Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

UZ DANE HRVATSKOGA JEZIKA – Nove hrvatske riječi

Dodjela Nagrade “Dr. Ivan Šreter” održat će se 11. ožujka u 12 sati u Lipiku u dvorani Quella

 

Od 11. do 17. ožujka u Hrvatskoj se obilježavaju Dani hrvatskoga jezika, Spomen-tjedan na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisilava Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije Deklaracije Hrvati više nisu pristajali na unitarstičku jezičnu politiku.

Obilježavajući dane hrvatskoga jezika, javna i svečana dodjela Nagrade „Dr. Ivan Šreter“, održat će se 11. ožujka u 12 sati u Lipiku u dvorani Quella. Riječ je tradicijskoj dodjeli, o završetku 17. kola natječaja za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a moralno i materijalno podupire Zaklada “Dr. Ivana Šretera” u spomen na hrvatskoga mučenika Ivana Šretera. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, želeći održati živom uspomenu na svojega liječnika, već godinama podupire svečanost.

Ivan Šreter u Jugoslaviji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog upotrebe riječi umirovljeni časnik, a u Domovinskom ratu oteli su ga, mučili i ubili pobunjeni Srbi. Još uvijek ne znamo gdje mu je grob. U spomen na njegovu žrtvu, kroz koju sagledavamo sve hrvatske žrtve i napore za očuvanjem hrvatskoga jezika, nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ nosi Šreterovo ime.

Ove se godine prijavio do sada najveći broj predlagatelja novih riječi – 385 osoba predložilo je čak 538 novih riječi.  To svjedoči o povećanom zanimanju javnosti za naš natječaj, ali i za hrvatski jezik i rječničko blago hrvatskoga jezika. U uži je krug ušlo 15 riječi, abecednim redom:

bakroza (hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest), dimodojavnik (detektor dima), izazor (retrovizor), javnozborac/javnozborstvo (PR), krugotok (kružni tok), obrubnik (lajsna), odricajnica (disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti), otpadalište (odlagalište otpada), prestrujnik (strujni adapter), pridatak (plug in), prijevodnici (titlovi), prikaznik (displej), šećerice (biljke od kojih se proizvodi šećer), zaključaj (lockdown), znojilište (sauna). Među tih 15 riječi i naše su tri nagrađene.

Povjerenstvo časopisa Jezika ocjenjuje prijedloge i izabire najbolje riječi, a povjerenstvo čine: predsjednica Sanda Ham, članovi Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Marko Kovačić, Nataša Bašić, Mario Grčević, Dubravka Smajić, Mile Mamić i Ljubica Josić.  

Nagrađenicima pripadaju novčane nagrade, od ove godine eurske – 1. nagrada 600 eura, 2. nagrada 400 eura, 3. nagrada 200 eura. Nagrade i kipiće akademskog kipara Tonka Fabrisa koji prikazuju Ivana Šretera, dodjeljuje Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, a diplome časopis Jezik.

Održat će se okrugli stol o hrvatskom jeziku, a potom uručiti nagrade dobitnicima. Na okruglom će se stolu govoriti o pitanjima suvremenoga hrvatskoga jezika, a kraća će izlaganja održati Igor Čatić (o nazivlju) Mario Grčević (o kajkavskom i čakavskom narječju unutar hrvatskoga jezika), Dubravka Smajić (o položaju hrvatskoga jezika u javnosti i osjetljivosti javnosti na jezične pogrješke), Marko Kovačić (o jezičnom čistunstvu i normi) i Lidija Vešligaj (o novotvorenicama i digitalnim alatima u nastavi).

Predsjednica povjerenstva za izbor novih riječi, glavna urednica časopisa Jezika

Sanda Ham

Povezane objave

Mirjana Kasapović – intelektualno ništavilo

HF

DM – Rast prometa 4,8 posto

HF

Slovenska televizija zabranjuje Janšu

HF

Iseljeni Hrvati moraju se samoorganizirati

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više