Hrvatski Fokus
Znanost

Ordo Iuris na meti napada velikih međunarodnih lobističkih organizacija i članova EP-a

Svako dijete ima neotuđivo pravo na život

 

U posljednje vrijeme Ordo Iuris je postao meta napada velikih međunarodnih lobističkih organizacija i članova Europskog parlamenta.

Prošli mjesec Europskoj komisiji poslano je pismo u kojem predstavnici velikih svjetskih lobista traže od EU povjerenika hitan sastanak na kojem bi razgovarali o aktivnostima našeg Zavoda. Razlog za ovu izvanrednu žalbu bilo je to što je Institut Ordo Iuris primljen u rad odbora za praćenje trošenja EU fondova u Poljskoj. Ordo Iuris je u komisiju izabran glasovima poljskih društvenih organizacija, pobijedivši u transparentnoj proceduri, pored 11 nevladinih organizacija, ali je naša prisutnost izazvala najviše emocija.

Pritužba upućena povjereniku EU-a za rad i socijalna prava i povjereniku za koheziju poziva da se Ordo Iuris hitno isključi iz ove skupine. Pismo je potpisalo 8 nevladinih organizacija koje se zalažu za pobačaj i ispunjavaju zahtjeve LGBT pokreta: globalni gigant za pobačaj Planned Parenthood (Europska mreža), ILGA-Europe (Međunarodna udruga lezbijki i gejeva koja okuplja preko 600 organizacija iz 90 zemalja), Human Rights Watch, Europski građanski forum, Centar za reproduktivna prava, Women’s Link Worldwide i njihove poljske podružnice, kao što su Kampanja protiv homofobije i Federacija za žene i planiranje obitelji (FEDERA).

Autori su zatražili od povjerenika da se tajno sastanu kako bi “raspravili moguće mjere kako bi se osiguralo da organizacije koje djeluju izravno protiv vrijednosti EU-a i Povelje o temeljnim pravima ne utječu na metodologiju i kriterije odabira za projekte koje financira EU”.

Zamjeraju nam što se suprotstavljamo političkim zahtjevima LGBT aktivista, što dovodimo u pitanje “pravo na pobačaj”, što se borimo protiv Istambulske konvencije. Suprotno činjenicama, optužuju nas za napad na prava žena. Žale se Komisiji da se Ordo Iuris bori protiv antidiskriminacijskih zakona i zakona koji predviđaju kazne za “govor mržnje”.

U prošlosti su nas pokušali ukloniti iz Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Registra transparentnosti Europskog parlamenta, a dva puta nam je raskinut ugovor o najmu ureda u Bruxellesu. No ovaj put naša je aktivnost razbjesnila one najveće, jer prisutnost Instituta Ordo Iuris u odborima koji prate trošenje milijardi eura što EU itekako može udariti po novčaniku.

Naravno, niti jedan euro iz EU fondova ne će ići u Ordo Iuris, jer se financiramo samo od dobrovoljnih priloga donatora. U povjerenstvu ćemo, međutim, voditi računa o transparentnosti i racionalnom trošenju sredstava.

Prošlog mjeseca slavili smo pobjedu u dugogodišnjoj borbi protiv Zaklade Batory koju je osnovao George Soros, a koja je odgovorna za distribuciju tzv. norveških fondova u Poljskoj, a u procesu Ordo Iuris zastupala ju je najveća odvjetnička tvrtka na svijetu. I tu smo se izborili za transparentnost trošenja velikih inozemnih javnih sredstava i pokazali da su raspoređena po ideološkom ključu.

Prošlog smo tjedna dobili informaciju o popisu europarlamentaraca iz frakcije Renew Europe, koji i dalje pokušavaju blokirati naše aktivnosti u Europskom parlamentu. Slično pismo poslano je predsjedniku EP-a prošle godine. Potpisalo ga je 8 europarlamentaraca koji su apelirali na vlasti Europskog parlamenta da povuku akreditaciju svim društvenim organizacijama koje brane život i obitelj.

Kao odgovor pripremili smo pismo Europskoj komisiji u kojem smo iscrpno odgovorili na svaku od optužbi iznesenih u njemu. U našu obranu stala su 24 europarlamentarca iz Poljske, Španjolske, Mađarske, Njemačke, Estonije i Italije, ističući kako bi blokiranje svih branitelja života i obitelji bio neviđeni udar na slobodu govora u Europskoj uniji.

Odbacili smo optužbe za diskriminaciju ili napade na “LGBTI zajednicu”, ističući da se kritika političkih postulata bilo koje društvene skupine ne može nazvati napadom.

Pokazali smo nedostatak zakonskih temelja za priznavanje političkih postulata pobornika pobačaja i rodnih ideologa kao „ljudskih prava“. Podsjetili smo na više puta ponovljeni stav Suda Europske unije da države članice imaju autonomiju u odlučivanju o eventualnoj institucionalizaciji tzv. istospolni brakovi. Osvrnuli smo se na odredbe Konvencije o pravima djeteta koja u čl. 6. navodi da svako dijete ima neotuđivo pravo na život i podsjeća u preambuli da “djetetu, zbog njegove tjelesne i duševne nezrelosti, treba posebna zaštita i skrb, uključujući odgovarajuću pravnu zaštitu, kako prije rođenja tako i nakon rođenja”.

Na naš dopis nismo dobili odgovor. Međutim, vlasti Europskog parlamenta odgovorile su na pismo europarlamentaraca Renew Europe, tražeći konkretne optužbe protiv konzervativaca koji djeluju u Parlamentu. Naši su tužitelji stoga u siječnju poslali niz dopisa u kojima navode konkretne organizacije koje, po njihovom mišljenju, zahtijevaju hitnu kontrolu. Bili smo i mi tamo, u dobrom društvu poznatih branitelja života, obitelji i slobode iz Europskog centra za pravo i pravdu, Alliance Defending Freedom International, Fondation Jérôme Lejeune i World Youth Alliance.

Stavljanje Instituta Ordo Iuris u tako časnu skupinu dokaz je da dobro radimo. Nema sumnje da bi isključenje Ordo Iurisa iz rada tijela EU bio značajan korak ka radikalnom zaoštravanju kursa prema državama vjernim obrani života i obitelji. Sve dok se odupiremo radikalnim ideolozima u međunarodnim institucijama, njihovi se zahtjevi ne mogu nametati preko naših glava.

Borba za obranu ljudskog dostojanstva, života, obitelji i slobode se nastavlja. Potičemo sve da mu se pridruže.

Ako možete, podržite nas financijski klikom na gumb ispod:

Podržavam

Jerzy Kwaśniewski, Ordo Iuris, kontakt@ordoiuris.pl

Povezane objave

Ubijen njemački kemičar dr. Andreas Noack koji je razotkrio grafenov oksid u cjepivima

hrvatski-fokus

Liječenje degenerativnih bolesti kralježnice

HF

Zvonko Kusić novi predsjednik Zaklade

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (9)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više