Hrvatski Fokus
Hrvatska

Knjiga Milovana Đilasa

Raspad i rat Dnevnik, 1989.-1995.

 

Nedavno je zagrebački nakladnik Sandorf objavio na gotovo 650 stranica knjigu Milovana Đilasa RASPAD I RAT Dnevnik, 1989.-1995. Opširne dnevničke zapise priredio i predgovor napisao je Aleksa Đilas, sin Milovana.

Sjećam se iz vremena svoga djetinjstva spominjanja imena Đido, rijetko ali dovoljno često da zapamtim neobično ozračje pri izgovaranju toga imena. Danas se susrećem s dnevničkim zapisima Milovana Đilasa, vrlo obilnim i kompleksnim nastalih u nekoliko godina od osamdeset i devete do devedeset i pete.

Milovan Đilas, u nekoliko riječi bio je crnogorski i jugoslavenski politički faktor, književnik i publicist, poznati disident u svjetskim razmjerima.

U pedesetima istupa sa suprotnih stajališta i uklanja se sa scene, dugogodišnji zatvor, nadzor.

Danas, što je Đilas danas? Ponajprije simbol jednog vremena i svih zbivanja koja su bila ključna za ove prostore, jedan od onih koji su vodili da bi poslije bili označeni kao neprijatelji.

U tom kolopletu vratolomnih političkih i vojnih događanja, osobnih odnosa, proživio je Đilas dug životu, svjedočeći o svom radu i promišljanju brojnim knjigama, objavljenih i u inozemstvu uz ove dnevnike, koji nam pomažu da bar ponešto saznamo o njemu.

Dnevnici su nam osobito interesantni jer pokrivaju važne godine i naše povijesti, a to su rane devedesete, godine borbe za neovisnost.

Đilasovi su dnevnici iznimno zanimljivi  povjesničarima i političarima ali i radoznalim čitateljima, svima koja zanimaju prošla vremena.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sva tri stara lika traže novog urednika

HF

Srušili su Zid boli, e ne će šator u Savskoj 66

HF

Kolinda i Andrej opravdavaju agresiju na Hrvatsku

HF

Plenković je marksist i kardeljist

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više