Hrvatski Fokus
Društvo

Ante Leon Starčević pobjednik šahovskog turnira

Održan 24. Memorijalni šahovski turnir UDHOS-a Zagreb u spomen na poginule bojovnike u Domovinskom ratu

 

U prostorijama Kulturnog centra Narodnog sveučilišta Dubrava održan je 24. Memorijalni šahovski turnir UDHOS-a Zagreb u spomen na poginule bojovnike u Domovinskom ratu Grada Zagreba. Turnir se održava pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba u suradnji sa Hrvatskim šahovskim savezom i Zagrebačkim šahovskim savezom kao dio manifestacije 19. Dani Dubrave.

Predstavnik UDHOS-a Zagreb Luka Ilić pozdravio je sve nazočne i poželio sreću natjecateljima. Voditelj turnira Bruno Sontag istaknuo je u uvodnom govoru važnost bojovnika HOS-a u obrani od srbočetničke i crnogorske agresije na Hrvatsku podsjetivši na ratni put postrojbe HOS-a sve do njene integracije u sastav Hrvatske vojske. Hosovci su sudjelovali u obrani Domovine diljem Hrvatske. U travnju 2001. godine rješenjem Ministarstva pravosuđa registriran je UDHOS zajedno sa svim obilježjima kao i pozdravom pod kojim je obranjena Hrvatska „Za Dom Spremni“.  Podsjetio je i na jednog od najpoznatijeg pripadnika HOS-a, Francuza Jean-Michel Nicoliera kojeg su ranjenog iz vukovarske bolnice pripadnici jna odveli 1991. i ubili na Ovčari. Svima nama još uvijek odzvanjaju njegove riječi „Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu.“ Na kraju uvodnog govora Sontag je najavio još jedan memorijalni šahovski turnir koji će se održati na istom mjestu 4. studenog 2023. godine povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Natjecateljima se prije turnira obratio i sudac Rober Kupek pozdravivši sve nazočne obratio se posebno i hrvatskim braniteljima rekavši kako nema cijene za ono što su podnijeli za državu. Sudac Kupek otkrio nam je i posebnu poveznicu s ovim turnirom. Naime 6. 10. 1991. godine pristupivši Zboru narodne garde, sa višecjevnom bacaču „Oganj“ prošao je sjeverno hrvatsko ratište, a najviše je ponosan na vrijeme provedeno u obrani Vukovara u studenom 1991. godine. Posebno ističe odluku tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška u veljači 1992. godine da se svi studenti vrate na studij jer će Hrvatska nakon rata trebati visokoobrazovane ljude. Ta mu je rečenica i danas nekakav putokaz-vodilja. Te ratne godine su dio života koji se ne može ničim nadomjestiti niti s ičim usporediti. Robert Kupek, diplomirani inženjer i profesor kemije u OŠ Dragutina Domjanića. Vodi iznimno uspješnu i brojnu školu šaha. Šahovski sudac je već desetak godina i kako kaže bilo mu je veliko zadovoljstvo voditi današnji turnir. „Dobro je igrati šah. Uvijek se vodim jednom rečenicom“, rekao nam je sudac Kupek: „Svaki povučeni potez je pobjeda šaha! Šah trebaju  igrati djeca od najranije dobi do onih najstarijih. Imao sam sreću suditi jednom 91-godišnjaku. Šah se igra cijeli život.“

U 9 kola natjecalo se 26 natjecatelja. Nacionalni majstor Ante Leon Starčević je pobjednik turnira, drugo mjesto osvojio je Vlado Heged, a treći je Damjan Horvat. Čestitke pobjednicima priznanja i pehare uručili su predstavnik UDHOS Zagreb, Luka Ilić i voditelj-direktor šahovskog turnira Bruno Sontag. Također su podijeljene i zahvalnice pokroviteljima Gradu Zagrebu, Hrvatskom šahovskom savezu, Zagrebačkom šahovskom savezu te domaćinu Kulturnom centru Narodnog sveučilišta Dubrava. Nakon završenog Memorijalnog šahovskog turnira UDHOS Zagreb sudionici su se okrijepili na prigodnom domjenku.

Posebno veseli nazočnost mladih na ovom memorijalnom turniru jer se uz vještine igranja šaha prenose i domoljubne poruke te čuvaju vrjednote i promiče istina o Domovinskom ratu.

Zorica Gregurić

Povezane objave

Birački listić

HF

Kako dalje bez Šimleše?

HF

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Bolja polovica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više