Hrvatski Fokus
Religija

Izložba fotografija ‘Za Križen’ autora Paula Bunčuge u Galeriji JUK Zvonimir

Suživot čovika i Boga, na forskom škoju osobitim senzibilitetom bilježe okulari Paula Bunčuge

 

Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin od 27. do 31. ožujka 2023. priređuje 3. Dane pasionske kulture, manifestaciju posvećenu duhovnim i pasionskim temama u književnosti, glazbi i likovnoj umjetnosti. Tom prigodom je u ponedjeljak, 27. ožujka 2023. u Galeriji JUK Zvonimir otvorena  izložba fotografija „Za Križen“ autora Paula Bunčuge iz Jelse na otoku Hvaru.

Fotograf Paulo Bunčuga na izložbi „Za Križen“ donosi djelić atmosfere tradicionalne hvarske pučke pobožnosti o čijoj ne samo religioznoj, nego i kulturnoj baštini svjedoči i činjenica da je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Za samu procesiju se ne zna vrijeme kada se je počela održavati, no prvi pisani dokument o tome datira pod nadnevkom 16. veljače 1658. gdje se u aktima vizitacije biskupa Milania, koji se čuvaju u hvarskom arhivu, govori o procesiji koja je kako piše u dokumentu „stari običaj u Jelsi“ te se postojanje same procesije zasigurno pomiče unatrag barem za jedno stoljeće, na sredinu XVI. st. Kroz stoljeća procesija je bila nadopunjavana i skraćivana što se tiče liturgije, napjeva, putova i sl., ali procesija „Za Križen“ koju kao takvu danas i poznajemo zasigurno se nije mijenjala već dugo vremena. Započinje na Veliki Četvrtak uvečer kada iz mjesta Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska i Jelsa procesije kreću na svoj put, u smjeru kazaljke na satu, te tako tokom noći posjete sve okolne župe koje sudjeluju u ovom hodočašću. Sama procesija traje oko 8 sati i duga je oko 22 km, a završava dolaskom u matičnu župu oko 7 ujutro. Glavna osoba svake procesije je križonoša, koji sam bira pratnju, a križonoša se bira svake godine iznova. Iako se trenutno u svim mjestima zna nekoliko godina unaprijed tko će biti križonoša, u Jelsi popis križonoša seže čak do 2054. godine.

Ljubo Stipišić Delmata o izložbi je napisao: Ni Paulo Bunčuga, mladi meštar fotografije, nije mogao ostati izvan snage škojarske zanesenosti: i Križen, i Raspetin, i Procesijon; ni unkraj Križonoše, ni Kantadura, ni Puka molitvenog, ni Nebesnika umoljenih. Mladi Bunčuga je pratio scene tradicije i povremene objave univerzalnih natuknica u takvoj tradiciji. Stoga će se i Križ pojavljivati kao duhovna percepcija s četiri kraka koja se pružaju na četiri strane svijeta, s donjim težištem u fundamentu zemlje i gornjim u okomici Neba u kojem je objavljena i Muka i Uskrsnuće, nepravda i nagrada svakom pravedniku, posebice umornom Bogu, da bi nam On ostavio energiju inicijacije, drvo Života, Stablo nad stablima koje procesijama nosimo i prenosimo. I tu je stalno oprisućeni Krist: sinteza kozmičkih natuknica, ovozemna središnjica, doticaj s Apsolutnom zbiljom, a to može biti samo suživljenik s Istinom… „Ja i Otac Jedno smo…” Eto, to mjesto najveće koncentrirane energije, a koje nas otkupljuje na život vječni, naš Puk u osmerosatnim procesijama pronosi od mjesta do mjesta ( 6 mjesta po geografskoj elipsi: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbovska), kako bi to neograničeno Središte povezalo Božje s čovječjim, Božanstveno s kolektivnim, putove i vinograde sa zvjezdanim predjelima; kako bi se Procesija s virtualnog plana prezrcalila na kozmogonijske razine. Tako i crkve i poja, križonoše i pivači, i puk i crkovinari, dio su neosviještenog praritma, a koji hoće doseći i virom i kantom, molitvom i hodom noćnim, da bi zaokružili onu ishodišnu točku križa; da bi do povratka u zoru, u svoju ishodišnu crkvu – svjedočili o iskustvu umiranja i Uskrsnuća… Suživot čovika i Boga, na forskom škoju osobitim senzibilitetom bilježe okulari Paula Bunčuge.

Nives Matijević

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Kult i njegove mračne konstrukcije

HF

Posjet Crkvi hrvatskih mučenika

HF

Lažno istraživanje Current Biology časopisa

HF

Masonska kraljica Elizabeta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više