Hrvatski Fokus
Društvo

Približava se obljetnica smrti Olivera Dragojevića

Prijedlog udovici Olivera Dragojevića i njihovim sinovima

 

Oliverova obitelj prošle je godine dostojno obilježila četvrtu obljetnicu smrti Olivera Dragojevića, jedinstvene pojave u našoj zabavnoj glazbi, čovjeka koji je sjedinio akademsku zahtjevnost interpretacije s narodu bliskom predmetno-tematskom razinom tekstova i aranžmana pjesama. Isijavao je, kako danas kažu, pozitivnu energiju i obogaćivao svoje suradnike i milijunske slušatelje i obožavatelje njegove glazbe.

Približava se peta obljetnica – 29. srpnja 2018. – 29. srpnja 2023. – koju će gospođa Dragojević s obitelji i prijateljima sigurno dostojno obilježiti. Prošle je godine došlo do nekih grešaka u hodu, malih nesnalaženja. Jedna od njih je ušutkivanje vojvođanskog ženskog trija „Frajle“ koje su mimo protokola željele dati svoj izraz poštovanja hrvatskom umjetniku. Znadem kako većina srpskih estradnjaka, poglavito njihov turbo-folk „umjetnici“, ne zaslužuje biti spomenuta uz Oliverovo ime, kao ni oni koji bi sada paradirali s parolom „ko nas, bre zavadi“. Takvima treba odlučno kazati NE, a ne davati im najveće sale i široki medijski prostor. Ali postoje i oni drugi, neopterećeni turbo-folkom.

Kako pripadam krugu koji je cijenio Oliverovu glazbu, ali i njegovu etičku dosljednost (danas potrebniju iznad svega, jer smo u procesu moralne implozije), a osim toga rođeni smo iste godine, slobodan sam gospođi Dragojević predložiti dva mlada pjevača koji po meni dostojno, ali i impresivno izvode Oliverove pjesme. Jedan je mlada hrvatska zvijezda iz Zadra, JURE BRKLJAČA, rođen 1994. godine. On je na Festivalu u Šibeniku 1918., s 24 godine koliko je imao, dostojanstveno, dostojno i kreativno izveo čuveni Oliverov hit „Trag u beskraju.“ Taj mladi, ali pristojan, uravnotežen i protokolaran čovjek, pjevač koji participira u ovoj poplavi novih glasova i raznih čudaka i čudakinja, ali je sačuvao normalnu hrvatsku historijsku svijet, nedavno javno ustvrdio nešto što bi i Oliver potpisao:

“Kroz čitavu našu povijest, uvijek se opjevavala naša domovina. Ja volim domoljubne pjesme, iako je tu bilo svakakvih skandala što se autora tiče. Mislim da su naše domoljubne pjesme među ljepšim na našim prostorima” .

Molim čitatelje neka poslušaju Jurinu interpretaciju navedene pjesmu „Trag u beskraju“, koju je izveo na festivalu u Šibeniku 2018. godine: https://www.youtube.com/watch?v=uUSbieOrRIE

Drugi pjevač koji je zaljubljen u Oliverovu pjesmu dolazi iz Vojvodine i Srbin je. Zove se ŽARKO PRIBAKOVIĆ. Studira džez pjevanja na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Malo s autocenzurom ističem ovaj prijedlog, jer momka ne poznajem osobno, ali vodilja mi je njegova fenomenalna interpretacija Oliverovoga „Traga u beskraju“. Godine 2018. (njemu je bilo 17 godina) nastupao je u glazbenome natječaju jedne beogradske TV i kao pjevača kojega, po propozicijama mora predstaviti publici i srpskoj javnosti, osim hrvatskih autora Gibonnija, Bebeka i Miše Kovača (čije je pjesme izvodio u slobodnome dijelu nastupa), izabrao je Olivera Dragojevića i njegovu. navedenu pjesmu. Za tu priliku maskirao se u Olivera kako bi mu bio još bliži, a pjesmu je poput njega izvodio prateći se na klaviru. Gotovo za ne povjerovati! Bio sam tada vrlo ponosan i optimističan.

Mladi pjevač je tada izjavio: Oliver Dragojević je moj omiljeni pevač, a pesma ‘Trag u beskraju’ koju ću otpevati je moja omiljena. Volim emociju u njegovom glasu, sviđaju mi se njegove pesme i to je razlog zbog kog sam odabrao da imitiram baš Olivera.

S obzirom na to da nimalo nije lako imitirati velikog pjevača kao što je Oliver, Žarku je trebalo gotovo mjesec dana da spremi ovaj nastup. O tome je izjavio: Samu pesmu sam znao i pre ovog nastupa, ali sam opet morao da se spremam sigurno mesec dana, kako bih što vernije dočarao Olivera. Teško je bilo imitirati njegovu boju glasa, nisam u potpunosti uspeo u tome, ali ću se potruditi da prenesem njegovu emociju – rekao je nakon izvedbe Žarko.
Srpski novinar koji je pratio natjecanje tada je napisao: „Iako Oliver nema zahtevne koreografije, Žarko kaže da je za prethodne nastupe morao dodatno da se potrudi oko scenskog nastupa:
Konkretno u ovom nastupu nisam morao da spremam neku koreografiju, Oliver se gotovo nije ni kretao na sceni. Ali generalno, ova sezona jeste ozbiljnija u odnosu na prethodne, nije dovoljno da samo pokažemo talenat za pevanje, već moramo da se potrudimo oko kompletnog nastupa – ispričao je Žarko. (…)

Na žalost snimka Pribakovićeve interpretacije Oliverove pjesme „Trag u beskraju“ nije objavljena YuTubeu (?!), što je oštetilo mladog pjevaćč, ali se može pogledati na instagramu koji prilažem. Fotografije djelomično dočaravaju njegovo emocionalno „ulaženje“ u tkivo glazbe i teksta Oliverove čuvene pjesme. Naravno, ja nisam ničiji menadžer niti PR, tako da nemam pravo tvrditi bez provjere, da bi on eventualni poziv i prihvatio – polazim od osobnoga stava kako bi mu to mogla biti čast, ali „tko zna, ah, nitko ništa ne zna…“: Ipak najprije pogledajte snimak: pinkovezvezdiceallstars – Instagram

Đuro Vidmarović

Povezane objave

Pomoćnik ministra i sigurnosna provjera

HF

AFORIZMI – Mic po mic do vrha

HF

Hrvatska dobila packu UN-a zbog žena, trudnoća i pobačaja

HF

Vikend oživljenog kaštela u Bakru

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više