Hrvatski Fokus
Religija

Krist iznova raspet

Knjiga grčkog književnika Nikosa Kazantsakisa

 

Nedavno je zagrebački nakladnik Sandorf objavio novu knjigu u ediciji Izabranih djela Nikosa Kazantsakisa, uglednog grčkog književnika (1883.-1957.), autora iznimnog i popularnog opusa, Krist iznova raspet, u prijevodu s grčkog Koraljke Crnković, izdanje standardno kvalitetno opremo, tvrdo ukoričeno (očito je knjizi namijenjen dug život za razliku od većine izdanja drugih nakladnika koji uglavnom objavljuju podebele broširane sveske neovisno o značaju autora).

Kazantsakis je već u pedesetim godinama prošloga stoljeća smatran najvažnijim grčkim piscem i filozofom i do danas je najprevođeniji neohelenski autor.

Radnja ovoga romana smještena je u dvadesete godine prošloga stoljeća, u Anatoliji. Autor reinterpretira novozavjetni narativ o Kristovoj žrtvi. Svakih sedam godina stanovnici grčkog sela Likovrisija priređuju prikaz Kristove Muke. Čitatelj se susreće s galerijom likova grčkih seljaka i turskih vlastodržaca.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Novo sveto 2023. ljeto

hrvatski-fokus

Republikanci nisu znali voljeti!

HF

Komu se klanjaju vatikanski dužnosnici?

hrvatski-fokus

Štovanje sv. Vlaha

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više