Hrvatski Fokus
Hrvatska

Suđenje hrvatskoj desetorki u New Yorku

Glavni svjedok u korist državnih tužitelja protiv hrvatske desetorke bio je Ante Ćaran

 

Sudkinja Constance Baker Motley koja je sudila Hrvatskoj Desetorki u New Yorku od utorka 16. veljače do subote 15. svibnja 1982. S lijeva je neki odvjetnik obrane, sudkinja Constance Baker Motley, dva državna odvjetnika Stuart Baskin i Paul Chaktman, Ante Ćaran stoji, drži lijevu ruku u džepu. On je bio glavni svjedok u korist državnih tužitelja protiv hrvatske desetorke. Stavljam imena tih deset Hrvata:

1 – Mile Markić, Chicago,

2 – Ante Ljubas, Chicago,

3 – Milan Bagarić, Chicago,

4 – Ivan Mišetić, Chicago,

5 – Anđelko Jakić, New York,

6 – Miro Biošić, Long Beach, Kalifornija,

7 – Ranko Primorac, Los Angeles, Kalifornija,

8 – Mile Boban San Francisko, Kalifornija,

9 – Vinko Logarušić, Cleveland,

10 – Drago Sudar, Toronto.

Na tom tromjesečnom sudu se je branila naša Hrvatska

Da bi se donekle moglo razumjeti prilažem nekoliko slika koje su za moj pojam usko povezane za našu hrvatsku opću povijest. Kroz moju osobnu povijest preko šest desetljeća hrvatske političke emigracija, sve sam kupovao, sve sam čitao i mnogo stvari sam sačuvao. To sam uvijek sa sobom nosio i prenošao kud god sam išao, kao što mačka mačiće prenosa. Ništa nisam htio bacati jer mi se sve to za moju ćivericu zalijepilo kao moje životne uspomene. Nastojat ću biti sažet ali ipak objasniti ću ukratko važnost tih slika.

Slika  (1) je od (6) papira na kojima je moj odvjetnik Dennis Roberts pripremio pitanja za svoju Završnu riječ – engleski Summation. Poslije završetka procesa, državni tužitelj Stuart Baskin je imao 6 sati vremena za iznijeti svoje zaključke proces, dok su odvjetnici obrane imali svako po 2 sata, s tim da je poslije svih odvjetnika obrane sudkinja dozvolila državnom odvjetniku Stuart Baskinu 4 sati da iznese bilo što on želi iznijeti, naravno ako on to hoće i želi. On je to objeručke dočekao i pred porotom se šetao i iznosio sve što mu je padalo na pamet, znajući vrlo dobro da nitko od odvjetnika obrane ne smije prosvjedovati, tako da poslije njega nitko nema pravo ništa reći. Sve je on to radio kako bi što bolje porotu uvjerio da su svi optuženi Hrvati krivi za sva krivična djela koja nam je on stavi na teret.

slika (2) pripada sliki (1)

Slika (3) su 4 kutije sudskih zapisnika. (4 KUTIJE SUDSKIH ZAPISA SA SUDA U NJUJORKU HRVATSKOJ DESETORKI OD 16. VELJAČE DO 15. SVIBNJA 1982.)

Koliko mi je poznato tog sudskog zapisa je bilo nekih desetak tisuća stranica. Moj odvjetnik Dennis Roberts iz Oaklanda, istočno od San Francisca je za mene naručio taj zapisnik sa suda iz New Yorka. Ja sam tada živio u Midlandu u Teksasu. Ne znam točno koliko sam mu platio, ali svakako znam da je bilo nekih pet tisuća dolara, ako ne i više. 

Mile Boban

Povezane objave

Pripomoć u lovu na brojne krivce

HF

U čijem je interesu Treći Bleiburg?

HF

Skok s mosta

HF

AFORIZMI – Poštena politika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više