Hrvatski Fokus
Hrvatska

Jedanaest godina uništavanja Dinama

Jedanaest godina uništavanja hrvatskoga nogometa

 

Prije 11 godina započelo je uništavanje Dinama i rušenje Zdravka Mamića. Istovremeno, jer da nema Zdravka Mamića ne bi bilo ni današnjega uspješnog Dinama. A prije devet godina pojavila se četvorka bivših Dinamovih igrača koje je netko skupio zbrda-zdola – Dario Šimić, Igor Bišćan, Silvio Marić i Tomo Šokota. Radio se o kvartetu koji nije u stanju smisliti ili prezentirati rečenicu od šet riječi bez poštapalica. I njih takve nesposobne netko je gurnuo ispred sebe da unište hrvatski klub. U međuvremenu, shvativši da su izigrani, povukla se njih trojica – Šokota, Marić i Bišćan -, a jedino i danas ulogu dvorske lude igra Šimić. Njega i dalje svaki dan lijevi mediji – Jutarnji list, Index, Tportal, Slobodna Dalmacija, Novi list… – zlorabe za svoje protuhrvatske igre.

Kako bismo znali o čemu se je prije 11 godina radilo, prisjetimo se otprije devet godina članka Ivice Mede od 20. III. 2014., na portalu Gol dnevnika (https://gol.dnevnik.hr/clanak/hnl/bbb-i-ne-zele-zutog-a-cetvorka-bobana-evo-kako-planiraju-srusiti-mamica—328106.html): „Vrijeme je da se krene i nitko nije nezamjenjiv pa ni Zdravko Mamić“, tako u najkraćem glasi zaključak s prošlotjednog sastanka Dinamovih nogometaša Darija Šimića, Silvija Marića, Tome Šokote i Igora Bišćana, predstavnika građanske inicijative ZZD-a i viđenijih BBB-ovaca. Sastanak je održan, kako saznajemo, u Šimićevu kafiću u Tkalčićevoj, a glavna tema razgovora bila je izgradnja zajedničke platforme za otvoreni juriš na „modre dvore“ i rušenje Mamića i njemu odane vrhuške maksimirskog kluba. S druge strane, BBB-i koji su sudjelovali na sastanku nemaju ništa protiv da se u cijelu priču uključi Zvonimir Boban, no čini se da „četvorka“ po tom pitanju nije sasvim na čisto. Nazire se da zamjeraju Bobanu što ne želi „zagaziti u mulj“, već čeka crveni tepih, odnosno želi doći na gotovo. Lako je zaključiti da očekuju Bobanovu aktivniju ulogu u predstojećem okršaju s Mamićem. Kako god, puno toga će biti jasnije nakon najavljene presice«.

A sada, kao protutežu, pročitajte što je i kako napisao portal Direktno 24. 2. 2023. (https://direktno.hr/sport/ovo-necete-procitati-u-drugim-medijima-opet-politika-gura-prste-u-dinamo-306796/):

DINAMOVCIMA NA ZNANJE OVO NE ĆETE PROČITATI U DRUGIM MEDIJIMA Opet politika gura prste u Dinamo – Uoči velikog derbija između Dinama i Hajduka i izborne skupštine zagrebačkog kluba, a u svjetlu posljednjih informacija kako je predsjednik kluba Mirko Barišić postigao sporazum s Bad Blue Boysima, kojim će iz uprave odstraniti spornog Krešimira Antolića, sve je više informacija koje govore o tome kako se radi samo o manevru kojim bi se pridobili glasovi Boysa na skupštini i pobijedila tzv. struja lojalna Zdravku Mamiću. Na strani predsjednika GNK Dinama Barišića vodeći su mainstream mediji koji odbijaju objaviti ono što njemu ne odgovara. Ovo stoga nećete pročitati u medijima koji su na strani Antolića i Barišića jer su im obećani sponzorski ugovori ako će podržati njihovu stranu. Večernji list je odbio, Jutarnji list preko Krušelja i Sportske novosti preko Šole i Olivarija provode propagandu u korist Antolića. Nikola Hanžel, pravomoćno osuđen zbog kriminala u gospodarstvu, HDZ-ovac i vlasnik Lana Grupe preuzeo je na sebe sastavljanje nove uprave Dinama u koju planira staviti Većeslava Bergmana, bivšeg šefa HZZO-a s kojim se obogatio na način da su farmaceutske kompanije dale Hanželu da im tiska kutije za lijekove, a zauzvrat je Bergman njihove lijekove stavljao na listu HZZO-a. Drugi Hanželov pijun je Gordan Žanić – pomoćnik ministra Beroša koji također dolazi iz zdravstva i igrač je HDZ-a. Inače, Žanić je navijač Hajduka, ali to ga ne smeta da pristane biti dio uprave Dinama. Hanželov plan je postaviti u nedjelju prije derbija svoju upravu koja bi ga za godinu dana izabrala za predsjednika kluba.

U međuvremenu bi posuđivao privatan novac klubu i to kasnije pretvorio u vlasnički kapital i stekao vlasništvo nad Dinamom. Navijačima mažu oči Darijom Šimićem koji niti sam ne zna što bi radio u životu. Antolića će žrtvovati, ali zapravo će ga parkirati i vratiti u klub nakon skupštine. Svoju ulogu ima i Željko Marković, vlasnik Ban Toursa koji ovih dana prijeti skupštinarima da će ostati bez posla ako glasaju protiv Barišića. On štiti unosan ugovor koji ima s Dinamom i HNS-om oko organizacije putovanja, a koji mu je donio oko 100 milijuna kuna u desetak godina. Tu je i Ognjen Naglić koji si je umislio da ima neku moć odlučivanja temeljem svoje suradnje s medijima (Naglić je bivši urednik na HRT-u) kojima plasira informacije koje idu u prilog Antolićevoj struji. Ulogu ima i Tomislav Butina koji je postao šef škole iako nema licenciju za taj posao.

Njega je postavio Antolić računajući na potporu Butininog kuma Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora. Prvi potez Butine bila je smjena Dine Julardžije, jedinog trenera u školi koji je prošle sezone osvojio dvostruku krunu. Zamjerilo se Julardžiji što je rekao da sin od Antolićevog brata nije dovoljno dobar da prijeđe iz Kustošije u Dinamo. Nakon otkaza Julardžiji, Antolićev nećak dolazi u školu Dinama. U svemu tome se Mirko Barišić totalno pogubio te je spreman na kompromis samo da ostane presjednik Dinama. I Vlatka Peras je izgubila utjecaj jer je prevarena od strane Hanžela, Bergmana, Naglića i ostalih iz IO. Obećali su joj da će njezin partner Dražen Miličević biti šef tvrtke koja će voditi poslove oko gradnje stadiona ako okrene leđa Mamiću i prikloni se Antoliću i Barišiću. Sada je shvatila da su je lagali jer se ta pozicija sada nudi Antoliću kako bi se navijači zavarali i pomogli Barišiću da uzme prevlast u skupštini«.

Jesmo li sada „pametniji“? Teško je reći. Ali smo zasigurno obaviješteniji.

Vid Hinković

Povezane objave

Novi početak za hrvatsku naciju

HF

Teror srpskih žandara nad Hrvatima

HF

Mesić raspustio 1. hrvatski gardijski zdrug

HF

Rotarijanci u Dubrovniku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više