Hrvatski Fokus
Znanost

Top deset ljevičarskih poricanja klime

Ljevica se ponaša kao da su fosilna goriva neprijatelj, a zapravo su ona dio rješenja

 

Nakon Prvoga svjetskog rata, predsjednik Woodrow Wilson bio je tost Pariza kada je stigao sudjelovati u mirovnim pregovorima. No nisu svi bili oduševljeni njegovim prijedlozima. “G. Wilson mi dosađuje sa svojih Četrnaest točaka; zašto, Svemogući Bog ima samo 10”, rekao je francuski predsjednik Georges Clemenceau. U duhu ograničavanja na najvažnije stvari, pogledajmo prvih 10 stvari koje ljevica griješi u vezi s politikom klimatskih promjena.

Prvo, previše se ljevice protivi nuklearnoj energiji. Ako je cilj smanjiti emisije ugljičnog dioksida, nuklearna energija je neophodna. Samo u SAD-u nuklearna energija spriječila je ulazak više od 476 metričkih tona CO2 u atmosferu 2019. To je jednako uklanjanju 100 milijuna automobila s cesta. Nuklearne elektrane danonoćno proizvode gigavate električne energije. To je jedina čista energija bez ugljika koja se može skalirati na male, srednje i velike veličine. Što se tiče sigurnosti, nuklearni zapis pokazuje da može sigurno raditi na kopnu (elektrane) i na moru (brodovi i podmornice).

Drugo, protivljenje rudarenju. SAD mora iskoristiti naše mineralne resurse kako bi osigurao čišću budućnost. Elementi rijetke zemlje ključni su za mnoge sektore našeg gospodarstva, uključujući obnovljivu energiju, proizvodnju i obranu. Ali SAD se oslanja na Kinu za 80 posto naših rijetkih zemalja. Kako bi se to promijenilo, kreatori politike moraju modernizirati postupak izdavanja dozvola kako bi smanjili birokratsku birokraciju i potaknuli rudarenje ovdje.

Treće, govoreći o propisima, ljevica želi poništiti reforme Zakona o nacionalnoj politici zaštite okoliša Trumpove administracije. Prije 2020., pregled NEPA-e trajao je u prosjeku 4,5 godine. To je usporilo projekte, uključujući zelene projekte, ali nije donijelo nikakvu korist. Ekolozi bi trebali podržati održavanje Trumpovih reformi, budući da su skratili rokove za Izjavu o utjecaju na okoliš tako da nikada ne bi trebalo trajati više od godinu dana.

Četvrto, ljevica se ponaša kao da su fosilna goriva neprijatelj, a zapravo su ona dio rješenja. Od 2000. niti jedan izvor energije nije se pokazao korisnijim u smanjenju emisija ugljičnog dioksida od prirodnog plina. Prelazak s elektrana na ugljen na elektrane na plin odgovoran je za “većinu napretka koji su SAD postigle u smanjenju emisija u proteklom desetljeću”, izvještava Rhodium Grupa. U međuvremenu, prirodni plin potiče američko gospodarstvo, smanjujući uvoz stranih goriva. Prirodni plin ključan je za postizanje naše budućnosti čiste energije i omogućuje nam da držimo ugljen u zemlji dok ne pronađemo čišći način dobivanja energije i iz tog izvora.

Peto, nijedan izvor energije nije savršen. Ljevica samo govori o obnovljivim izvorima energije, a oni mogu biti izvrsni. Međutim, izgradnja solarnih panela i vjetroturbina zahtijeva elemente rijetke zemlje iskopane u Kini. I ne puše uvijek vjetar, i ne sja uvijek sunce. Svi izvori energije utječu na okoliš. Važno je odvagnuti sve troškove i koristi te izgraditi otporan sustav koristeći sve izvore energije.

Šesto, ljevica neće priznati da su cjevovodi dobri za okoliš. Ekolozi rade na zatvaranju plinovoda Keystone XL i ne bi dopustili cjevovode prirodnog plina diljem države New York. Ali to ne znači da zemlja ne premješta gorivo. Umjesto toga, sustav isporuke je dugačak “cjevovod” kamiona koji izbacuju ispušne plinove dizelaša ili vagona vlaka kojima prijeti iskakanje iz tračnica. Niz izravnih cjevovoda bio bi čišći i sigurniji .

Sedmo, pristup ljevice “cjelovita vlada” će se obiti o glavu. Predloženi Green New Deal, na primjer, uključuje odredbe koje pozivaju na zajamčen posao za svakog Amerikanca i zdravstvenu skrb za sve. Ove ideje ne doprinose smanjenju emisija niti rješavanju klimatskih promjena. Umjesto toga, pristup “sve od navedenog” trebao bi se usredotočiti na okoliš i potaknuti privatni sektor da se dalje natječe u razvoju čiste energije pojednostavljivanjem poreznog zakona za sve tvrtke, uključujući čistu energiju i proizvodne tvrtke za energetske inovacije.

Osmo, mnogi na ljevici inzistiraju na tome da “vrijeme ističe”, a ipak odgađaju akciju i povezuju klimu s nepovezanim ciljevima politike kao što je Medicare for All. Znanstvena istraživanja sugeriraju da ako možemo smanjiti koncentraciju ugljičnog dioksida u atmosferi na 450 ppm da možemo izbjeći ili ublažiti najgore negativne utjecaje na našu klimu i okoliš. Ta je razina smanjenja moguća, ali samo ako oslobodimo inovacije u tehnologiji nove generacije nuklearne energije, vodika i hvatanja ugljika koje je prvi uveo privatni sektor.

Deveto, progresivci vode posrednički rat protiv kapitalizma. Kada aktivisti za zaštitu okoliša poput Grete Thunberg upozoravaju na “masovno izumiranje” i da su “kolonijalni, rasistički i patrijarhalni sustavi ugnjetavanja stvorili i potaknuli” “klimatsku krizu”, te da ” ih moramo sve razmontirati”, nije ni čudo da mnogi ljudi, posebno konzervativci, postavljaju pitanja o tome postoji li neki veći plan. I pod “sve ih demontirati” misli li ona na temelj slobodnih i održivih društava, odnosno demokraciju, samo kapitalizam ili oboje? Znanost i matematika govore nam kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena da je kapitalizam rješenje, a ne problem.

Deseto, progresivne politike će naštetiti pravdi za okoliš. Ekstremni ekolozi promiču agendu “odrastanja”. Međutim, dokazi pokazuju da su slobodnija gospodarstva, ona koja potiču rast, čišća gospodarstva. Nedavni rad koji je objavio C3 Solutions razmatrao je ekonomske podatke i studije slučaja iz gotovo 180 zemalja. Utvrđeno je da je najbolji način za smanjenje emisija ugljika na globalnoj razini promicanje veće ekonomske slobode diljem svijeta. Kreatori politike mogu dovesti najsiromašnije i ekonomski najmanje slobodne zemlje na ekonomsku ljestvicu odbacivanjem socijalizma (tj. zajedničke bijede) i prihvaćanjem dokazanih načela kapitalizma slobodnog tržišta. Ako vam je stalo pomoći siromašnima, prihvatite kapitalizam i ekonomsku slobodu.

Deset je lijep okrugli broj, kao što zna kasnonoćni filozof David Letterman. Stajališta ljevice o politici klimatskih promjena nisu zla; Ekolozi žele čist planet, kao i svi mi. Jednostavno nisu na pravom putu. Ako prilagode svoje poglede na ovih deset tema, počet će postajati dio rješenja, a ne dio problema.

Drew Bond, https://c3newsmag.com/the-lefts-climate-denial/

Povezane objave

Znanje je iz kurikula prognano

HF

Google sve snima!

HF

Iznajmljivanje robota, zašto ne?

HF

Modrozelene bakterije – dobrodošao kisik

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više