Hrvatski Fokus
Vanjska politika

U najgorem slučaju, SAD će pasti u depresiju. Ili s druge strane, hiperinflacija

Fed će podići kamatne stope na nešto manje od 5 %. To će kraterirati ekonomiju, ali ne i staviti nas na teritorij razine Velike depresije

 

Realnost je da inflacija nije pobijeđena. Postat će puno gore. Pogotovo s našom zalihom hrane. I još jednom, Bidenova energetska politika je kriva. Vidite, fosilna goriva su nezamjenjiv dio našeg lanca opskrbe hranom. Prirodni plin čini do 90 % troškova proizvodnje dušičnog gnojiva. Međutim, u posljednje dvije godine cijene zemnog plina skočile su više od 900 posto. Što je uzrokovalo da cijena dušičnog gnojiva skoči gotovo četiri puta. I sve od peradi, govedine, do soje i kukuruza, sve je skuplje za proizvodnju. Učinke toga možete vidjeti u trgovini.

Cijena voća porasla je za 21 % u odnosu na godinu dana prije. Povrće je poraslo za 65 %. Jaja – porast od 171 %. A cijene mesa – uključujući piletinu, svinjetinu i govedinu – porasle su za 22 %. Je li onda čudno što si Amerikanci jedva mogu priuštiti preživljavanje?

Ukupni američki potrošački dug iznosi nevjerojatnih 16 bilijuna dolara. Dug po kreditnim karticama raste najbrže u posljednjih 20 godina. A 6 od 10 Amerikanaca nema 500 dolara ušteđevine. Kao država, u teškoj smo ekonomskoj situaciji.

Trenutno, službeni vladini brojevi pokazuju inflaciju na 8,3 %. Ali svi znamo da “službeni” brojevi ne govore cijelu priču. Zapravo, čim je preuzeo dužnost, Bidenova administracija promijenila je način izračuna inflacije, uklanjajući cijene energije i hrane iz osnovne mjere CPI-a.

I svi smo vidjeli koliko su te dvije stvari porasle. Dakle, u stvarnosti, inflacija je vjerojatno 13-16 %. Ili više. Što bi značilo da je inflacija sada više nego što je bila tijekom 1970-ih. I za razliku od 1970-ih, Fed jednostavno ne može podići kamatne stope dovoljno da smanji inflaciju.
Tada je udio državnog duga SAD-a u BDP-u iznosio 30 %. Sada? To je 125 %. Ako bi predsjednik Feda Jerome Powell povećao kamatne stope na razinu iz 1970-ih od 12 %… Isplate kamata na naš dug bile bi jednake SVIM državnim prihodima. Rezultati toga bi bili apokaliptični.

Već smo vidjeli posljedice samo nekoliko malih povećanja stopa koje je Fed napravio u posljednjih 12 mjeseci. Od ožujka 2022. godine Fed je povećao stopu pet puta, s niskih 0,25 % na 3,25 %. A kakav je bio rezultat? Novi stambeni počeci padaju na najnižu razinu od dvije godine. Hipotekarne stope vrtoglavo rastu do najviše točke u gotovo dvadeset godina. Sedam bilijuna dolara izbrisano je s burze samo u 2022. godini.

Otpuštanja haraju gospodarstvom dok tvrtke stežu remen. A ekonomija se zaustavlja.

Istina je, naša ekonomija je toliko krhka, da bi je samo još nekoliko povećanja kamatnih stopa moglo dovesti u drugi plan na razini Velike depresije. Dakle, što fed može učiniti? Istina je da imaju vrlo malo opcija. Vidite, naši vođe su loše upravljali financijama naših nacija tako loše da smo zarobljeni u spirali duga. Spirala duga je lako razumljiva. Svi znamo da vlada radi s deficitom. A kako deficit raste, SAD jednostavno izdaje više duga kako bi pokrio jaz između prihoda i rashoda.

Ali ovdje je problem: Kako kamatne stope rastu, s njima rastu i troškovi posudbe. Dakle, napravimo brzu matematiku: Vlada donosi 4,8 bilijuna dolara poreznih prihoda godišnje. Troši 3,7 trilijuna dolara na programe prava, kao što su socijalno osiguranje, Medicaid i Medicare. I troši još 800 milijardi dolara na vojsku. Dakle, imate 4,8 bilijuna dolara prihoda – 4,1 bilijuna dolara troškova. Ostalo je 300 milijardi dolara za plaćanje kamata na naš državni dug. Ali ovdje postaje ludilo. Po trenutnim kamatnim stopama, plaćanje kamata na naš dug od gotovo 30 trilijuna dolara iznosi 400 milijardi dolara. Dakle, 300 milijardi dolara minus 400 milijardi dolara… Već smo u rupi za 100 milijardi dolara. Drugim riječima, mi smo nesolventni. Po trenutnim kamatnim stopama.

Ako bi J. Powell i Fed povećali stope kao što je Volcker 1970-ih – recimo na 10 % – godišnja kamata na naš nacionalni dug iznosila bi nevjerojatnih 3 bilijuna dolara. Teško je shvatiti koliki je to broj. To je toliko velika, u stvari, da FED nikada ne će to učiniti. Jer si to jednostavno ne možemo priuštiti.

Fed će podići kamatne stope na nešto manje od 5 %. To će kraterirati ekonomiju, ali ne i staviti nas na teritorij razine Velike depresije. Zatim, kada broj inflacije u vladi dosegne negdje između 3-4 %, Fed će proglasiti pobjedu, reći da je inflacija srušena i nastaviti kvantitativno popuštanje.

Očekujem da će se sljedeća faza tiskanja novca nastaviti negdje sredinom 2023. godine. Ništa ne će biti riješeno. Ništa ne će biti popravljeno. Umjesto toga, Amerika će biti zarobljena na uskoj šetnici – s jedne strane je ogromna ekonomska depresija, s druge hiperinflacije. I nekako, Fed će morati držati korak na ovom uskom putu za u osnovi, sve vrijeme. Ako to zvuči kao visoka narudžba, nisi u krivu. U najmanju ruku, živjet ćemo s konstantno većom inflacijom. U najgorem slučaju, SAD će pasti u depresiju. Ili s druge strane, hiperinflacija.

Bez obzira koji se od tri ishoda odvija, način da se zaštitite je isti: Morate ulagati u tešku imovinu. Ako možete kupiti zlato od poluga, srebro ili bakar, ili nešto slično, toplo preporučujem da to učinite. Posljednji put kada se naša zemlja sučeljavala sa sličnom situacijom — od 1970. I već sam vam pokazao kako je inflacija mnogo, mnogo veća nego što je bila tada. I vjerojatno će trajati jednako dugo. Dakle, kupnja bilo koje od ovih teških sredstava mogla bi vam donijeti velike dobitke tijekom sljedećih godina… I pomoći vam da nadmašite inflaciju.

Ali: Postoji lakši način ulaganja u tvrdu imovinu, bez potrebe za traženjem, kupnjom, otpremom i skladištenjem. Umjesto toga, možete kupiti dionice u rudarskim tvrtkama. Na taj način možete biti izloženi zlatu, srebru i bakru, samo jednim klikom na gumb. The Great American Reset Stock #2 je rudar bakra i zlata, s rudnicima u SAD-u, Turskoj, Finskoj i Kanadi. Njihova dva rudnika zlata su neki od najjeftinijih rudnika na svijetu… Sa nekim od najkvalitetnijih zlata za dizanje. Prošle godine, njihovi rudnici proizveli su gotovo 73 milijuna funti bakra i 308,000 unci zlata. A ti brojevi će narasti mnogo veći. Ova tvrtka je u procesu otvaranja novog rudnika zlata u Nevadi dok razgovaramo.

Što znači da kako inflacija bjesni, i sve više investitora traži zaštitu od metala… Mislim da će ovaj rudar zlata biti savršeno pozicioniran da ponudi rastuću potražnju za zlatom i bakrom. I cijena njihove dionice će rasti u skladu s tim. Trenutno trguju samo po cijeni od oko 4 dolara po dionici. Ali to je po mom mišljenju jako podcijenjeno.

Jer uzmite ovo: Trenutno su procijenjeni na otprilike 305 milijuna dolara.

No, 2021. imali su 314 milijuna dolara slobodnog novčanog toka.

Samo njihov slobodni novčani tok veći je od njihove trenutne procjene.

Što znači da bi već trebali trgovati iznad 4 dolara. Za koliko? Pa, na temelju toga kako industrija obično cijeni rudarske tvrtke zlata…
Kupite faktoring u njihovim ukupnim prihodima, njihovom novčanom toku i njihovoj zaradi po dionici… Ova tvrtka bi trebala biti procijenjena 10X viša nego što jest. A cijena dionice trebala bi biti barem dvostruko veća nego što je sada.

Zašto trguje tako nisko? Glavna stvar koja koči ove dionice bila je dopuštanje problema turskoj vladi za jedan od njezinih rudnika. Ali to ne bi trebalo biti teško riješiti – potrebno je samo vrijeme da se prođe kroz birokraciju.

A kad se to završi, očekujem da će ove dionice uzletjeti…

Davanje lakog dvojnika, izloženost tržištu metala, plus dosljedna isplata dividendi investitorima koji sada uđu. Ali ne slušajte me. Slušajte velike institucionalne igrače koji mogu vidjeti što dolazi. Goldman Sachs je upravo kupio preko 7 milijuna dionica. JP Morgan je u za više od 10 milijuna dolara vrijedne dionice. A Van Eck Associates je upravo podržao kamion u iznosu od 25 milijuna dionica… vrijedi nevjerojatnih 175 milijuna dolara. Ako itko zna koliko će naredne godine biti teške, možeš se kladiti da su to elite s Wall Streeta. A ako oni ulažu svoj novac u zlatne ili zlatne dionice, vjerojatno i vi to želite biti. Na dovoljno dugoj vremenskoj liniji, povijest je dokazala da cijena zlata samo raste. Pogotovo u teškim vremenima, po mom mišljenju trebate izloženost zlatu. A ako vas nadolazeća energetska kriza ili odbjegla inflacija još nisu uvjerili da dolaze teška vremena, možda će ovo: Američki dolar će doživjeti veliki šok u sustavu kakav još nije bilo što u povijesti. I to će lijevati raketno gorivo na energetsku krizu i inflaciju. Ja to zovem “Petrodolarova kriza”.

Možda ste već čuli za petrodolar. Kada je petrodolar stvoren 1970-ih, bio je to jedan od najbriljantnijih poteza vanjske politike u povijesti. Jednim potezom Sjedinjene Države JAMČILE su da će dolar ostati svjetska rezervna valuta.

U osnovi, ako zemlja želi kupiti naftu, ne može je platiti u jenima, francima ili rupijama. Moraju to platiti u USD. Ako zemlja nema USD, nema nafte. Ako nemaju naftu, nemaju zemlju. Zahtijevajući da se USD koristi za trgovanje globalnim tržištima nafte, Sjedinjene Države jamčile su sve veću potražnju za dolarom. Odjednom, Amerika nije morala brinuti o inflaciji. Washington bi mogao tiskati izvanzemaljske svote novca za financiranje svega, od vojske do programa socijalne skrbi. I bez obzira koliko je novca tiskano, sve dok su se globalna tržišta širila, a potražnja za naftom rasla… Strane zemlje bi usisale što više dolara… A inflacija bi se mogla držati pod kontrolom. Jedini problem je što dolar ovisi o globalnim cijenama nafte koje su denominirane u USD. Zato smo zbacili Saddama i Qaddafija kada su zaprijetili da će uspostaviti drugi sustav razmjene petrovaluta.

Jer: Ako se petrodolar sruši, “dozvola” koju smo koristili pet desetljeća za ispis toliko dodatnih dolara će nestati. Kada se to dogodi, ponuda USD daleko će premašiti potražnju za USD. Drugim riječima, hiperinflacija. Uspjeli smo održati petrodolarski svjetski poredak više od 50 godina. Ali čak i dok razgovaramo, počinje pucati. Zemlje BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – naporno rade na uspostavi sustava razmjene nafte koji ne ovisi o USD. I nedavno, predsjednik BRICS-a je objavio da je kompletan.

Ross Givens, https://gamemasterinvesting.com/great-american-reset/?tambid=17427

Povezane objave

Britanci svjetski rekorderi u genocidu

HF

Apelacijski sud SAD-a u zaštiti djece

hrvatski-fokus

Guverner Jay Inslee pomaže drogerašima

HF

Suspenzija iz reda Velikog Orijenta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više