Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba dječjih radova nastalih na likovnim radionicama udruge Margareta CRO ART Podkilavac

Djecu učimo da se ne stvara otpad i ne bacamo staru odjeću jer se  može  uz malo ideja preurediti

 

U srijedu 28. lipnja 2023. godine u 11 sati u Postavu Turističke zajednice Općine Jelenje u Dražicama otvorena je izložba dječjih radova likovne radionice Udruge Margareta CRO ART Podkilavac.

Načelnik Općine Jelenje gospodin Robert Marčelja (na slici s autoricom Margaretom Krstić) srdačno je pozdravio djecu i roditelje i zahvalio Margareti što godinama vodi ovu manifestaciju Petrovski krisi koju vezuje za našu tradiciju paljenja krijesova koju su djeca preskakivala uz nadzor odraslih. S obzirom da je sada zakonom zabranjeno paljenje vatre na otvorenom u ljetnom periodu taj običaj ne možemo održati ali godinama smo djecu educirali o opasnostima paljenja vatre bez nadzora odraslih. Djeca su pročitala pjesmice o lutkama ali i priče iz slikovnice Rječina – Ričina koju su pisali na likovnim radionicama 2020. godine.

Ove godine  izlažemo Krpene pupe – lutke koje su djeca izradila svojim vrijednim ručicama.

Početkom ove godine počeli smo s projektom izrade pupa tj. lutke od stare odjeće. S obzirom da ovu godinu radionicu polaze samo četiri polaznice, jedna vrtićkog uzrasta, jedna polaznica drugog razreda osnovne škole, što je otežavalo realizaciju projekta jer do sada djeca nisu držala iglu u rukama.

Ipak uz veliki napor uspjeli smo projekt privesti kraju i nacrtali nekoliko lutki i izradili od stare odjeće. Djeca su crtala krojeve željenih lutki na krpi. Izrezivale materijal, baždale tj. pričvršćivale međusobno dvije jednake polovice, zatim im je Margareta prošila šivaćom mašinom da bi lutke bile čvrste i da bi ih mogle napuniti ovčjom vunom ili sintetskim punilima iz jastuka. Zatim bi iglom i koncem pričvrstile glavu, ruke i noge za tijelo. Izrezivale niti stare vune za pletenje i prišile pramenove na glavu i tako formirale kosu i napravile frizuru. Nakon toga odabirale su materijale za  izradu odjeće. Mjereći lutke krojile su i šivale iglom i koncem na ruke odjeću lutki a onda im je Margareta prošila šivaćom mašinom.  Naravno djeca su zainteresirano gledala i pratila cijeli proces od uključivanja mašine do postavljanja konca i donjeg i gornjeg te pokretanja i šivanja mašinom.  Margareta im je pokazivala kako od vune isplesti majice lutki a pletenje će biti tema za iduću godinu. Na kraju su lutkama nacrtale lice.

Lanjske godine šivali smo torbe od starih traperica, ukrašavali ih perlicama i štikali ukrasnim koncima u boji. Predlanjske godine izrađivali smo tapiserije gdje su djeca osmislila kako će tapiserija izgledati pa su našivali dugmeta, ispletene špage koje su plele makrame bodovima, štikale nacrtane uzorke-mustrice. Starijim polaznicama nije strano baratanje iglom jer su u dvije godine dobro savladale ručno šivanje.

Djecu učimo da se ne stvara otpad i ne bacamo staru odjeću jer se  može  uz malo ideja preurediti, bilo da želimo napraviti torbu za na more, papuče za po kući, lutke i razne druge krpene igračke. Ne trebamo za to novac već dobru volju za rad i ideju, uzeti u ruke iglu i konac i prepustiti se kreativnosti. Kroz ove projekte djeca su naučila razne bodove šivanja i uzlanja što će im koristiti kada nešto treba zakrpati ali i ako se žele baviti krojenjem, šivanjem, pletenjem jer znanje je najveće bogatstvo.

Nekada su mame svojoj djeci šivale krpenu lutku a i danas je ponovno postao trend izrade krpenih lutki koje izrađuju od raznih materijala, stare odjeće, pune je ovčjom vunom i raznim sintetičkim punilima. Lutke su jedinstvene, unikatne i vrlo lijepe jer svako joj je dijete udahnulo dio sebe.

Svako dijete može uz pomoć roditelja sebi napraviti lutku ili neku drugu krpenu igračku jer svi imamo mnogo odjeće koju možemo korisno iskoristiti.

Izložba će biti otvorena do 23.srpnja 2023. i može se razgledati cijeli dan jer se nalazi u ostakljenom prostoru.

Margareta Krstić

Povezane objave

Ciklus manjih formata akrila Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Reljefni akrili Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Izložba Johna Bocka u Galeriji Kula u Splitu

hrvatski-fokus

Što je Hrvatika?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više