Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Postoji li “Muslimansko bratstvo” u BiH i kakve su veze Bakira Izetbegovića

Otkako je preuzeo vodstvo stranke, povezuje se s ovom organizacijom

 

Inicijalne veze pojedinaca iz BiH s „Muslimanskim bratstvom“ datiraju iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, još od osnivanja grupe ”Mladi muslimani”, tvrdi se u opsežnom izvještaju nestranačke i nevladine organizacija sa sjedištem u Bratislavi GLOBSEC o djelovanju organizacije koja je nastala u Egiptu prošlog stoljeća, a, kako se procjenjuje, i dalje djeluje u velikom broju država u svijetu.

Inače, GLOBSEC je svjetski poznata međunarodna organizacija koja godišnje organizira i sigurnosni forum u kojem učestvuju eminentni stručnjaci, ali i svjetski lideri. GLOBSEC se udružio s projektom za borbu protiv ekstremizma kako bi svoju pažnju usmjerio na aktivnosti „Muslimanske braće“ u srednjoj i istočnoj Europi. Članove ove organizacije često nazivaju ”Ihvanijama”, s obzirom na to da je arapsko ime te organizacije „Ihvanu-l-muslimin“, te su u BiH poznatiji pod tim imenom. Podsjećamo, američki senator Ted Cruz nedavno je rekao da planira ponovno vratiti u proceduru zakon kojim bi „Muslimansko bratstvo“ bilo proglašeno stranom terorističkom organizacijom u SAD.

– Projekt će utvrditi prodor „Muslimanske braće“ u pet zemalja, i to Poljskoj, Češkoj, BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji – navodi se. U zaključku istraživanja se navodi da intervjuirani stručnjaci ističu kako „ne znaju da u BiH postoji ‘Muslimansko bratstvo’ kao organizirani pokret, te da nisu otkriveni tragovi operacija ili financijskih tijekova“. Također, ističe se da ova organizacija nije direktno povezana s radikalizacijom ili ekstremizmom niti nekim političkim pokretom ili strankom u BiH. Međutim, usprkos tomu, u istraživanju GLOBSEC-a, u kojem su konzultirani domaći i strani stručnjaci te analiziran rad više organizacija, navodi se više primjera koji su predmetom istraživanja te se ističe da se „saga o nazočnosti ‘Muslimanske braće’ u BiH nastavila s osnivanjem Stranke demokratske akcije (SDA)“.

– Nakon smrti Alije Izetbegovića, njegov sin Bakir preuzeo je vodstvo stranke i otad se, također, povezuje s „Muslimanskom braćom“, iako je povezanost s tom organizacijom često negirana, posebno u pogledu „Mladih muslimana“, koji su u svojim počecima samo dolazili u kontakte s različitim pojedincima koji su bili dio islamskog buđenja – istaknuto je, između ostalog, u izvještaju. Dodaje se da je 2014. godine Bakir Izetbegović u Predsjedništvu BiH dočekao delegaciju „Muslimanske braće“.

– U člancima se nalazila i slika Bakira Izetbegovića koji koristi simbol „Rabia“, poznati gest „Muslimanske braće“. Na internetskoj stranici Predsjedništva BiH nije bilo službenih zapisa o ovom sastanku. Ipak, ovaj sastanak i dalje je tema rasprave, a srbijanski list „Politika“ je 2016. godine objavio članak pod naslovom „Bakir Izetbegović pod lupom američkih tajnih službi“. U članku „Politike“ tvrdi se da su Bakira Izetbegovića veze s vođama „Muslimanske braće“ stavile pod nadzor američke vlade, nakon objave da SAD muslimansko bratstvo smatraju terorističkom organizacijom – pojašnjeno je.

Prema navodima GLOBSEC-a, nakon izricanja presude Muhamedu Morsiju, Bakir Izetbegović objavio je službenu predsjedničku izjavu pozivajući Egipat da poštuje ljudska prava i osigura da Morsi ima pošteno suđenje.

Službena izjava

– U svojoj izjavi rekao je da je Morsi legalno izabran, ali da je potom „svrgnut vojnim udarom, zatim lišen slobode i predan u politički uokvirene sudske postupke čiji je cilj bio brutalni sukob s političkim suparnicima i onima različitih stavova, završavajući u njihovoj fizičkoj eliminaciji – istaknuto je. Ipak, kako se navodi, oni koji su bili uključeni u minimiziranje posljedica sastanka Izetbegovića iz 2014. godine s predstavnicima egipatskog „Muslimanskog bratstva“ tvrde da je „taj čin više bio manifestacija neznanja nego pokazivanje podrške „Muslimanskoj braći“. Navode da je Izetbegović pogriješio jer je bio „potresen tragedijom“.

Distanciranje IZ BiH

Europsko vijeće za fetvu i istraživanje, koje se povezuje s ovom organizacijom, održalo je više redovnih sjednica u Sarajevu. Čak 2013. godine ideolog “Muslimanske braće” Jusuf el-Kardavi bio je nazočan na jednoj od tih konferencija, i to zajedno s Bakirom Izetbegovićem. Iako postoji više načina koji povezuju Kardavija s BiH i pojedincima, Islamska zajednica u BiH odbila je priliku da intervjuira Kardavija i objavi tekst putem svojih medija, na taj način stvarajući odmak između Zajednice i njega – naglašeno je u izvješću. 

E. Halimić, https://avaz.ba/vijesti/bih/615602/postoji-li-muslimansko-bratstvo-u-bih-i-kakve-su-veze-bakira-izetbegovica

Povezane objave

Muslimanski logori za Hrvate u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine

hrvatski-fokus

Od osmanske okupacije do Daytona

HF

IST – Hrvatima treći entitet

HF

Četvrt stoljeća Herceg-Bosne

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više