Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Zašto je Bidenovo ubojstvo Keystonea XL bila pogrješka u energetskoj sigurnosti

Bijela kuća je otkazala naftovod Keystone XL i sada traže od Venezuele još nafte

 

Na prvi dan predsjednikovanja, trenutni američki predsjednik je, između ostaloga, potpisao Executive Order: terminirao Keystone XL pipline-naftovod koji vodi od Alberte kroz skoro cijelu Ameriku, sve do Meksičkog zaljeva! 11.000 odlično plaćenih “radnih mjesta” otpuhnuo (bidni Biden) potezom pera! Tko mu je to “savjetovao”!? Amerika je nakon “4 godine Trumpa” bila energetski noavisna, čak i izvozila! Evo, zašto je kod nas sve poskupilo!? Ako ima onih, koji ovu “sitnicu” nisu znali!

Zašto je Bidenovo ubojstvo Keystonea XL bila pogrješka u energetskoj sigurnosti? David Blackmon je analitičar/konzultant javne politike povezan s energijom sa sjedištem u Mansfieldu u Teksasu. David je uživao u 40-godišnjoj karijeri u naftnoj i plinskoj industriji, od kojih je posljednje 23 godine proveo u areni javne politike, upravljajući regulatornim i zakonodavnim pitanjima za različite tvrtke. Za to vrijeme David je vodio brojne napore u cijeloj industriji za rješavanje raznih pitanja na lokalnoj, državnoj i saveznoj razini, a od travnja 2010. do lipnja 2012. bio je teksaški državni vođa američkog saveza za prirodni plin. David također održava rastuću praksu medijskih komunikacija i čest je gost na televiziji, radiju i podcastima

Gledajući Bidenovu administraciju kako ide ruku pod ruku kako bi zatražila veću proizvodnju nafte od despotskog režima Nicolasa Madura u Venezueli, podsjetilo me na razlog zašto je keystone XL zaustavio. Prema američkom State Departmentu 2014. godine, američki energetski sustav imao je potrebu za težom sirovom sirovinom iz Kanade kako bi zamijenio sve manje količine iz Meksika i – pogađate – Venezuele. “Tradicionalni izvori teških krda rafinerija na obali Zaljeva, posebice Meksiko i Venezuela, opadaju i očekuje se da će nastaviti opadati. To rezultira situacijom u kojoj rafinerije imaju značajan poticaj za dobivanje teške sirove nafte iz naftnog pijeska. I EIA-in model AEO iz 2013. (EIA 2013a) i EnSys WORLD ukazuju na to da će se ta potražnja za teškom sirovom robom u rafinerijama na obali Zaljeva vjerojatno nastaviti.” Studenti povijesti sjetit će se da je Obamina/Bidenova administracija bila na protiv ovoga naftovoda koji je ključan sustav za energetsku sigurnost SAD-a. U tom dokumentu Obama/Biden State Departmenta raspravljalo se o činjenici da je, bez sigurnih, čistih kapaciteta plinovoda za povećanje uvoza teške sirove nafte iz Kanade, industrija posljednjih godina dramatično povećala uvoz sirove nafte kamionima ili željeznicom.

Američki uvoz kanadske sirove nafte željeznicom, 2011.-2013.

Premještanje sirove nafte kamionom ili željeznicom daleko je zagađujuće i opasnije od premještanja potpuno novim, ekološki osjetljivim cjevovodom – što bi bio sustav Keystone XL, ako se dovrši, – i stoga nije bio u skladu s ekološkim ciljevima Obamine / Bidenove administracije. Ali teška sirova roba bila je potrebna jer je većina rafinerija duž zaljevske obale postavljena za preradu tog stupnja sirove nafte.

nedavnoj razmjeni s Peterom Doocyjem iz Fox Newsa, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ponudila je ovu neiskrenu izjavu o Keystoneu XL: “Ako pokušavamo ostvariti veću opskrbu koja ne rješava nikakav problem”, rekla je Psaki. “Naftovod je samo mehanizam isporuke – to nije naftno polje, tako da ne osigurava veću opskrbu sustavom.”

To je, naravno, puno stvari i gluposti, kao što bi rekao pokojni James J. Kilpatrick. Potpuno je pošteno napomenuti da bi, da predsjednik Biden prvog dana svog mandata nije otkazao prekograničnu dozvolu za Keystone XL, taj sustav naftovoda danas vjerojatno bio u funkciji i donio bi čak 900.000 barela sirove nafte u američki sustav. To je više nego dovoljno da se nadoknade količine sirove nafte koja dolazi u SAD iz Rusije i da se eliminira potreba za nadoknadom tih sada zabranjenih ruskih količina moleći za još tako teške sirove nafte iz Venezuele.

Također je pošteno napomenuti da su, kako je ovaj tjedan podsjetio New York Times, venezuelske naftne kompanije koje se bore posljednjih godina sklopile bezbroj partnerstava s ruskim naftnim kompanijama, te da su dvije zemlje snažni saveznici. Dakle, slanjem predstavnika u Caracas da zatraže više nafte, Bidenova administracija u biti nudi financijski spas Rusiji i Vladimiru Putinu.

Potpuno je pošteno istaknuti da ništa od ove bizarne naftne diplomacije ne bi bilo potrebno da je Biden upravo ostavio keystone XL operatera TC Energy na miru i pustio ga da dovrši ono što bi bio najsigurniji i ekološki najodgovorniji sustav cjevovoda u zemlji.

Dakle, “evo dogovora”: Naftovod Keystone XL trebao je biti izgrađen kako bi se nadoknadio pad uvoza iz Venezuele, jer je kanadska nafta iste vrste kao i ona koju proizvode u Venezueli. Bijela kuća je otkazala naftovod Keystone XL i sada traže od Venezuele još nafte. Bijela kuća se ponaša kao da su to potpuno odvojeni događaji, ali to je zapravo slučaj uzroka susreta. A sada znate ostatak priče.

https://www.forbes.com/sites/davidblackmon/2022/03/10/why-bidens-killing-of-keystone-xl-was-a-big-energy-blunder/?sh=2a645213fd02

Povezane objave

Ludilo kremaljskih trolova

hrvatski-fokus

Kako mediji manipuliraju s nama?

HF

Erdoğan se pokazao inteligentnim, ali…

HF

Održana münchenska konferencija o sigurnosti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više