Hrvatski Fokus
Kultura

Premijera predstave Enigmatske varijacije Éric-Emmanuela Schmitta 

U nedjelju 5. ožujka u 19.30 sati u tonskoj dvorani Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

 

Premijera predstave Enigmatske varijacije, francuskog pisca, filozofa, dramatičara i filmskog redatelja Éric-Emmanuela Schmitta  održat će se 5. ožujka u tonskoj dvorani Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Predstava je rađena u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke a režiju potpisuje jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta Neva Rošić, koja je isti tekst protekle sezone s golemim uspjehom postavila u Talijanskoj drami riječkoga HNK Ivana pl. Zajca.

Pojavljuju se samo dva glumca, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Cijeli komad je vrlo intrigantan jer se u njemu događaju neprekidne psihološke promjene i neobični obrati situacija između ta dva lica. Moglo bi se reći da je to jedan psihološki triler, rekla je Neva Rošić

Prvi put u drami nastupaju zajedno Luka Dragić u ulozi novinara i Aleksandar Cvjetković kao pisac nobelovac. Dva muškarca susreću se na razgovoru povodom izlaska posljednje knjige pisca koja sadrži ljubavnu korespondenciju između muškarca i žene. U predstavi se pojavljuju samo dva glumca, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje.

Schmitt je poznati i cijenjeni francuski autor koji o ovom svom komadu govori kao o onome s najviše njegove biografije. Dobrim je dijelom autobiografsko djelo. Komad se prikazuje na brojnim pozornicama diljem svijeta. Praizvedba je bila 1996. godine u Parizu u Theatru Marigny s Alainom Delonom u ulozi Nobelovca. Sam naslov Enigmatske varijacije autor je posudio od engleskog skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. Isto se tako u tekstu pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa.

U autorskom timu su i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović.

Anđelka Felja

Povezane objave

Inicijativa uredništva časopisa Jezik

HF

Golubica iz crnoga maslinika

hrvatski-fokus

Nikada više

HF

Mihael Klanjčić dobitnik ovogodišnje Nagrade ‘Radoslav Putar’

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više