Hrvatski Fokus
Hrvatska

Dvije bolesnice u jednom bolničkom krevetu u sisačkoj bolnici!

Nije u krizi samo hrvatsko zdravstvo, u krizi su i moral i etika

 

Fotografija na kojoj dvije bolesnice u bolnici, u Sisku, leže na istom krevetu je šokantna, zbunjujuća i zastrašujuća. Dokle smo to došli i dotjerali!? Nije bilo nikakve nepogode, katastrofe ili masovne nesreće, da se ovakvo nešto moglo opravdati i obrazložiti. Ravnatelj bolnice je to pokušao objasniti. Njegovo objašnjenje je, u najmanju ruku neodgovorno. Zna li on uopće i može li shvatiti kolika je povrjeda prava i dostojanstva ovim činom napravljena tim ženama? Kaže da je to trajalo vrlo kratko. Kaj god! U tome uopće nije poanta. Poanta je u tome da se nešto takvo nije smjelo, trebalo i moralo dogoditi. Čija je to bila ideja? Zar se nije mogao improvizirati nekakav pomoćni ležaj, makar i u hodniku bolnice? Kako god bilo, ovo je neoprostivo. To je ogledalo našeg zdravstva.

Hvale se po televiziji kako rade izvrsne nesvakidašnje operativne  zahvate. Sve je to super! Međutim u jednom gradu, u Hrvatskoj, u trećem desetljeću XXI. stoljeća, u normalnim okolnostima dvije bolesnice leže u istom krevetu. Toga nigdje nema. Nije dovoljno to samo primijetiti, o tomu treba govoriti i pisati. Za to bi trebao netko odgovarati, posebice ravnatelj bolnice. On je direktno i indirektno kriv da u njegovoj bolnici nema dovoljno kreveta.

Istina, zdravstvo grca u dugovima i mnogim problemima. Nije to sve samo odgovornost aktualnog ministra Vilija Beroša. Sve se to nakupljalo i skupljalo godinama i trpalo pod tepih. Trebalo bi poći od svake ambulante, zdravstvene ustanove i svakog ravnatelja. Ministar Beroš nikako ne može znati koliko čega nedostaje u pojedinoj zdravstvenoj ustanovi. To je stvar ravnatelja te ustanove i njegova angažmana za koji je posebno plaćen. Novaca u zdravstvu, očito ima, samo nije dobro raspoređen i trošen, Bacili su ogromne količine nepotrošenog cjepiva protiv Covida, kojem je istekao rok trajanja. Znači da procjene za potrebe tog cjepiva nisu bile dobre. Naručuju se nova cjepiva za virus koji je na pomolu. To je još uvijek nešto apstraktno i u budućnosti. Nepostojeći, nužno potreban krevet, u sisačkoj bolnici je konkretan.

Ovo sigurno, iako jedinstven slučaj, nije jedini u našoj državi. Vjerojatno toga ima i u drugim bolnicama. Zahvaljujući odgovornoj i empatičnoj osobi koja je to snimila i poslala novinama, za to se saznalo. Svi su s razlogom zgranuti. Ravnatelj bolnice je pomalo sarkastičan kada se osvrće na tog dušobrižnika, koji je objelodanio ovaj eksces. Kad bi barem bilo više onih koji ukazuju na ovakve propuste i “snalaženja” u gužvi, kako nam je prezentirano, bilo bi manje takvih nehumanih pojava.

Zanima li koga kako su se te žene osjećale, onako stisnute jedna uz drugu. Nema veze ako su one u teškom stanju i možda nisu svjesne gdje su i što se s njima događa. Uvijek i iznad svega, svugdje se mora misliti na dostojanstvo svake pojedine osobe. To se očekuje svuda, a najviše u bolnicama. Bolesnici nisu brojevi i predmeti. To su osobe, za koje se moraju brinuti drugi. Ti drugi bi morali biti onakvi kakvi nisu. U te druge bi se moralo imati veliko povjerenje, u svakom smislu. Ti drugi su obrazovani i odgajani da pomažu potrebitima. Ta i takva pomoć je često višestruka i više namjenska. Ta pomoć se mora pružati organizirano i odgovorno. Postoji određeni red i hijerarhija u zdravstvenim ustanovama, koje bi se trebalo pridržavati. Za rad i funkcioniranje tih ustanova je zaslužan i odgovoran rukovoditelj ustanove. Za rukovođenje zdravstvenom nije dovoljna samo formalna stručnost ravnatelja. Tu do izražaja dolaze osobnost i osobitost svakog pojedinca u lancu obavljanja poslova i dužnosti. Upravo u tome se krije uspjeh ili neuspjeh svake ustanove. Osobi koja ne shvaća što je napravljeno stavljanjem dvije bolesnice u isti krevet, nije mjesto u bolnici. Još manje joj je mjesto na upravljačkoj funkciji.

Ankica Benček

Povezane objave

Ognjen Kraus opet u ofenzivi, traži zabranu ZDS-a

hrvatski-fokus

Sramotan članak Ivice Dačića

HF

Rijeka Prijestolnica zločinačke ideologije?

HF

Ne dirajte u naše svetinje!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više