Hrvatski Fokus
Znanost

Cjepiva protiv COVID-a ‘otvorila su vrata’ za novi val mRNK cjepiva za stoku

Nove tehnologije (npr. mRNK, umjetna inteligencija) imat će dramatičan utjecaj na dostupnost i učinkovitost cjepiva koja su dostupna proizvođačima

 

U tijeku je nekoliko novih studija koje financira vlada i industrija za razvoj mRNK cjepiva za stoku, šro predstavlja dio golemog širenja industrije cjepiva za životinje za koju se predviđa da će do 2030. biti vrijedna 26,12 milijardi dolara.

Istraživači sa Sveučilišta Iowa (Iowa State University) poduzimaju projekt koji financira Ministarstvo poljoprivrede SAD-a za razvoj tehnologije mRNK cjepiva za sprječavanje goveđeg respiratornog sincicijalnog virusa (RSV).

Farmaceutska kompanija Zoetis razvila je mRNK cjepivo protiv COVID-19 za životinje – ovim cjepivom cijepljene su životinje u zoološkim vrtovima diljem zemlje (SAD-a).

I istraživači iz američke Službe za ribe i divlje životinje eksperimentirali su s cijepljenjem crnonogih tvorova uzgojenih u zatočeništvu protiv COVID-19. Također su eksperimentirali sa socijalnim distanciranjem i karantenom za tvorove.

Cjepiva treće generacije“, uključujući DNK, RNK i rekombinantna virusna vektorska cjepiva, ne daju se samo stoci – već se razvijaju i za kućne ljubimce i divlje životinje.

Recenzirana studija u časopisu Viruses prošle godine izvijestila je slijedeće: „Uspješna primjena mRNK cjepiva protiv COVID-19 dodatno je potvrdila platformu i otvorila vrata potencijalu mRNK cjepiva u prevenciji zaraznih bolesti, posebno u veterini.“

Navodeći potrebu za biološkom sigurnošću, u rujnu 2022. vlada Novog Južnog Walesa (NSW) ubrzala je proizvodnju prvih svjetskih mRNK cjepiva za slinavku i šap i bolest kvrgave kože, u petogodišnjem višemilijunskom ugovoru s američkom biotehnološkom kompanijom „Tiba Biotech“ – o čemu sam ranije pisala.

Međutim, stručnjaci izražavaju zabrinutost. Holistički veterinar dr. W. Jean Dodds, u e-poruci rekao je za Defender: „U ovom trenutku nije dovoljno poznato mogu li mRNK cjepiva generirati bilo kakve dugoročne učinke na reprodukciju ili životni vijek domaćih životinja u farmskom uzgoju.“

Potom dodaje: „Kako stoka postaje dio ljudskog i životinjskog prehrambenog lanca, moramo biti sigurni da se ovom vrstom cjepiva ne mogu izazvati abnormalne stanične ili molekularne promjene kod životinja.“

‘Dobro zdravlje počinje biosigurnošću’

Prema prošlogodišnjem izvješću koje je objavio „Grand View Research, Inc.“, očekuje se da će tržište cjepiva za životinje rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 9,3 posto, jer „sve veća učestalost zoonotskih bolesti koje se prenose hranom i sve veći uzgoj životinja povećavaju potražnju za cjepivima.“ (Grand View Research, Inc.: „Animal Vaccines Market Size Worth $ 26.12 Billion by 2030; www.researchandmarkets.com/s/grand-view-research ).

Rad je ukazao na potencijal mRNK platforme za liječenje bolesti poput afričke svinjske kuge, virusa svinjskog reproduktivnog i respiratornog sindroma, virusa svinjskog epidemijskog proljeva, virusa slinavke i šapa, goveđeg virusnog proljeva, virusa kvrgave kože, virusa goveđe leukemije i virusa kuge malih preživača (bolest/uzročnik poznatiji pod nazivom peste des petits ruminants virus), među ostalima.

Nedavna bijela knjiga, „Budućnost cjepiva za stoku“, istraživača iz Livestock Research Innovation Corporation, Ontario, Kanada, sažela je promjenu u razmišljanju o cjepivima za životinje: „Nove tehnologije (npr. mRNK, umjetna inteligencija) imat će dramatičan utjecaj na dostupnost i učinkovitost cjepiva koja su dostupna proizvođačima. …“

„Trenutna pandemija COVID-19 naučila nas je mnogim lekcijama, uključujući činjenicu da bi se proces razvoja, masovne proizvodnje i odobravanja cjepiva mogao skratiti s nekoliko godina (ili desetljeća) na 8-9 mjeseci.“

„Dobro zdravlje počinje biološkom sigurnošću“, izjavili su autori.

Država Iowa udružuje se s Merckom — uz pomoć američke Vlade

Državno sveučilište Iowa i Merck prošle su godine najavili četverogodišnji strateški savez za istraživanje „tehnologija u nastajanju“ u zdravlju životinja.

Njihov zajednički istraživački projekt za razvoj tehnologije mRNK cjepiva za sprječavanje goveđeg RSV-a, kao što je gore navedeno, djelomično financira Vlada SAD-a. Studija ima za cilj razviti novu mRNK platformu koja je isplativa i termostabilna kako bi se „otvorila vrata za cijepljenje proizvodno/farmskih životinja ovom tehnologijom.“ Projekt nastoji razviti platformu za goveđe RSV cjepivo „kao dokaz načela za razvoj cjepiva protiv ovog patogena, ali i kao tehnologiju platforme za druga cjepiva.“

Merck Animal Health je 2018. uveo tehnologiju Sequivity, „revolucionarnu platformu za cjepiva svinja“, prema svojoj web stranici, za prilagodbu cjepiva za različite svinjske viruse pomoću tehnologije čestica RNK.

Tehnologija se sastoji od stvaranja elektroničkih sekvenci gena za određenu bolest, njihove sintetizacije u RNK, umetanja u platformu i apliciranja/ubrizgavanja u životinju. RNK daje upute imunološkim stanicama da prevedu sekvencu u proteine, koji djeluju kao antigeni.

Merckovi znanstvenici razvili su ovu tehnologiju u suradnji s Veterinarskim fakultetom države Iowa.

Zaklada Gates među financijašima cjepiva za stoku

Desetljećima su koncentrirani pogoni za hranjenje životinja, poznati kao CAFO, koristili antibiotike kako bi spriječili širenje bakterijskih infekcija kroz prostore farme gusto natrpanih životinjama. Antibiotici također ubrzavaju rast životinja. Nakon godina sve veće zabrinutosti javnosti o upotrebi antibiotika u proizvodnji mesa — posebice zbog ostataka antibiotika koji ostaju u mesu i njihove uloge u razvoju 

„superbakterija“ otpornih na lijekove — Svjetska zdravstvena organizacija 2017. razvila je skup smjernica i najboljih praksi o primjeni medicinski važnih antimikrobnih sredstava kod životinja koje se uzgajaju za hranu. Iste godine, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) započela je s regulatornim mjerama za sprječavanje upotrebe antibiotika u uzgoju stoke i zahtijevala od farmera koji su htjeli koristiti antibiotike da ih dobiju od veterinara.

FDA je finalizirala te smjernice 2021.

U nastojanju da smanje primjenu antibiotika koje javno preziru i da se pozabave problemom virusnih infekcija uobičajenih u industrijskoj proizvodnji stoke, proizvođači mesa okrenuli su se cjepivima. „Cjepiva i drugi alternativni proizvodi mogu pomoći u smanjenju potrebe za antibioticima, sprječavanjem i kontroliranjem zaraznih bolesti u životinjskim populacijama, te su ključni za budući uspjeh stočarske poljoprivrede,“ prema članku iz 2018. u „Veterinary Research“.

Cjepiva za životinje obično zahtijevaju nižu razinu kontrole od cjepiva za ljude.

Prema izvješću Bloomberga iz 2016., čelnici industrije kao što su Elanco, Eli Lilly, Merck Animal Health i Zoetis počeli su preusmjeravati milijarde dolara ulaganja u istraživanje s antibiotika na cjepiva i to prije regulatornih mjera FDA-e iz 2017. Stručnjaci su predviđali da će novi propisi izazvati eksploziju tržišta cjepiva.

Izvješće tvrtke Acumen iz 2022. pokazalo je da druge velike farmaceutske kompanije, uključujući: Ceva, Boehringer Ingelheim International GmbH, Neogen Corporation, Intas Pharmaceuticals, Zoetis, Biogénesis Bagó i Pfizer, uvelike ulažu u industriju cjepiva za životinje. „Budućnost naše tvrtke snažno je utemeljena na razvoju cjepiva“, rekao je za Bloomberg dr. Rick Sibbel, veterinar koji je vodio Merckove tehničke usluge za goveda, perad i svinje.

Odjel za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva udružio se sa Zakladom Bill & Melinda Gates kako bi financirao cjepiva za stoku diljem svijeta, objavio je Odjel na Twitteru 2018.: – vidjeti objavljen videozapis u izvornom tekstu Defendera. To partnerstvo uključivalo je 40 milijuna dolara bespovratnih sredstava u 2017. za razvoj novih cjepiva za stoku. Financiranje „Zaklade Gates“ za CGIAR , „globalno istraživačko partnerstvo za sigurnu budućnost hrane posvećeno transformaciji sustava hrane, zemlje i vode u klimatskoj krizi”, nastavlja se usredotočiti na prebacivanje proizvođača stoke s upotrebe antibiotika na primjenu cjepiva.

Autor: The Defender Staff: „COVID Vaccines ‘Opened the Floodgates’ for New Wave of mRNA Vaccines for Livestock,“ Children’s Health Defense/The Defender, 19. 1. 2023., https://childrenshealthdefense.org/defender/

Rodjena Marija Kuhar

Povezane objave

Američki junak naroda, dr. Vladimir “Zev” Zelenko, preminuo je 30. lipnja 2022. godine

hrvatski-fokus

Stota obljetnica rođenja Ivana Supeka

HF

Sedamnaesta knjiga Mediterana

HF

U HAZU-u održan 5. vaskularni dan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više