Hrvatski Fokus
Kultura

MUO predstavio ostvarenja u okviru projekta ArtNouveau2

Neke od najljepših secesijskih građevina u Zagrebu i Hrvatskoj predstavljene su Europi upravo kroz ovaj projekt

 

Muzej za umjetnost i obrt uspješno je završio partnerstvo u EU projektu ARTNOUVEAU2 čija je glavna tema secesijska arhitektura u dunavskoj regiji. U ovom značajnom i velikom EU projektu MUO je sudjelovao od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2022. godine u partnerstvu s institucijama i muzejima iz Oradee, Bukurešta, Beča, Bratislave, Beograda i Budimpešte.
Projekt ArtNouveau2 generirao je veliku vidljivost Muzeja za umjetnost i obrt diljem regije kroz realizaciju brojnih projektnih zadataka te kroz oko 60.000 digitaliziranih zapisa na vodećoj europskoj kulturnoj platformi Europeana.
Neke od najljepših secesijskih građevina u Zagrebu i Hrvatskoj predstavljene su Europi upravo kroz ovaj projekt.
U sklopu projekta realizirana su također dva edukativna kratkometražna filma “Secesija u MUO i ZOO” i “Secesija… nadogradnja u tijeku…”, zatim dokumentarni film “Između Wagnera, Hoffmanna i Loosa: Stanovanje u Zagrebu u epohi secesije“, izložba „Wiener Werkstätte – Zagreb i Bečke radionice: dva primjera cjelovito oblikovanih interijera“, izrađena je aplikacija za mobilne uređaje APP NOUVEAU, izdana je brošura Atlas of the Danube Region, te je realiziran digitalni katalog na kojemu se nalaze knjige, katalozi, članci, fotografije i dr. na temu secesije.
Osmišljeni su turistički itinereri koji su postali dio stalne ponude licenciranih turističkih vodiča. Riječ je o tematskom razgledu s licenciranim vodičem „Secesija u Zagrebu“, koji je osmišljen i realiziran u suradnji s Društvom turističkih vodiča Zagreba te je postao dio njihove stalne turističke ponude u Gradu Zagrebu.
MUO, kao voditelj edukativnih aktivnosti za djecu na razini cijelog projekta, osmislio je edukativni program i nadzirao njegovo provođenje na projektnoj razini.
U sklopu programa, realizirano je pet edukativnih filmova koji su prevedeni na engleski jezik i na jezike svih partnera te su dostupni na YT kanalu i 15-ak različitih kreativnih radionica u kojima je sudjelovalo više od 1200 polaznika. MUO je proveo 18 radionica za 408 sudionika u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.
Voditeljica projekta: dr. sc. Vesna Lovrić Plantić.

Anđelka Felja

Povezane objave

Kuuuku rikuuuu!

HF

Gremo, mi puntari! Gradski zbor Brodosplit

hrvatski-fokus

Vasko Lipovac u Galeriji umjetnina Split

HF

U kompoziciji s Evom figure su osmišljene i kao uporišta sa snažnim, izrazito dominantnim Evama u novim beskrajnim prostranstvima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više