Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Koga sve financira George Soros!?

Veze okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga s milijarderom Georgeom Sorosem

 

Ključni republikanci imaju za cilj diskreditirati očekivanu optužnicu tužitelja Manhattana Alvina Bragga protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa optužujući ga da ga kontrolira milijarder i demokratski donator George Soros.

Sorosev savjetnik, koji je dugogodišnja meta republikanaca, rekao je za CNBC da se Soros “nikada nije susreo ili razgovarao s Alvinom Braggom”.

Čini se da kritike proizlaze iz donacija koje je Soros i neprofitna organizacija koju je on financirao nacionalnoj skupini za rasnu pravdu Color of Change, koja je podržala Braggovu kampanju DA i kasnije izvršila pritisak na njega na kazneni progon koji nije povezan s Trumpom.

Demokrati i vanjski stručnjaci često su opisivali napade na Sorosa, koji je Židov, i skupine koje su primile donacije od milijardera, kao antisemitske.

Demokratski kandidat za okružnog tužitelja Manhattana Alvin Bragg obraća se novinarima nakon što je glasao na izborima u New Yorku u četvrti Manhattan u New Yorku, 2. studenog 2021.

Dok se okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg približava mogućoj optužnici protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, republikanci su pokrenuli salvu napada na demokratskog okružnog tužitelja i njegove navodne veze s milijarderom Georgeom Sorosem.

Zastupnica Elise Stefanik, republikanka iz New Yorka i četvrtoplasirana čelnica stranke u Zastupničkom domu, napisala je u ponedjeljak na Twitteru da je Bragg “uzeo milijun dolara od Georgea Sorosa”, senator J. D. Vance, republikanac iz Ohija čija je kampanja 2022. dobila milijunsku potporu od gopskog megadonora i investitora Petera Thiela, rekao je u tvitu da “Alvina Bragga kupuje George Soros”.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jim Jordan, R-Ohio, razgovara sa saveznicima o korištenju svog povjerenstva za ispitivanje Braggovih veza sa Sorosem dok Trump cilja Na Bragga uoči vjerojatne optužnice, izjavio je strateg GOP-a blizak Jordanu. Uklapa se u veću strategiju GOP-a za diskreditiranje istrage na Manhattanu: Jordan je supotpisao pismo u kojem poziva Bragga da svjedoči pred Kongresom i postavio pitanje je li istraga okružnog tužitelja Manhattana o Trumpu koristila savezna sredstva.

Dok Bragg priprema očekivanu prvu optužnicu protiv bivšeg predsjednika u povijesti, Trumpovi saveznici pokrenuli su salvu napada na demokratskog okružnog tužitelja. Pronašli su poznatu metu u Sorosu, čije su ga stotine milijuna dolara donacija za potporu demokratskim političkim kampanjama i oštrim kritikama Trumpa učinile babarogom u republikanskim krugovima više od desetljeća. Demokrati i vanjski stručnjaci često su opisivali napade na Sorosa, koji je Židov, kao antisemitske.

Međutim, stvarnost Braggovih veza sa Sorosem ne odgovara u potpunosti slici koju su naslikali republikanski zastupnici koji imaju za cilj koristiti veze između muškaraca kako bi diskreditirali istragu, prema zapisima i ljudima koji su upoznati s obojicom.

Predstavnici Bragga i Jordana nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Soroseva povezanost s Braggom – i mogući utjecaj na njegovu istragu o Trumpu – nisu tako jasni kao što bi ih republikanski čelnici oglašavali. Nema dokaza da je Bragga “kupio Soros”, kako kaže Vance.

Sorosev savjetnik, koji je odbio biti imenovan da otvoreno govori o privatnim stvarima, rekao je da se milijarder “nikada nije susreo ili razgovarao s Alvinom Braggom”.

Čini se da većina braggovih kritika proizlazi iz potpore, a kasnije i političkog pritiska, koju je dobio od skupine za rasnu pravdu Color of Change, koja pokušava utjecati na vladu i korporativnu politiku diljem zemlje. Soros je donirao milijun dolara pac-u Color of Change 1. godine. Centar za politiku otvorenog društva koji financira Soros također je te godine uložio 2021 milijuna dolara u odvojeni ogranak grupe 7(c)(501).

Ipak, oni koji su upoznati s doprinosima rekli su da novac koji su milijarder i njegova organizacija dali Color of Change nije namijenjen za potporu Braggovoj kampanji, niti je namijenjen da se iskoristi u nastojanju da se izvrši pritisak na tužitelja.

Sorosov ček od milijun dolara Color of Change PAC-u, najvećoj pojedinačnoj donaciji koju je primio u izbornom ciklusu 1., uslijedio je nekoliko dana nakon što je podržao Bragga za okružnog tužitelja i obećao više od milijun dolara potrošnje za potporu njegovoj kandidaturi, prema zapisima.

Dužnosnik Color of Change, koji je odbio biti imenovan da otvoreno govori o privatnim stvarima, rekao je za CNBC da je grupa na kraju potrošila oko 500,000 dolara za potporu Braggu.

Također nema naznaka da je donacija Centra za politiku otvorenog društva bila usmjerena prema eventualnoj kampanji Color of Change kako bi utjecala na Bragga. Godine 2022., godinu dana nakon što je Boja promjene primila iznos od 7 milijuna dolara od grupe koju financira Soros, neprofitni ogranak organizacije pomogao je izvršiti pritisak na Bragga da ne kazneno goni Tracy McCarter, koja je optužena za ubojstvo svog otuđenog supruga.

U sklopu kampanje, Color of Change dvaput je tiskao otvorena pisma u The New York Timesu pozivajući Bragga da odustane od optužbi, rekao je sudac koji je uzvratio na odluku okružnog tužitelja Manhattana da ne procesuira. Grupa je također prikazivala digitalne oglase na Facebooku, prema arhivi oglasa platforme. Jedan prikazuje ljude koji iznose argumente McCarterovih pristaša za odbacivanje optužbi: da je djelovala u samoobrani od obiteljskog nasilja.

Sredstva Soroseve neprofitne organizacije nisu bila usmjerena na kampanju za podršku McCarteru, rekao je dužnosnik Color of Change za CNBC. Na internetskoj stranici Otvorenog društva navodi se kako je donacija skupine bila namijenjena “potpori aktivnostima socijalne skrbi [Color of Change] tijekom pet godina.

Rashad Robinson, predsjednik Color of Change, nije odgovorio na zahtjeve za intervju prije objavljivanja ove priče. Robinson se posljednjih dana oglasio na Twitteru u očitom odgovoru na republikanske napade na Color of Change i njegovo financiranje od Sorosa.

“Da ne bude zabune, u sljedećih nekoliko dana kako kruži više vijesti o potencijalnim posljedicama za Trumpa, vidjet ćemo poplavu anti-crnih i antisemitskih napada bivšeg predsjednika i njegovih pristaša i pokretača”, rekao je Robinson. “Oni će napasti nas koji radimo posao kao @ColorOfChange n saveznici i oni koji ga financiraju.”

Color of Change svoje je kampanje uglavnom usmjerio na politike koje utječu na crne Amerikance.

Iako se čini da je Sorosova umiješanost u Bragga došla kroz njegove donacije Color of Change, dva člana njegove obitelji imaju izravniju vezu s okružnim tužiteljem Manhattana. Mjesecima prije nego što je Bragg pobijedio na demokratskim predizborima 2021. na putu da postane okružni tužitelj Manhattana, sin Georgea Sorosa, Jonathan i njegova supruga, zajedno su donirali 20,000 dolara Braggovoj kampanji, pokazuju državni zapisi.

Jonathan Soros nije odgovorio na zahtjeve za komentarom.

https://www.cnbc.com/2023/03/22/trump-indictment-alvin-bragg-ties-to-george-soros-exami

Povezane objave

Posljedice Afganistana: jeziva misija i idealistička oholost

hrvatski-fokus

Obljetnica ubojstva Mireille Knoll i francuskog židovskog egzodusa

hrvatski-fokus

Bidenova administracija pozvala UN da zaustavi konzervativce koji se zalažu za život

hrvatski-fokus

Kina postaje neprijatelj broj 1 SAD-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više