Hrvatski Fokus
Gledišta

BEZ SKRUPULA – Bliske rođačke i druge veze

Na dužnosti postavljaju se rođaci, poslušnici i pomno odabrani beskralježnjaci

 

Ingeniozna su beskonačna izmišljanja raznih varijacija potpuno irelevantnih stvari i radnji, a koja se pripisuju kao veliki „uspjesi“ DSHV-a i HNV-a (čitaj, osobno Tomislava Žigmanova i Jasne Vojnić), te služe kao prodavanje magle svim Hrvatima, i ovdašnjim i onim u Hrvatskoj, odakle se  za to dobija onoliko eura koliko ovaj par zatraži. Tako su postali nezajažljivi, a novac troše najviše upravo na te efekte prodavanja puku obične magle!

Uz supruga Žigmanovljeve rođene sestre, svaka, ovo troje Bunjevaca u bliskim rođačkim i drugim vezama na čelu su sve četiri „hrvatske“ krovne institucije u Subotici i svih „hrvatskih“ medija te na sva mjesta postavljaju svoje poslušnike, pomno odabrane beskralježnjake! Tako su za petnaestak godina, držeći u svojim rukama i sav novac namjenjen svim Hrvatima u Republici Srbiji, potpuno uništili našu ovdašnju zajednicu!

Vremenom su se toliko osilili da u svojim postupcima više niti ne vide omalovažavanje i vrijeđanje ovdašnjih Hrvata, odnosno ovdašnjeg hrvatskog puka. Ono (vrijeđanje) je odavno bez skrupula, a sada je „beskrupulozno u svojoj beskrupuloznosti“ i događa se na dnevnoj razini!

Prekjučer smo imali takva dva slučaja, a samo dan ranije svečano postavljanje svečane ploče na zgradu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te svečano proglašenje novog praznika za sve ovdašnje Hrvate koji je nazvan „Dan (Žigmanovljevog) Zavoda“! I svih 57.900 Hrvata u Republici Srbiji, diveći se  ovoj ploči (Žigmanovljevog) uspjeha, cijeli taj dan su s oduševljenjem nosili svečano zimsko bunjevačko ruvo, priskakali su vatru, jeli su fanke i pucali bičevima!

A prva vijest od prekjučer nas je, posebno nas srijemske Hrvate, ponovo bacila u euforičnu radost kada smo čuli da je Žigmanovljev HNV (čitaj njegova Jasna) gostovao/la sa svojom svečanom sjednicom u prostorijama HKPD „Matija Gubec“ u Rumi! Prvi puta u suvremenoj povjesti ovdašnjih Hrvata Bunjevci su otkrili Rumu, a sve je snimio osobni videonovinar Tomislava Žigmanova, Josip Stantić iz Subotice! Rumljani, pa ni Novosađani, to ne umiju!

Snishodljivi novi predsjednik udruge „Matija Gubec“, nadajući se nekoj crkavici od Jasne, izjavio je da je ova gesta „velika čast i poticaj za udrugu“, a za uzvrat na takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku ova udruga, osnovana davne 1903. godine, dobila je epitet „poznate hrvatske udruge u oblasti tamburaške glazbe“ (iliti tamburanja)!

Iznenada je i članstvo HKPD „Matija Gubec“ u Rumi (od kako je naš Ostap Bender ministar u srbijanskoj vladi) povećano sa 300 (90 aktivnih), kako stoji na portalu ZKVH-a, na 400 aktivnih članova kako su rekli u „hrvatskom“ Dnevniku!

Ne znam u čemu je „kvaka“ da je sjednica održana u Rumi, a nije, primjerice, u prostorijama HKD “Anton Gustav Matoš” u Zrenjaninu, kojem je zaista potreban poticaj i pomoć da poprave nedavno razvaljena ulazna vrata svoje udruge?! Najvjerojatnije je da predsjednik te udruge nije Žigmanovljev ljigavac!

Druga prekjučerašnja vijest, koja nas je skroz raspametila od veselja, je prva večer projekta „Stazama predaka do Beograda“ održana u prostorijama Fondacije „Antun Gustav Matoš“ u Beogradu!

Bunjevci iz Subotice i okolice, za koje se pouzdano zna da su došli na ove prostore (kao i većina Hrvata u Bačkoj i Banatu), permanentno i uporno dokazuju da su svi Hrvati do posljednjeg ovamo došli od nekud, i to samo prije 250 godina (dakle, poslije Bunjevaca!), što je za srijemske Hrvate nedopustiva tvrdnja, a propagira ju ovdje većinski narod, odnosno vladajuća politička garnitura!!!

Na taj način se poništava preko sedam stoljeća hrvatske povijesti u Srijemu, a što je poseban nonsens jer se to radi hrvatskim novcem preko ovdašnjih „hrvatskih“ institucija i „hrvatskih“ kulturnih udruga!

Tako je pravi spektakl napravljen već 28. travnja 2021. godine pri postavljanu „tri kamenčića donešena iz postojbine Hrvata u Vojvodini“ u temelj takozvane „Hrvatske kuće“ u Subotici kada je rečeno da su kamenčići iz krajeva odakle su Hrvati došli na ove prostore: Bunjevci s rijeke Bune u Hercegovini, Šokci iz Hrvatske, a srijemski Hrvati iz Središnje Bosne!

A 3. siječnja 2022. godine čak do HRT1 je doprla etnološka izložba u Zavičajnom muzeju Ruma (otvorena 28. prosinca 2021.) pod nazivom “Dva i pol stoljeća od dolaska Hrvata u istočni Srijem”(!) autora Jelene Arsenović i Milivoja Kovačevića      (https://glashrvatske.hrt.hr/hr/izvan-domovine/dva-i-pol-stoljeca-od-dolaska-hrvata-u-istocni-srijem-4456823 ).

Tu se kaže da je ovom izložbom ostvaren zajednički projekt Turističke organizacije Stara Pazova i Zavičajnog muzeja Ruma, a da su članovi HKPD “Tomislav” iz Golubinaca dali doprinos ovoj izložbi u vidu darivanja predmeta i unikata koje su čuvali od davnina.

Svjesna brutalnog “ukinuća” više stoljeća povijesti Hrvata u Srijemu Anita Naglić tom prilikom kaže: 

Kao predsjednica HKPD-a Tomislav moram istaknuti da smo izuzetno zadovoljni ovim projektom i time što je Turistička organizacija Općine Stara Pazova i sama Općina Stara Pazova prepoznala značaj hrvatske manjine u Golubincima i u cijeloj svojoj općini i što želi ostvariti jedan vid suradnje sa svim udrugama, s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i pokazati na koji način skrbi o svojim manjinama. Crkvene knjige najviše ukazuju na to da su Hrvati na ovim prostorima zastupljeni mnogo duže od dva i pol stoljeća, no, radi se o tome da se tih 250 godina odnosi na prvi službeni popis stanovništva koji je obavljen u Općini Stara Pazova. To ne umanjuje značaj cijele izložbe i projekta!

Kakva farsa, a sve za novac! Anita Naglić je, naime, članica Žigmanovljevog Upravnog odbora u ZKVH-u, urednica Programa RTV2 na hrvatskom jeziku i još štošta toga takvoga!

A prekjučer nam Katica Naglić (ne znam u kojem srodstvu je s Anitom), predsjednica Hrvatske čitaonice Fischer” iz Surčina, ravnateljica Fondacije „Antun Gustav Matoš“ u Beogradu i još štošta toga takvoga (“Vinarija Naglić” naglo napreduje u Žigmanovljevim krugovima), predstavlja brošuru na srpskom jeziku o Međimurju, kao prvu u projektu „Stazama predaka do Beograda“, čiji je idejni tvorac ekonomist i književnik Ivan Sokač.

Cilj je da Hrvati iz Beograda, kaže Katica, predstave zavičaj svojih predaka iz kojeg su došli u Beograd! Već imamo kandidata za predstavljanje Dubrovnika, a mogao bi potom ići Kotor, te pozivamo sve takve (Beograđane) da ovdje predstave svoj prazavičaj!

U principu na ovu aktivnost ne bi trebalo imati primjedbi osim da Fondacija “Antun Gustav Matoš” nikako nije osnovana da bi na srpskom jeziku izdavala brošure o krajevima u kojima su živjeli preci pojedinih Hrvata iz Beograda, a po Katici to mogu biti i područja nekih stranih zemalja!

Opet se radi o velikom hrvatskom novcu s nepreglednim mogućnostima pojedinaca da učestvuju preko Žigmanova, Vojnićke, Naglićke i Fondacije “Matoš” u njegovom nekotrolisanom trošenju.

Da iza svega (uvijek) stoji Žigmanov, vidi se iz snimka u kojem on neobično ubrzano trlja ruke (vidjeti video u privitku; u pozadini s puno ljubavi ga posmatra njegov lijevi svjedok)!

I sve bi to bilo još nekako lijepo da se iza svega, kao što smorekli, ne krije tendenciozno prekrajanje hrvatske povijesti na ovim prostorima, prije svega one o Srijemu, hrvatskim novcem preko “hrvatskih” institucija, “hrvatskih” kulturnih udruga i “predstavnika Hrvata u najvišim tjelima Republike Srbije”!!!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Tavankut je epicentar sukoba Bunjevaca

HF

Gdje su sada Miloševićevi, Arkanovi i Šešeljevi vojnici?

HF

Vjerujemo u pobjedu Hrvatske domoljubne koalicije!

HF

Andreju, zainteresirajte se gdje je to stalo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više