Hrvatski Fokus
Religija

Krunica je najmoćnije oružje protiv zla

Katolici to trebaju koristiti ponosno, javno i gorljivo

 

Prva subota u mjesecu je dan koji Katolička Crkva posvećuje Bezgrješnom Srcu Marijinu. Stoga je upravo prva subota u mjesecu odabrana kao dan javne molitve krunice. Ovim povodom na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Jelačića okupilo se oko 300 muškaraca u organiziranoj javnoj molitvi krunice.

Uoči javne molitve krunice koju predvode muškarci na zagrebačkom trgu bana Jelačića, Veselko Kralj, voditelj Bratstva muževi katolici na Facebooku je objavio informaciju da mu  je „mobilni operater Tomato“ (teleoperater A1 Hrvatska) trajno ukinuo broj mobitela s kojeg je slao poruke s pozivom na javnu molitvu krunice. Prema navodu operatera, razlog ukinuća broja je „zbog moguće terorističke prijetnje.“

Portal „Narod“ postavio je pitanje teleoperateru gdje vidi poziv na terorizam u poslanoj poruci (SMS) na molitvu krunice. Odgovor još nisu primili… (NAROD: „Jednom od organizatora muške krunice ukinuli broj mobitela zbog ‘moguće terorističke prijetnje’?!“ 2. 12. 2022., https://narod.hr).

Dakle, muškarci koji klečeći mirno mole krunicu u javnosti označuju se kao mogući teroristi. Istovremeno, diljem Europske unije migranti hladnim oružjem napadaju djecu koja idu uu školu, naročito napadaju djevojčice, brutalno ih siluju i potom ubiju, a vlasti sve to zataškavaju. Štoviše, i u Hrvatskoj postoje „demokratske skupine“ koje vrište o toleranciji i pravima, a istovremeno smeta im javna molitva krunice zbog čega organiziraju protuprosvjed. ZAŠTO?  

Naime, ovo što se sada dogodilo Veselku Kralju nije nimalo slučajno – katolici su najveće žrtve raznoraznog nasilja i to dokazuju izvješća. Krajem prošle godine također sam pisala o ovom problemu.  

U kolovozu ove godine John Horvat II., znanstvenik, istraživač, edukator, međunarodni govornik i autor knjige Povratak u red („Return to Order“), te autor stotina objavljenih članaka, objavio je izvrstan i poučan tekst koji vam ovim povodom predstavljam s nadom da će barem nekima otvoriti oči. John Horvat II. živi u Spring Groveu u Pennsylvaniji, SAD, gdje je potpredsjednik Američkog društva za obranu tradicije, obitelji i imovine (American Society for the Defense of Tradition, Family and Property).

John Horvat II: Da, krunica je moćno oružje protiv zla. To je rješenje, a ne problem

Daniel Panneton, senzacionalistički pisac u Atlanticu, misli da je upravo razotkrio golemu „radikalno tradicionalističku“ kršćansku nacionalističku zavjeru usredotočenu na krunicu. Hit članak, „Kako ekstremistička kultura oružja pokušava kooptirati krunicu,“ pokušava kolovoški sakramental pretvoriti u talisman alternativne desnice.

Krivnjom za udruživanje, on tvrdi da je krunica isprepletena s „apsolutističkom kulturom oružja“ i „zavjereničkom politikom.“ Svi konzervativni aktivisti koji mole krunicu riskiraju optužbu da ju pretvaraju u oružje i stoga predstavljaju opasnost za društvo. G. Panneton si je mogao uštedjeti mnogo vremena i nevolja da je samo istražio Krunicu izvan zavjereničkih web stranica koje je pretraživao kako bi spojio svoje dramatično dreku.

Katolici nikada nisu skrivali da je krunica oružje u borbi protiv sila zla. Već sedam stoljeća krunica je moćno oružje protiv svijeta, tijela i đavla. Sadašnje doba nije iznimka od pravila. Doista, sada je potrebnija više nego ikad. Sveti Dominik prvi je promovirao krunicu kao sredstvo borbe protiv albigenskog krivovjerja u trinaestom stoljeću. Godine 1571. papa Pijo V. pozvao je cijelo kršćanstvo na molitvu krunice kako bi se nadvladala muslimanska flota kod Lepanta. Datum katoličke pobjede 7. listopada kasnije je proglašen blagdanom Presvete krunice.

Kad se Blažena Majka (Djevica Marija) ukazala troje djece pastira u Fatimi, Portugal, 1917., zamolila je sve da svakodnevno mole krunicu kako bi se okončale borbe u Europi. Mnogi pripisuju povlačenje sovjetske vojske iz Austrije 1955. godine, nakon Drugoga svjetskog rata, masovnim javnim skupovima krunice koje je po cijeloj zemlji organizirao vlč. Petrus Pavliček.

Gdje god se vodi borba protiv neprijatelja Crkve, krunica je u središtu borbe. Crkva nikada nije skrivala krunicu i militantne slike povezane s kršćanstvom u neprijateljskom svijetu. Nema ništa loše u prilagodbi te slike modernim vremenima i ratovanju. Nije bez razloga blaženi papa Pio IX. rekao: „Dajte mi vojsku koja moli krunicu, i ja ću osvojiti svijet.“

S dokazanim iskustvom, krunica je stvarno i učinkovito oružje protiv stvarnih neprijatelja Crkve. To izaziva strah u srcima onih koji progone Crkvu, uključujući i one uključene u sadašnji kulturni rat. Stoga se napadi gospodina Pannetona na Krunicu mogu objasniti samo zato što on to vidi kao prijetnju sadašnjoj bezbožnoj kulturi. On ne može ne primijetiti da se krunica sve više pojavljuje posvuda na prvim crtama kulturnog rata. Njezina nevjerojatna moć zatvorila je klinike za pobačaje, otkazala „Drag Queen Story Hours“ i razbjesnila sotonističke aktiviste. Njegov napad nije usmjeren na desničare, već na vjerne katolike na javnom trgu koji mole krunicu u uspješnoj poslušnosti Marijinoj Fatimskoj molbi. I to ga užasava.

Zabrinutost gospodina Pannetona o krunici ima tri značajne mane. On ne shvaća prirodu krunice kao molitve koja sjedinjuje osobu s Blaženom Majkom. Tako stvara bogohulnu izmišljotinu da se zrnca krunice kao amajlija upletu u ekstremističke elemente (pokreta). Krunica po svojoj naravi povezuje katoličke vjernike s Gospom, koja je sva čista, sva dobra i nesposobna za grijeh. Ništa o Gospi ne može biti protiv općeg dobra. Oni koji mole krunicu zauvijek će nastojati ne činiti ništa protivno Božjem zakonu. Sugerirati da su poklonici krunice potencijalni alt-desničarski teroristi je uvreda za sve koji vole i mole krunicu.

Njegov drugi problem je njegova želja da izolira krunicu kako bi je učinio bezopasnom. Dok optužuje konzervativce da krunicu pretvaraju u oružje, on je želi getoizirati. Smatra da je krunica prihvatljiva sve dok ostaje unutar crkava i izvan javnih trgova. Krunica se mora svesti na zaštitni pokrivač za potporu slabih duša pogođenih tjeskobama. Mora se držati u rukama onih koje smatra „svetima“ i stoga neučinkovitima. Ne smije se dopustiti mješavina katoličkog aktivizma i krunice. Konačno, vizija g. Pannetona o krunici želi ograničiti njezinu upotrebu na nejasna i dvosmislena zla. Poklonici krunice moraju držati svoje borbe subjektivnima i unutarnjima. Ciljajte na folklornog „Sotonu“ koji postoji samo u mašti nervoznih katolika, a ne u stvarnom svijetu.

Čim se zlo poistovjeti sa sotonističkom crnom misom na Sveučilištu Harvard ili u Gradskoj vijećnici Oklahome, LGBTQ+ agendom ili „reproduktivnim pravima“, pisac diže uzbunu. Krunica zatim daje prednost opasnim „homofobnim“ pozicijama. Predstavlja „militarizam [koji] također veliča ratnički mentalitet i poimanje muževnosti i muške snage.“

Pogrješni kanadski pisac pokazuje svoje pravo ekstremističko lice braneći sve ljevičarske pozicije. Kada druga strana kaže da prestanemo koristiti krunicu, to je siguran znak da ona ima golem utjecaj na „poglavarstva i vlasti“ koje dominiraju modernim svijetom (Efežanima 6:12). Vrijeme je za napad.

Krunica je najmoćnije oružje. Katolici to trebaju koristiti ponosno, javno i gorljivo.

Autor: John Horvat II.: „Yes, the rosary is a mighty weapon against evil. It’s the solution, not the problem;“ LifeSiteNews, 16. kolovoza 2022.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Muzej anđela zamislio sam kao mjesto u kojem bih, osim svojih radova, izlagao i djela drugih autora slične tematike

hrvatski-fokus

Ante Gabrić – ljubav koja preobražava

HF

Bože, zaštiti hrvatski narod!

HF

Zakonska odredba Nezavisne Države Hrvatske o osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više