Hrvatski Fokus
Hrvatska

Tomašević prijavljen zbog namještanja natječaja

Naredio je službenici da kandidatima dostavi pitanja

 

Protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika podnesena je kaznena prijava u kojoj se navode imena osoba koje će biti izabrane na pročelnička mjesta mjesec dana nakon što prijava stigne u ruke istražitelja Uskoka.

Nova zagrebačka gradska uprava prevođena Tomislavom Tomaševićem i njegovim zamjenicima namjestila je natječaj za dva pročelnička mjesta – u Službi za informacijski sustav i tehničke poslove te u Stručnoj službi Grada Zagreba – a Uskok je o tome obaviješten putem kaznene prijave podnesene još u vrijeme dok se natječaj odvijao, dakle punih mjesec dana prije nego što su na njemu odabrani navodno najbolji kandidati, doznao je Nacional. U spomenutoj kaznenoj prijavi eksplicitno se navode imena osoba koje su kasnije doista postavljene na pročelnička mjesta, opisuje se način na koji su one dovedene u povlašteni položaj te spominju osobe koje su im to omogućile. Konkretno, tvrdi se da je to učinila jedna gradska službenica čiji su podaci poznati Nacionalu, no i da je ona dobila nalog gradonačelnika Tomaševića i njegove zamjenice Danijele Dolenec. Ona je, navodi se u prijavi, povlaštenim osobama unaprijed otkrila pitanja iz pismenog dijela testiranja kojima su bili podvrgnuti svi prijavljeni kandidati i tako omogućila da posao na koncu dobiju Željko Matijašec i Dražen Lučanin. Ovaj potonji ujedno je i donator predizborne kampanje stranke Možemo!, doduše sa simboličnim novčanim iznosom.

U zagrebačkoj gradskoj upravi oštro demantiraju sve navedeno u spomenutoj kaznenoj prijavi i tvrde da se radi insinuacijama te da su ‘’rezultati natječaja uvijek poznati tek po okončanju postupka’’. No odbili su za Nacional komentirati činjenicu da je u ovom slučaju Uskok pismeno obaviješten o imenima budućih gradskih pročelnika čak mjesec dana prije nego što je formalna procedura dovršena, a nisu komentirali ni eksplicitne tvrdnje da je jedna gradska službenica po nalogu gradonačelnika i njegove zamjenice grubo povrijedila natječajnu proceduru i da je tako, zasad navodno, počinjen niz kaznenih djela poput zlouporabe položaja i nezakonitog pogodovanja.

Novi pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove nakon provedenog natječaja postao je član Možemo! i donator kampanje te stranke Dražen Lučanin.

Upravo pročelnička mjesta i osobe koje se na njima nalaze u periodu smjene vlasti jedna su od najvećih boljki političkog sustava na lokalnoj razini. Radi se, naime, o gradskim službenicima koji obavljaju funkcije usporedive s ministarskima u Vladi, no izmjenama zakona u doba SDP-ove vlasti prije desetak godina ta su mjesta profesionalizirana, odnosno odlučeno je da pročelnici koji su odabrani na javnim natječajima dobivaju radne ugovore na neodređeno vrijeme i de facto postaju nesmjenjivi.

S druge strane, javna je tajna da su natječaji za ove pozicije u pravilu oduvijek bivali namješteni za kadrove stranaka koje trenutno upravljaju gradovima i općinama, pa dolazi do apsurda prilikom svake smjene vlasti: novi gradonačelnici i načelnici, naime, prisiljeni su raditi s ‘’ministrima’’ zaostalima iz prethodnog mandata. Mogu ih smijeniti jedino na način da reorganiziraju kompletnu gradsku upravu – što mnogi od njih čine – te potom raspisuju javne natječaje za koje ‘’ohrabruju’’ sebi bliske kandidate da se prijave.

U prijavi se eksplicitno navode imena osoba koje su kasnije postavljene na pročelnička mjesta, opisuje se način na koji su one dovedene u povlašteni položaj te spominju osobe koje su im to omogućile

Na taj način postupa Tomašević, kao i njegov splitski kolega Ivica Puljak i brojni drugi lokalni čelnici, koji se istovremeno zaklinju u transparentnost postupka i otklon od starih praksi. No sumnja u konkretno namještanje natječaja, koja proizlazi iz kaznene prijave u posjedu Nacionala, korak je dalje koji narušava ne samo proklamiranu transparentnost i poštenje, nego i imidž drugačijih lokalnih čelnika koji navodno bespogovorno poštuju zakone i procedure.

‘’Tomašević, Puljak i brojni drugi gradonačelnici našli su se u apsurdnoj situaciji da su osvojili vlast, a nemaju s kime raditi jer su im najbliži suradnici – pročelnici zaostali od njihovih prethodnika – zapravo politički kadrovi u koje oni, osnovano ili iracionalno, ne moraju imati povjerenje. Upravo Tomaševiću to je najveći problem jer je jasno da se radi uglavnom od Bandićevim ljudima, dok je situacija u Splitu nešto relaksiranija jer se ondje vlast smjenjivala svakih četiri godine i naslijeđeni pročelnici su šarolikog profila. Puljak je na različite načine riješio situaciju, između ostalog i reorganizacijom gradske uprave, no to su i dalje improvizacije: jedino rješenje bila bi promjena zakona i vraćanje na staro rješenje s poglavarstvima, odnosno lokalnom vladom s ograničenim četverogodišnjim mandatom, kako bi gradonačelnici imali pravo odabrati svoje najbliže suradnike koji bi zajedno s njima odlazili s vlasti. HDZ je očito nesklon takvom rješenju jer je jasno da ima najviše vlasti na lokalnom nivou, pa tako i najviše pročelnika koji su u prilici ostati na položaju barem još godinu ili dvije nakon što stranka eventualno izgubi izbore’’, rekao je jedan od Nacionalovih sugovornika vrlo dobro upućen u ovu problematiku.

Na mjesto pročelnika Stručne službe Gradske uprave nakon provedenog javnog natječaja odabran je Željko Matijašec. U zagrebačkom slučaju navodno namještenog natječaja za dva pročelnička mjesta kaznenu prijavu Uskoku podnijela je jedna gradska službenica još 30. siječnja ove godine. ‘’Kako sam prije svega kao građanka, a potom i kao službenica Grada Zagreba, saznala i sudjelovala u provođenju određenih procesa oko raspisivanja javnih natječaja za imenovanje pročelnika/pročelnice Službe za informacijski sustav i tehničke poslove te pročelnika/pročelnice Stručne službe Gradske uprave s unaprijed predodređenim i izabranim kandidatima prije raspisivanja natječaja, koji su bili pripremani za pismeni dio testiranja na način da su imali uvid u pitanja iz pismenog dijela testiranja od pravnice M.S. (identitet i funkcija poznati Nacionalu, op.a.), čime je obuhvaćen čitav niz obilježja kaznenih djela od zlouporabe položaja, nepotizma te pogodovanja u natječajima za zapošljavanje od nadređenih mi službenika, prema Kaznenom zakonu moja dužnost je postupiti na prikazani način’’, stoji u kaznenoj prijavi, uz dodatak: ‘’Za mjesto pročelnika Službe za informacijski sustav i tehničke poslove unaprijed je odabran i namješten natječaj za Dražena Lučanina iz platforme MOŽEMO!, koji je ujedno i predsjednik Vijeća Gradske četvrti Črnomerec te donator za financiranje izborne promidžbe platforme MOŽEMO! s jednom uplatom od 200,00 kn i jednom uplatom od 1.757,59 kn. Za mjesto pročelnika Stručne službe Gradske uprave unaprijed je odabran i namješten natječaj za Željka Matijašeca, koji trenutno obavlja poslove pomoćnika pročelnika za poslove kabineta gradonačelnika, protokol i građane’’.

Ova kaznena prijava podnesena je koncem siječnja, mjesec dana prije nego što su natječaji za dva pročelnička mjesta zaključeni, a Uskok se posebno upozorava na tu činjenicu. ‘’Želim istaknuti da kandidati još nisu ni izabrani, kao što nisu ni obavljeni procesi usmenog dijela testiranja, te napominjem da je natječaj samo igrokaz dok su kandidati unaprijed odabrani i predodređeni, sve u svrhu izigravanja zakona i zakonskih propisa. Na vama je samo da pratite razvoj situacije u odabiru kandidata kako bi potvrdili istinitost mojih navoda, dok su ostale činjenice lako provjerljive ispitivanjem navedenih kandidata iz literature koju su bili dužni naučiti svi prijavljeni kandidati izuzev Dražena Lučanina i Željko Matijašeca, koji su unaprijed imali uvid u pitanja i samo njih su trebali naučiti’’, navodi se dalje u kaznenoj prijavi, uz opsežan popis literature kojom su trebali vladati svi kandidati za ova pročelnička mjesta.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom

O imenima novih pročelnika zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je na konferenciji za novinare mjesec dana kasnije, 28. veljače. Dražena Lučanina predstavio je kao diplomiranog FER-ovca koji je imao svoju IT tvrtku, ali i člana Možemo!, dok je za Matijašeca rekao da 17 godina radi u gradskoj upravi i da smatra da će najbolje voditi ovu službu. ‘’Mi smo sada ovim imenovanjima došli na 13 novih pročelnika ili ravnatelja ključnih ustanova. Moram reći da je samo jedan pročelnik član stranke Možemo!. Naglašavam da smo birali temeljem natječaja i da su izabrani najbolji. Ako neće valjati, tražit ćemo nove’’, rekao je tada Tomašević. Za Lučaninovo pročelničko mjesto, inače, bilo je ukupno petero prijavljenih kandidata koji su ispunjavali uvjete, dok se za osim Matijašeca za tu funkciju natjecala još samo jedna osoba.

‘’M.S. je samo službenica koja je morala i bila prisiljena odraditi prikazano od strane gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegove zamjenice Danijele Dolenec. Zbog toga, osim nje, kazneno prijavljujem Tomislava Tomaševića, Danijelu Dolenec, Dražena Lučanina te Željka Matijašeca za zlouporabu položaja, nepotizam, pogodovanje u natječajima za zapošljavanje’’, zaključuje se u kaznenoj prijavi USKOK-u.

Iz zagrebačke Gradske uprave odbacuju sve, kako kažu, insinuacije iz kaznene prijave te tvrde da su Matijašec i Lučanin odabrani isključivo zato što su bili najbolji na javnim natječajima

Nacional se s cijelim nizom detaljnih pitanja obratio zagrebačkoj gradskoj upravi, iz koje su odgovorili da ‘’odbacuju sve insinuacije’’ jer su Matijašec i Lučanin odabrani isključivo zato što su bili najbolji na javnim natječajima. No izbjegli su odgovor na pitanje kako je moguće da su njihova imena bila unaprijed poznata, kao i komentar tvrdnji da su po nalogu gradonačelnika i njegove zamjenice upravo ovim osobama unaprijed bila dostupna pitanja iz pismenog dijela testiranja.

‘’Nikada javno ne komentiramo natječajni postupak. Svi koraci i procedure dostupni su javnosti na mrežnim stranicama Grada Zagreba. Za razliku od prethodne gradske uprave, svi natječaji za radna mjesta u ovoj gradskoj upravi provode se isključivo na temelju kompetencija kandidata, poštujući sve propise, a rezultat je uvijek poznat tek po okončanju postupka. Poručujemo svim zainteresiranim kandidatima u budućim natječajima da se ne daju obeshrabriti ovakvim insinuacijama, i da ćemo kao i uvijek odabrati najboljeg kandidata. Ponosni smo što postoji velik broj stručnjaka koji se prijavljuju na naše natječaje i koji žele dati svoj doprinos upravljanju Gradom Zagrebom. To doživljavamo kao vid potvrde da smo kao uprava Grada Zagreba na dobrom putu. Tisuće građana Zagreba i Hrvatske donirale su kampanju Možemo/Zagreb je naš za lokalne izbore 2021. godine, u pravilu s malim iznosima. Njihova imena su javno dostupna i te donacije nemaju nikakvog utjecaja na politiku zapošljavanja u Gradu Zagrebu’’, tvrde u zagrebačkoj gradskoj upravi. Po neslužbenim informacijama, Uskok u ovom slučaju još uvijek nije poduzeo nikakve konkretne radnje.

Damir Petranović https://www.nacional.hr/tomasevic-prijavljen-zbog-namjestanja-natjecaja-naredio-je-sluzbenici-da-kandidatima-dostavi-pitanja/

Povezane objave

Isuse, umjesto zlata, tamjana i smirne, mi Tebi darivamo naša odana srca

hrvatski-fokus

Moj rodni grad

HF

AFORIZMI – Obvezno (ne)vezanje

HF

Krvava knjiga Mladićeve biografkinje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više