Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

U 2023. kontinuirani prijelaz s gotovine na elektronička plaćanja 

London uvodi regulirano pravo korištenja tiskanog novca  

 

Jedan od makrotrendova koji ćemo vjerojatno vidjeti da će se nastaviti u 2023. je kontinuirani prijelaz s gotovine na elektronička plaćanja.- piše britanski Telegraph. Tijekom posljednjeg desetljeća korištenje gotovine za plaćanje roba i usluga u Engleskoj palo je za gotovo tri četvrtine. Industrijsko tijelo, UK Finance, izvještava da se 85 % svih plaćanja sada obavlja elektroničkim putem. Kako tvrde, nisu u pitanju samo mladi: oko osam od 10 osoba u dobi za mirovinu koristi tehnologiju beskontaktnih kartica barem jednom mjesečno. Međutim, kako čitatelji Telegrapha redovito ističu, za sada je gotovina nužnost bez koje milijuni ne bi mogli živjeti i zamjena za sve nas ako na daljinu sustavi zakažu.

Baš kao s Covidom i višim cijenama energije zbog sankcija nametnutih Rusiji, zaštita ranjivih je u srži vrijednosti britanske vlade. Ne ćemo ostaviti za sobom ruralne zajednice, starije osobe ili one koji koriste gotovinu za upravljanje osobnim financijama dok Velika Britanija prolazi kroz ovu tranziciju. Zato će, po prvi put otkako su stari Kelti počeli kovati svoje kovanice na Britanskom otočju, 2023. godine zajednice imati koristi od reguliranog prava pristupa gotovini, ugrađenog u zakon kroz Prijedlog zakona o financijskim uslugama i tržištima koji trenutno prolazi kroz parlament. Pokrivat će ne samo isplate nego i mogućnost polaganja gotovine, nešto što je posebno važno za mala poduzeća.Surađujući s industrijom i regulatorima, osigurat ćemo da nema ‘gotovinskih točaka’ na kojima potrošači nemaju izbora nego putovati ili plaćati visoke naknade kako bi pristupili vlastitom novcu. “Prelazak na višu razinu” u ovom kontekstu znači da će naknade koje primaju operateri bankomata rezultirati time da će operateri u teže dostupnim zajednicama dobiti relativno više. A s 40.000 besplatnih bankomata diljem Britanije, na većini mjesta, često je lakše podići gotovinu nego pronaći lokalni pub da je potrošite. Zapravo, djelomično kao rezultat uspješnih industrijskih inicijativa koje koordinira mreža Link, danas postoji gotovo isto toliko besplatnih bankomata koliko ih je bilo 2010., što znači da 95 posto stanovništva živi unutar 2000 metara od barem jednog.

Za potrošače, elektronička plaćanja mogu biti praktičnija, ostavljaju korisnike manje ranjivima na ulični kriminal i pružaju trenutnu evidenciju transakcija u sigurnosne svrhe. Nema više petljanja sa novčićima niti potrebe za točnim kusurom za parking – piše TelegrafKako dalje prenosi Telegraph, postoje respektabilni argumenti za anonimnost gotovine kao ultimativne sigurnosne zaštite od prepotentne države, ali ne treba biti naivan u onoj mjeri u kojoj gotovina također olakšava “sivu ekonomiju”. Iako ga je teško kvantificirati, neke ga procjene navode na oko 10 % BDP-a V. Britaniji. Bolje prikupljanje poreza ovdje moglo bi značiti više mogućnosti za smanjenje poreza drugdje. Sposobnost rada “gotovina u ruci” navedena je kao faktor koji privlači migrante koji napuštaju sigurne zemlje u kontinentalnoj Europi da ilegalno prijeđu Kanal.Usprkos ovoj brzoj promjeni nečega tako temeljnog kao što je način na koji plaćamo svakodnevnu robu i usluge, vjerujem da smo pronašli pravu ravnotežu. Zaštita i sigurnost tamo gdje je to potrebno, bez ometanja inovacija koje su nam potrebne kako bismo omogućili našem gospodarstvu da bude konkurentno i podržali njegov najvažniji rast.

Mario Bojić, https://nultatacka.rs/london-uvodi-regulisano-pravo-na-koriscenje-stampanog-novca/

Povezane objave

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

hrvatski-fokus

NIVEA Q10 donosi rješenje za vašu kožu

HF

Ulaganja u obnovu javne rasvjete mogu biti vrlo isplativa

hrvatski-fokus

Lažna i nepostojeća Plenkovićeva postignuća

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više