Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus žestokih motiva Duška Šibla

U grčevitom priljubljenju, u neprestanom pomicanju…

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik i akademski slikar Duško Šibl kontinuira slika u raznolikim uvjetima, koliko mu dopuštaju atelijeri, naime  tijekom godine boravi na više adresa, od Zagreba i Opatije do Londona, stvarajući nove cikluse i obogaćujući svoj kompleksni opus.

U posljednje vrijeme, u reklo bi se, naizgled nepredvidljivo, izmjenjuju se dvije serije motiva, apstraktni eruptivne energije i figure u pokretu iznimnog ritma i dramatike, uglavnom u akrilu na većem formatu platna.

Novi ciklus, niz figura u žestokom gibanju, u akrilu na platnu 100 x 75 cm, 120 x 80 cm i 70 x 50 cm karakteristične nepotrošive motivike, najčeće dvije ili tri figure u prepletu, u grčevitom priljubljenju u neprestanom pomicanju, srž je najnovije Šiblove produkcije.

Veći, veliki format platna omogućuje autoru i veću slobodu poteza ali slojevitiju gustoću kolorističkih nanosa, uz naravno i precizniju i dinamičniju naraciju.

Niz novih akrila možemo slobodno nazvati ciklusom žestokih motiva potpunog davanja i preuzimanja, bez ustezanja, bez promišljanja, bez ograničenja, dok na platnima glavnu riječ vode dominantne, nezaustavljive boje.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kolor je naprosto buknuo, eruptirao

HF

Kuća od knjiga Pavla Pavličića

HF

Prva nagrada Kristijanu Vujičiću

HF

Oprečna značenja psa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više