Hrvatski Fokus
Vanjska politika

ROTHSCHILDI – Misteriji najutjecajnije svjetske obitelji još traju

Rothschildi – najpoznatija europska bankarska “dinastija”, 200 godina imala golem utjecaj na gospodarsku, a posredno i političku europsku povijest

 

Prema časopisu “Forbes”, neto vrijednost kojom ova obitelj danas raspolaže premašuje 500 milijardi dolara. Kontroliraju više od 25 banaka i investicijskih kompanija diljem svijeta, a uložili su kapital u osam od deset najvećih financijskih institucija u svijetu. Obitelj Rothschild planira privatizirati svoju vodeću investicijsku banku Rothschild & Co. Ovaj potez, kako je nedavno izvijestio “Financial Times”, dolazi u trenutku kada mnoge banke idu suprotnim putem, tražeći kapital na javnoj burzi.

Kako napominje Bloomberg, privatni otkup označit će novi korak u naporima obitelji da konsolidira svoju kontrolu nad poslovanjem banke. Od prije četiri godine, kada je njegov otac David otišao u mirovinu, na čelu banke je Alexander Rothschild, koji je tako “postao sedma generacija iste obitelji koja vodi ovu banku”. “Nijedna kompanija grupe ne treba pristup kapitalu”, objavila je tom prilikom Koncordia, još jedan obiteljski holding u vlasništvu bankarske “dinastije” Rothschild. “Nadalje, svaka naša tvrtka je bolje cijenjena na temelju svoje dugoročne uspješnosti, a ne kratkoročne zarade.” Zbog toga je privatno vlasništvo nad grupom prikladnije od javnog popisa.” Banka je u ponedjeljak objavila da se vrijednost ove tvrtke procjenjuje na oko 3,7 milijardi eura.Što se doista zna o poznatom bankarskom klanu Rothschild, čije je “do sada stečeno, iako dobrim dijelom skriveno bogatstvo” sasvim sigurno među najvećima na svijetu?

Poslovna načela koja je postavio Mayer

Obitelj Rothschild, vjerojatno najpoznatija od svih europskih bankarskih “dinastija”, dvjestotinjak je godina imala golem utjecaj na gospodarsku, a posredno i političku povijest Europe. Bankarsku kuću osnovao je Mayer Amschel Rothschild, rođen 23. veljače 1744. godine u Frankfurtu na Majni, koji je preminuo 19. rujna 1812. godine. Meyer Amschel imao je pet sinova. Njihovi počeci vezani su uz frankfurtsku bankarsku kuću. Međutim, Mayer i njegovi sinovi ubrzo su postali međunarodni bankari, osnivajući obiteljske podružnice u Londonu, Parizu, Beču i Napulju do 1820-ih.

Osim bankarstva i financija, Rothschildovi su poslovi uključivali rudarstvo, energetiku, nekretnine ili proizvodnju vina. Prezime Rothschild dolazi od crvenog štita na kući u getu u kojem su nekoć živjeli Mayerovi preci. O ranom razdoblju njegova života ne zna se mnogo. Mayer je pripadao aškenaskoj židovskoj obitelji. Rothschildi su u početku samo jedna od nekoliko desetaka tisuća marginaliziranih židovskih obitelji.Mayer se navodno školovao za rabina, ali je ubrzo postao šegrt u maloj banci u Hamburgu, gdje je naučio zanat. Vrativši se u Frankfurt s 19 godina, počeo se baviti rijetkim novčićima. Kad je Wilhelm, izborni knez Essena, naslijedio svog oca, to je Mayeru dalo priliku da se uključi u veće međunarodne transakcije.Mayer je uspostavio poslovni model koji će obiteljski klan Rothschild slijediti u budućnosti: poslovati s europskim vladajućim kućama i da svaki Rothschild rodi što više sinova kako bi oni brinuli o obiteljskim poslovima u inozemstvu. Ovo načelo često je značilo brakove u prvom ili drugom rođaku, jer su Rothschildi čuvali obiteljsko bogatstvo od “stranaca” i “uljeza”.

Obiteljsko bogatstvo teško 500 milijardi dolara

Danas, prema magazinu “Forbes”, toj “bibliji bogatih”, neto bogatstvo obitelji Rothschild danas premašuje 500 milijardi dolara. Rothschildi imaju vrlo jake veze s drugim multimilijarderima, poput Marka Zuckerberga ili Michaela Bloomberga. Štoviše, sam Soros je, prema mnogim glasinama, karijeru uspješnog burzovnog mešetara i “filantropa” započeo kao agent (ili štićenik) bankarske kuće Rothschild. Također, unatoč tomu što je židovska, obitelj Rothschild dio je neslužbenog “Vatikanskog kruga”, pod vodstvom pape Franje.Na svom vrhuncu, bogatstvo Rothschilda, pod uvjetom da je bilo unificirano, odnosno da nije bilo podijeljeno na zasebne obiteljske klanove poput Londona ili Frankfurta, bilo bi najveće obiteljsko bogatstvo u svjetskoj povijesti. Tijekom XIX. stoljeća, banka Rothschild i sinovi u Londonu ispunila je ulogu koju je kasnije odigrao Međunarodni monetarni fond, stabilizirajući valute najvećih svjetskih vlada.

Napoleonski ratovi – dobra poslovna prilika

Rothschildi su započeli trgovinom luksuznom robom, kovanicama i komercijalnim papirima. Mayer i njegovi sinovi s vremenom su postali međunarodni bankari, za koje su Francuska revolucija i Napoleonovi ratovi, vođeni od 1792. do 1815., predstavljali posebno sretnu poslovnu priliku. Danas bogatstvo obitelji Rothschild dolazi iz različitih poslova, poput financijskih usluga, energije, rudarstva, nekretnina ili proizvodnje piva.

Mayer i njegov najstariji sin Amschel nadgledali su rastuće poslovanje iz Frankfurta, dok je Nathan osnovao podružnicu u Londonu 1804. Jacob se nastanio u Parizu 1811., a Salomon i Karl otvorili su urede u Beču i Napulju 1820-ih. Ratovi su za Rothschilde značili mogućnost posuđivanja novca zaraćenim kraljevskim kućama, kao i mogućnost krijumčarenja ili legalne trgovine ključnim proizvodima, poput pšenice, pamuka, kolonijalnih proizvoda, i, posebno, sposobnost trgovine oružjem.Prijenos međunarodnog plaćanja između Britanskog otočja i kontinenta, koji je Napoleon neuspješno pokušavao zaustaviti, neko su vrijeme kontrolirali Rothschildi.U mirnijim vremenima Rothschildov se posao promijenio. Bankarska grupa nastavila je s međunarodnim poslovanjem, ali se sve više bavila poslovima koji uključuju državne vrijednosne papire (pruske, engleske, francuske ili napuljske), udjele u osiguravajućim društvima ili industrijskim tvrtkama.Bankarska „dinastija“ Rothschild vrlo se uspješno prilagodila industrijskoj revoluciji i počela ulagati novac u željeznicu, ugljen, preradu željeza i metalurgiju. Prvi i Drugi svjetski rat, čiji su troškovi premašivali mogućnosti financiranja Rothschilda, ili bilo koje druge banke, rezultirajući stvaranjem Međunarodnog monetarnog fonda, označili su kraj ovog dijela posla Rothschilda.

Što još imaju Rothschildi?

Obitelj Rothschild danas ima preko 1800 posjeda diljem Engleske, Francuske, Njemačke i drugih europskih zemalja. Ukupna vrijednost ovih nekretnina je preko 36 milijardi dolara. Također, bogatstvo obitelji Rothschild uključuje više od 55 luksuznih jahti, 10 privatnih zrakoplova i 13 luksuznih hotela. Obitelj Rothschild posjeduje ogromne novčane rezerve od preko 70 milijardi dolara, koje se čuvaju u bankama u vlasništvu same obitelji.Bilo izravno ili neizravno, obitelj Rothschild posjeduje dionice u svakoj većoj tvrtki na svijetu. Imaju i fond od 100 milijardi dolara za špekulacije na burzama, poput New Yorka, Londona ili Tokija. Obitelj Rothschild također ima rezerve od preko 20 milijardi dolara u američkim dolarima, šest milijardi dolara u japanskim jenima i još 33 milijarde dolara u eurima. Ali to je samo dio koji je vidljiv. Obiteljski klan danas posjeduje udjele u svim većim zapadnim kompanijama, kao što su Meta, Apple, Amazon, Visa, Starbucks, Bloomberg, JP Morgan, Bank of America, Pfizer ili Hewlett Packard.Prošle, 2022. godine obitelj Rothschild donirala je najviše novca Vatikanu, unatoč tome što Rothschildi nisu katolici nego Židovi. Ukupne donacije Vatikanu za 2022. premašuju pet milijardi dolara, a obitelj je sponzorirala i putovanja pape Franje. Obitelj Rothschild danas kontrolira preko 25 banaka i investicijskih kompanija diljem svijeta. Rothschildi su uložili kapital u osam od deset najvećih financijskih institucija na svijetu. Rothschild & Sons je engleska investicijska banka koja većinu svog poslovanja obavlja kao savjetnik za spajanja i akvizicije. “Paris Orleans SA” je financijski holding u vlasništvu i pod kontrolom obitelji Rothschild.Rabobank Group, vodeća privatna investicijska banka u Nizozemskoj, također je u vlasništvu obitelji Rothschild.

“Teorije zavjere” o Rothschildima

Razne “teorije zavjere” povezuju se s kućom Rothschild još od Napoleonovih ratova: “Gotovo svaka web stranica koja se bavi ‘teorijama zavjere’ i pretpostavlja da svjetske vlade djeluju pod vodstvom nekog tajnog saveza upire prstom u Rothschilde.”Teorije zavjere o Rothschildima potpadaju pod model zavjere “zavjere bogatih”. Rothschilde, kako se tvrdi, vodi isključivo “želja za novcem”. Za njih se, u određenim zavjereničkim krugovima, vjeruje da su orkestrirali atentate na nekoliko američkih predsjednika i da su kreirali sve ratove od ranih 1800-ih, u kojima su, u pravilu, financirali obje strane. Jednom od Rothschilda pripisuje se (apokrifna) izreka: “Najbolje vrijeme za rad je kada krv teče ulicama.” “Zašto bi se supersile poput Sjedinjenih Država, Rusije i Kine svojevoljno odrekle svog suvereniteta”, piše na jednoj stranici, “vodeći ratove i kontrolirajući tržišta prema uputama Rothschilda?” Odgovor je, prema onima koji vjeruju u takve teorije, isključivo novac.” Ili: “Neki kažu da su Rothschildi, koji su židovskog podrijetla, izazvali holokaust, dok drugi tvrde da su oni bili sila iza stvaranja Izraela.” Zapravo, Nathan, jedan od najutjecajnijih članova klana Rothschild, pripisuje se sljedeće: “Nije me briga koja je marioneta postavljena na prijestolje Engleske da vlada ‘carstvom nad kojim sunce nikad ne zalazi’. Onaj tko kontrolira britansku ponudu novca, kontrolira Britansko Carstvo, a ja kontroliram britansku ponudu novca.” Naravno, nemoguće je dokazati da je Nathan Rothschild to doista rekao. Kao što istraživač Brian Dunning primjećuje: “Čini se da citat nisu u potpunosti izmislili teoretičari zavjere. To je najvjerojatnije revidirana i restilizirana verzija citata koji se pripisuje Nathanovom ocu, Mayeru Rothschildu: “Dajte mi kontrolu nad novcem zemlje i nije me briga tko donosi njezine zakone.”Niti jedan izvor ne može potvrditi ovaj citat. “Međutim”, zaključuje Dunning, “kada se uzme u obzir život i postignuća starijeg Rothschilda (Mayera), nema sumnje da je to bilo njegovo temeljno stajalište i vodilja.”

Često postavljana pitanja o poznatom bankarskom klanu

Poslovi obitelji Rothschild nikada ne prestaju zanimati čitatelje tiska. Koja su najčešća pitanja o ovom obiteljskom klanu? Primjerice, jedno od često postavljanih pitanja je jesu li Rothschildi doista najbogatija obitelj na svijetu. Odgovor je da. Obiteljsko stablo Rothschilda vrlo je fragmentirano i preživjelo je u Engleskoj i Francuskoj do danas.Odakle Rothschildima toliko bogatstvo? Otprilike dvjesto godina Rothschildi su kontrolirali glavne financijske transakcije diljem svijeta, čime su izvršili znatnu kontrolu nad vladama pojedinih zemalja. Posjeduju li Rothschildi Bank of England? Preko privatnog fonda Rothschildi posjeduju odlučujući udio u kapitalu Banke Engleske.Kako Rothschildi danas zarađuju? Rothschildi su uključeni u različite poslovne sektore, poput financija, nekretnina, energetike ili rudarstva, od kojih godišnje zarađuju milijarde dolara.

Posjeduju li Rothschildi Bitcoin?

Količina bitcoina u vlasništvu obitelji Rothschild, u ovom trenutku, procjenjuje se na 14 milijardi dolara. Zajedno s drugim kriptovalutama, ukupna vrijednost premašuje 20 milijardi dolara. Jesu li klanovi Rothschild i Rockefeller u srodstvu? Veze između ove dvije bankarske “dinastije” sežu najmanje 60 godina unatrag. Tko je trenutno najmoćniji u svijetu bankarstva? Bankarska grupa Rothschild nastavila se širiti nakon 1850-ih godina, zauzimajući posebno važno mjesto u svjetskoj trgovini naftom i obojenim metalima. No njezin prijašnji oligarhijski položaj bio je ozbiljno ugrožen novim dioničkim, komercijalnim ili depozitnim bankama, kako u Engleskoj, tako iu Francuskoj i Njemačkoj.U posljednjoj četvrtini XIX. stoljeća Rothschild grupa više nije bila prvi ili najmoćniji bankarski konzorcij. Druge skupine, u Europi i Sjedinjenim Državama, postale su puno jače, dinamičnije, bogatije i poduzetnije.Iz više razloga, Rothschildi su jedna od najpoznatijih bankarskih obitelji u svijetu. Nažalost, najpoznatiji su po financiranju velikih ratova diljem svijeta, ali i ustanaka i revolucija u pojedinim zemljama.Rothschildi danas zarađuju preko 70 milijardi dolara svake godine. Obitelj Rothschild blisko surađuje s drugim multimilijarderima, poput Sorosa, Bloomberga i Zuckerberga. Procjenjuje se da će neto bogatstvo Rothschilda u sljedećih nekoliko godina dosegnuti tisuću milijardi dolara, što im daje još veću kontrolu nad svijetom nego što je trenutno.

https://webtribune.rs/rotsild-misterije-najuticajnije-familije-sveta-jos-traju/

Povezane objave

SAD pristaje na sporazum s Moskvom i Rijadom

HF

Stoltenberg: Ukrajina i Gruzija bit će članice NATO-a

hrvatski-fokus

Sastanak grupe Arraiolos u Bugarskoj

HF

London u suglasju s američkom politikom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više