Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus ovala Mladena Žunjića

U novom ciklusu prevladavaju ovalni oblici iscrtani u krugovima iznad spleta raznolikih formi istaknutih dominantnih boja, plave, ljubičaste, crne, smeđe, zelenkaste

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar iznimnog i zanimljivog opusa ulja i akrila, uglavnom na većim i velikim formatima platna, vječni tragač za poticajnim i izazovnim motivima, neumorni istraživač osobina boja, slikar Mladen Žunjić, nedavno je predstavio novi ciklus tekućih ulja i akrila u kombiniranoj tehnici na formatu platna 120 x 100 cm.

U novom ciklusu prevladavaju ovalni oblici iscrtani u krugovima iznad spleta raznolikih formi istaknutih dominantnih boja, plave, ljubičaste, crne, smeđe, zelenkaste.

Motiv bi se mogao nazvati Pogled u središte svemira.

Igra i kretanje čudesnih svemirskih tijela i ovdje je prisutna, no energetski naboj je nešto niži, slabiji u usporedbi sa ciklusima od prije.

Svemir se smiruje, energija se umjereno giba, gotovo kontrolirano.

I boje su mekše, nježnije, prozirnije, pomalo letargične.

Uznemirujući vrtlozi crnila tek se naziru, u početnoj su fazi formiranja i svemir može biti miran jer se još dugo ništa neće dogoditi, tek malo prelijevanje sličnih boja s jedne pozicije na drugu.

Ciklus tekućih ulja i akrila Mladena Žunjića vrlo je odmjeren, fino definiran i dobro promišljen i u ideji i u realizaciji.

Gledajući novi ciklus Mladena Žunjića prisjetio sam se sjajnog filma Blow up (1966.) talijanskog redatelja Michelangela Antonionija.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Preobrazba likova u pokretu Duška Šibla

hrvatski-fokus

Dobro ti jutro

hrvatski-fokus

Pedeset mijena Željka Bubala

HF

Rukohvat zvijezda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više