Hrvatski Fokus
Kolumne

Sladoljev opravdano optužio sve vlade za urušavanje Imunološkog zavoda

Imunološki već 1991. imao toliko novaca da je  mogao kupiti čitavu hrvatsku mljekarsku industriju

 

Skoro dva sata smo jučer ispitivali dr. sc. Srećka Sladoljeva o tomu zašto je Imunološki zavod došao u ovako tešku situaciju. Skoro čitav radni vijek on je proveo upravo tamo nakon usavršavanja po svijetu. Sladoljev je svjedok vremena i stekao sam dojam da o tome može pričati danima. Borio se protiv svih nesposobnih uprava koje je uvijek postavljala politika. na kraju se i razbolio. Osam puta su mu davali opomenu pred izvanredni otkaz jer je smetao. No, Sladoljev ima dokumentaciju i zna sve.
Slušajući kako iznosi argumente i teške optužbe na prethodne vlade, ministre i direktore Imunološkog zavoda shvaćam koliku je silnu energiju potrošio boreći se protiv sila koje su htjele uništiti Imunološki zbog svoje koristi, umjesto da mu je taj isti Zavod pružio okvir da sa suradnicima može razvijati nove lijekove, cjepiva i krvne pripravke.
Sasvim je jasno, na temelju njegovog svjedočenja, da je Imunološki zavod imao i još uvijek ima perspektivu . Hrvatska je jedna od samo četiri zemlje u EU koja zna proizvoditi cjepiva. To je strahovito važan podatak i potencijal koji se mora pod svaku cijenu sačuvati jer je od nacionalne i sigurnosne važnosti.
Sladoljev je rekao da je Imunološki već 1991. godine imao viška novca od oko 25 milijuna kuna. Tada je npr. Luka Rajić kupio Dukat za milijun kuna. To znači da je Imunološki tada mogao kupiti čitavu mljekarsku industriju Hrvatske. Loše i nekompetentne uprave rasipale u novac, tehnologija je zastarijevala kao i prostor te su izgubljene licence za proizvodnju.
Upravo su određeni lobiji to i htjeli; da Imunološki padne u gubitke i po staroj i dobro poznatoj hrvatskoj privatizacijskoj formuli da ga jeftino prigrabi onaj koji je s politikom blizak.
Možete li vjerovati da npr. sojevi virusa kao najdragocjeniji dio imovine nisu uneseni u temeljni kapital, da su postojale studije već 1994. o tomu što se točno treba napraviti i bilo bi izuzetno profitabilno.
Pogledao sam strukturu imovine Imunološkog i vidio da se npr. samo za njihovo zemljište i objekte u Rockfellerovoj ulici može izgraditi novi Imunološki u blizini Zagreba bez kune kredita.
Imam konkretne prijedloge za spas Imunološkog i spreman sam besplatno raditi s timom sve dok Imunološki ne stane na svoje noge. Uvjeren sam da je to izvrstan projekt. Naša cjepiva su najbolja, a tek prirodni interferon!! On je spasio tisuće žena u Hrvatskoj. Pozivam vas sve da se snažno okupimo oko ovoga projekta i cilja zbog naše djece i budućnosti.
Ovo je svjedočenje bilo vrlo važno, a naravno da ćemo saslušati i druge aktere te donijeti objektivnu prosudbu.

Ivan Lovrinović, https://www.facebook.com/Prof.IvanLovrinovic/photos/a.943029865759257/1552362371492667/?type=3&paipv=0&eav=AfYcPyxUg-VEHu_s9lSn0bRXgEBA1EjINGjmXKWgpFkxx14DraZUmyrnOLpzH7HwKHY&_rdr

Povezane objave

Kako je drug Stepinac mogao postati svet

HF

Moskovljansko nasljeđe i Putinovo izvrtanje povijesnih činjenica

hrvatski-fokus

Bogovi i božice su dio prirode

HF

Vrhunac cinizma ICTY-ja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više