Hrvatski Fokus
Društvo

Španjolska donosi zakon koji će maloljetnicima omogućiti promjenu spola 

Kontroverzni zakon zamjenjuje prijašnje propise koji su zahtijevali da svi koji žele promijeniti spol naveden na osobnim dokumentima prilože medicinsku dijagnozu rodne disforije i dokaz da su primali hormonsku terapiju  

 

Donji dom španjolskog parlamenta donio je u četvrtak zakon prema kojem će bilo tko stariji od 16 godina moći promijeniti spol na službenim dokumentima bez odobrenja liječnika, suca ili roditelja. Nacrt zakona zahtijeva odobrenje Senata da bi postao zakon.Ako bude odobrena, mjera bi također omogućila osobama mlađim od 12 godina legalni prijelaz uz odobrenje suca, dok bi osobama od 14 do 16 godina bio potreban samo potpis roditelja ili skrbnika.Kontroverzni zakon zamjenjuje prijašnje propise koji su zahtijevali da svi koji žele promijeniti spol naveden na osobnim dokumentima prilože medicinsku dijagnozu rodne disforije i dokaz da su primali hormonsku terapiju ili da su živjeli kao namjeravani spol dvije godine ili odobrenje suda ako su mlađi od 18 godina. .Unatoč protivljenju konzervativaca, nekih socijalističkih elemenata i feministkinja, zakon je prošao Kongres zastupnika sa 188 glasova za i 150 protiv. Postat će zakon kada ga usvoji Senat, što se očekuje do kraja godine.

Ministrica jednakosti Irene Montero pohvalila je zakon zbog “depatologizacije” trans života, ponudivši BBC-ju sada već poznati refren “Trans žene su žene”.

Bivša socijalistička potpredsjednica vlade Carmen Calvo nije se složila s tim, tvrdeći da “kada se rod ističe u odnosu na biološki spol, to se ne čini kao korak naprijed u progresivnom smjeru; čini se kao korak unazad. “Spol”, rekla je, “nije ni dobrovoljan ni neobavezan.” “Drugi kritičari upozorili su da bi se muški grabežljivci mogli predstavljati kao žene kako bi osigurali transfer u ženske zatvore ili kako bi se natjecali u ženskim sportovima, što je problem koji se već pojavio u Škotskoj, koja je u četvrtak usvojila sličan zakon.

Novi škotski zakon odbacuje zahtjev za medicinskom dijagnozom rodne disforije za promjenu pravnog spola i smanjuje vrijeme potrebno za život u željenom spolu s dvije godine na tri mjeseca. Španjolska i Škotska pridružile su se devet drugih europskih zemalja koje već dopuštaju stanovnicima da sami identificiraju svoj spol na pravnim dokumentima, uključujući Portugal, Švicarsku, Norvešku i Dansku.

https://nultatacka.rs/spanija-donosi-zakon-koji-ce-odobriti-maloletnoj-deci-promenu-pola/

Povezane objave

AFORIZMI – Živimo svoj san

HF

Manekenke i nogometaši

HF

AFORIZMI – Za novu preobuku

HF

Umro najpoznatiji egzorcist

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više