Hrvatski Fokus
Znanost

SZO i EU diktiraju novi sporazum o borbi protiv pandemije

Promjena ugovora SZO-a još je jedna prijetnja suverenitetu država i učinkovitoj politici zaštite zdravlja

 

Dana 3. ožujka 2023. završio je sastanak Međuvladinog pregovaračkog tijela za Instrument Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju, pripravnost i odgovor na pandemiju. Riječ je o posebnom tijelu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koje je objavilo pretpostavke tzv. “pandemijski ugovor”. Ovo najavljuje revolucionarne promjene u globalnom zdravstvenom sustavu. SZO za sebe zahtijeva nadležnost za proglašavanje pandemije, utvrđivanje “znanstvene istine” i borbu protiv “dezinformacija”, pa čak želi prisiliti sve zemlje svijeta da prebace fiksni dio svojih proračuna pod kontrolu SZO-a.

Za sada se gotovo sve odluke o tomu donose u privatnosti birokratskih ureda. Međutim, svi ćemo osjetiti posljedice ovog iskoraka. Promjena ugovora SZO-a još je jedna prijetnja suverenitetu država i učinkovitoj politici zaštite zdravlja, što će dovesti do toga da će o uvođenju lockdowna, zatvaranju škola, crkava, radnih mjesta i ograničavanju elektivnih bolničkih postupaka odlučivati dužnosnici SZO-a ovisno o na subvencijama velikih lobista.

O neučinkovitosti globalnog i jedinstvenog upravljanja zdravstvenom krizom govori statistika o broju prekomjernih umrlih tijekom pandemije Covid-19. Raznovrsni pristup zemalja poput Poljske, Njemačke, Italije ili Švedske omogućuje istraživačima da ukažu na dobre i loše reakcije na zdravstvene prijetnje. Zbirni podaci koje je prikupio OECD pokazuju da se zemlje koje su slijedile preporuke SZO-a nisu dobro snašle u zaštiti svojih građana od smrtonosnih posljedica pandemije.

U studenom 2021. upozorili smo da borbu protiv pandemije Covid-19 prati proces konstitucionalizacije međunarodnog prava, prema kojem međunarodne organizacije, poput Svjetske zdravstvene organizacije, preuzimaju nadležnosti nacionalnih vlada, upravljajući sustavom bore se protiv epidemije svojim preporukama.

Sudjelovali smo u javnim konzultacijama o “ugovoru protiv pandemije” koji je predložio SZO. Podsjetili smo da je nužna zaštita suvereniteta država i slobodna znanstvena rasprava, bez koje će biti nemoguće razviti učinkovite metode borbe protiv bolesti. Skrenuli smo pozornost SZO-u na neučinkovitost globalnog upravljanja pandemijom Covid-19 te na potrebu da međunarodne organizacije poput SZO-a financiraju samo države članice, a ne globalne korporacije koje na taj način mogu vršiti pritisak na njih.

Većina mišljenja predstavljenih u sklopu konzultacija izrazila je snažno protivljenje davanju ovlasti SZO-a vladama. Unatoč tome, novi nacrt ugovora ponovno predlaže mehanizam za centraliziranu koordinaciju budućih hitnih zdravstvenih situacija, koji će voditi SZO.

U nacrtu se kaže da se suverenitet države može ograničiti ako njezine odluke “nanose štetu njezinom stanovništvu ili drugim državama”. Autori projekta ne objašnjavaju tko i kako treba definirati “štetu”.

Prijedlog zakona uključuje obveze borbe protiv dezinformacija. Smjernice SZO-a bile su osnova borbe protiv racionalnih glasova liječnika u prošlosti. Sada će cenzura pod vodstvom stručnjaka SZO-a postati legalna na globalnoj razini.

Na kraju, dokument sadrži prijedlog da se dio bruto domaćeg proizvoda svih zemalja izdvoji za međunarodnu suradnju i pomoć u suzbijanju epidemije, odnosno za financiranje SZO-a.

Naša analiza pokazuje da stvaranje sustava upravljanja globalnom zdravstvenom politikom podržava Europska unija, koja također pokušava to iskoristiti kako bi prisilila suverene države da priznaju koncept “seksualnih i reproduktivnih prava”, među njima i “pravo na abortus.”

EU također nastoji proširiti svoje nadležnosti u području zdravstvene politike. U tu svrhu može poslužiti nova strategija zajednice u području zdravstva koju je krajem prošle godine usvojila Europska komisija. Dokument, čiji naslov obećava “bolje zdravlje za sve u svijetu koji se mijenja”, sadrži brojne reference na ključnu ulogu Svjetske zdravstvene organizacije i poziva na “globalno vodstvo” u području zdravlja.

Europska unija predložila je osnivanje posebnog središnjeg tijela koje bi kontroliralo nacionalne vlasti u pogledu regulatornih aktivnosti i unapređenja zdravstvene politike. Provodila bi inspekcije za pojedine zemlje i gradila odnose s privatnim sektorom i sponzorima radi uspostavljanja novog međunarodnog mehanizma financiranja.

Naši sudski slučajevi mogu poslužiti kao upozorenje na učinke takvih promjena. Oni pokazuju strašne posljedice slijepog slijeđenja “standarda” i “smjernica” koje isključuju osjetljivost i profesionalnu neovisnost.

Ordo Iuris pruža pravnu pomoć obitelji čovjeka koji je preminuo od srčanog udara nakon što su mu liječnici zakasnili pomoći zbog njegovog pozitivnog testa na Covid-19.

Zastupamo liječnicu koja je kritizirala smjernice Ministarstva zdravstva za liječenje pacijenata u početnoj fazi Covid-19, jer su po njenom mišljenju dovele do situacije da su neki pacijenti “osuđeni da budu neliječeni više dana”, ponekad rezultira njihovom smrću.

Zastupamo liječnicu koja je optužena za širenje informacija koje nisu u skladu s stanjem medicinskih spoznaja i antizdravstvenim stavovima, jer je potpisala otvoreno pismo sa znanstvenim fusnotama nadležnima i medijima, pozivajući na raspravu o racionalnosti i učinkovitosti sanitarija ograničenja.

U međuvremenu, novi ugovor o pandemiji trebao bi SZO-u dati pravo proizvoljnog utvrđivanja “znanstvene istine” i obvezati sve zemlje na borbu protiv glasova koji nisu u skladu s njom, smatrajući se “dezinformacijama”.

Ako se današnje suverene nacije ne suprotstave pokušajima nametanja pandemijskog diktata stručnjaka SZO-a iznad njihovih glava, sutra bi mogle izgubiti kontrolu nad zdravstvenom politikom svoje države.

Borba za ljudsko dostojanstvo, život, obitelj i slobodu se nastavlja.

Jerzy Kwaśniewski, Ordo Iuris [kontakt@ordoiuris.pl]

Povezane objave

Necijepljeni su najbolji dio čovječanstva

hrvatski-fokus

Toksični kokteli u hrani

HF

Europska komisija nije baš uvjerljiva

HF

Biden planira Globalni summit o COVID-u kako bi ‘cijepio svijet’

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više