Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Bošnjački spomen turskog vakta u okupiranoj fratarskoj Bosni

Na razjedinjenoj prošlosti, na ispregrađivanoj sadašnjosti, nemoguća je i zajednička budućnost, a time i zajednička BiH

 

Nije samo problem što se Bošnjaci s ponosom i ubrzano vraćaju u tursku okupatorsku prošlost u bosanskoj i hercegovačkoj povijesti, problem je, zapravo, a to i jest razlog 560-godišnjeg prolijevanja krvi kršćana na toj europskoj periferiji što Bošnjaci nastoje, svim mogućim a najviše nedozvoljenim sredstvima i načinima i od turskog zuluma  oslobođene kršćane vratiti u to tragično prošlo vrijeme. Bošnjačko vraćanje kršćana u tursku prošlost danka u krvi je i vraćanje Turske sa svim poznatim zločinima u Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci, kao potomci Osmanlija kako se nostalgično nacionalno izjašnjavaju ne mogu nikako  priznati, a još teže prihvatiti da je fratarska Bosna, kraljevina hrvatske kraljice Katarine oslobođena od Osmanlija, i da su Turci  apsolutno poraženi gubitnici, te da njihov povratak više nije moguć pa čak ni u budući petsto i šezdeset godina koliko su oni sa svojim krvavim tragovima i zločinačkim spomenicima gazili, uništavali, pljačkali, rušili, i nasilno islamizirali porobljeni kršćanski narod i okupiranu Bosnu.

Nostalgičarenje bilo kojeg beha naroda za turskom zločinačkom prošlosti je znak da je taj narod agresorsko okupatorski i na beha zajednicu i na druga dva njena naroda. Taj narod se sâm izjašnjava i agresorom i okupatorom Bosne i Hercegovine, i velikim neprijateljem drugi naroda koji žive u današnjem zbirnom beha entitetu. Stoga, bošnjačka politika iz tog, za kršćane katolike najtragičnijeg perioda njihove trinaeststoljetne povijesti na tim područjima, i uvijek ponavljajući pokušaji vraćanja u nju, najgrublje je razbijanje bilo kakve zajedničke sadašnjosti, i navlačenje najcrnjeg mraka na beha budućnost i njene nacionalne i vjerske komponente.

Činjenica da je za Bošnjake turski zulum u Bosni i Hercegovini neko sjajno i slavno doba, govori o njihovoj nedobronamjernosti ni prema slobodnoj i neovisnoj beha zajednici niti prema Hrvatima i Srbima, kao kontinuiranim žrtvama i turske prošlosti i bošnjačke sadašnjosti.

Svaki oblik, i svaki izabrani bošnjački put povratka beha sadašnjosti u tursku okupatorsku prošlost Bosne i Hercegovine rađa nove frustracije, u već duboko frustriranoj beha zajednici. Tursko zločinačko vrijeme svekolikog pustošenja tadašnje hrvatske  kraljevine mora se nazvati pravim imenom od svih beha naroda, jer samo taj narodnosno politički  konsenzus jedina je poveznica svih nacionalni i vjerski, kulturni i civilizacijskih razlika, i kao takav može biti kamen temeljac nove Bosne i Hercegovine konfederalnog uređenja entiteta Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Bošnjački spomen turskog vakta u okupiranoj fratarskoj Bosni nije samo upaljač koji u okupatorskom smislu pali Bošnjake, nego i onaj upaljač koji u obrambenoj energiji pali Hrvate i Srbe. Takve dvije vatre koje gore jedna pored druge lako mogu ratno zapaliti cijelu zemlju i spaliti je daleko više negoli je to učinio onaj dio dugog povijesnog beha vjerskog rata koji je zaustavljen u Daytonu.

Iza dijela povijesnog vjerskog beha rata daytonisti su uspjeli skupiti kakav takav zbirni beha entitet, čime je započela povijest jedne nove beha zajednice, no ukoliko se zapaljujuće sastanu te nove dvije ratne vatre na beha prostorima, bošnjačka nostalgična za turskim vremenom i kršćanska obrambena, iza tog plamena zasigurno ne će biti više nikakvih dijelova i komadića od kojih  bi se mogla skrpiti bilo kakva Bosna i Hercegovina. Začudno je stoga da bošnjačka strana nije svjesna tih posljedica, i tako nepromišljeno srlja u tursku prošlost umjesto da sa Hrvatima i Srbima pokušava mirno ići u zajedničku budućnost. No, očito da bošnjačkim nostalgičarima za crnim turskim vremenom i nije do zajedničke budućnosti, što je znak da u beha zajednici nema ni zajedničke sadašnjosti, što je posljedica turskog okupatorskog perioda, a time i među beha narodima razjedinjene prošlosti.

Na razjedinjenoj prošlosti, na ispregrađivanoj sadašnjosti, nemoguća je i zajednička budućnost, a time i zajednička Bosna i Hercegovina. Sve dok Bošnjaci sami ne raskinu sa turskom prošlošću, ništa manje ni sa njihovom sadašnjosti koja je duboko upletena, i plete se, u bošnjačku sadašnjost, Bosna i Hercegovina će ostati na putu na kojem se sada nalazi, na putu trajnog nestanka kao državnog pojma. Daytonisti su joj ukinuli republički predznak, Bošnjaci će joj udariti posljednji čavao u lijes i ubiti joj i državničku dimenziju.

Tri bosansko i hercegovačke različite prošlosti, hrvatska i srpska obrambena te tursko-muslimanska agresorska, te tri različite sadašnjosti obilježene muslimansko-bošnjačkim povratkom u tursku prošlost, srpskim trčanjem u ruski zagrljaj sadašnjosti, i hrvatskim hodom u europsku budućnost nemoguće je pomiriti. Svjesni su toga i Međunarodna zajednica, i Visoki predstavnici, no najviše su te istine svjesni beha narodi, koji imaju pravo, po svim međunarodnim konvencijama o pravima naroda, na samoopredjeljenje i samoodređenje, i krenuti svaki svojim putom, u svom entitetu, i svojim političkim, vjerskim, kulturnim i nacionalnim susjedima i prijateljima. Za takvu entitetsku BiH temeljni kamen postavile su zaraćene nacionalne strane označenim teritorijima, muslimanska  ABiH Alije Izetbegovića, euromuslimanska vojska Fikreta Abdića, vojska bosansko-hercegovačkih Srba i Hrvatsko Vijeće Obrane bosanskohercegovačkih Hrvata. Četiri nacionalno civilizacijska entiteta jamac su neke konfederalne beha zajednice, i barijera bošnjačke izdajničke politike guranja Bosne i Hercegovine u rikverc, u tursku okupatorsku prošlost.

Vinko Đotlo

Povezane objave

Islamisti iz Goražda i Bijeljine

HF

Pokolj Hrvata muslimanske vjeroispovijesti u Foči u kolovozu 1942. godine

hrvatski-fokus

Savezna Republika Bosna i Hercegovina triju saveznih regija

HF

Deklaracija Alije Izetbegovića i Momčila Krajišnika

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više