Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus Nevena Otavijevića posvećen Zadru

Riječ je ciklusu srednjih formata ulja nastalih u proteklom razdoblju, polako se nadograđujući svakim danom s novim i sigurnim potezima kista

 

Slikar Neven Otavijević suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor delikatnog, lijepo zaokruženog opusa posvećenog gradu u kojem živi, Zadru, ali i neposrednoj okolici karakterističnog mediteranskog podneblja. Naravno, ne zaboravimo se prisjetiti i sjajnog ciklusa aktova ovoga autora.

U posljednje vrijeme Otavijević pronalazi privlačne i izazovne motive grada okruženog morem , uronjenom u san, obasjanog sunčanim zrakama, u tišini podneva, kada sve miruje, tek rijetki prolaznici svojim koracima potvrđuju nazočnost klepsidre, unatoč svemu nezaustavljiva prolaznost vremena tu je pored nas.

Iznad crvenkastih krovova i bijelih ploha zidova nazire se more, gotovo ga možemo dodirnuti, dok se lijeni oblaci zrcale usprkos ponekom nestašnom valu.

Slikar promatra raskriljeno drveće pomalo stisnuto između zgrada, ulice su prazne, tišina se raširila, ponekad se začuje ptica, skrivena je negdje u granama, između listova što trepere na laganom vjetru.

Otavijević bilježi opušteni ugođaj grada, koji traje već tisuće godine, prisustvo stanovnika na ulicama i trgovima dok idu prema svojim brodicama u luci i vjerojatno ne misle o plovidbi.

Riječ je ciklusu srednjih formata ulja nastalih u proteklom razdoblju, polako se nadograđujući svakim danom s novim i sigurnim potezima kista.

Kolor je izrazit ali je i fino odmjeren, s potrebnom pažnjom.

Neven Otavijeć poput drevnih kroničara bilježi svoje duboko doživljene i proživljene impresije o prostoru u kojem živi, u kojem diše, pretvarajući dojam  u trenutak koji na slici traje vječno.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Picassoesque ciklus Duška Šibla

hrvatski-fokus

Slikar krajolika

HF

Zamisli ako

HF

Dani Ede Murtića u hrvatskoj kulturi 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više