Hrvatski Fokus
Kolumne

Štite li nadležne državne institucije dosad nezabilježeni kriminal!?

UBOJITI TROKUT – Plenković – Vujnovac – Gašparac

 

Do dana 28. 6. 2023. godine (zakonski rok je do 30. travnja) još uvijek nije objavljeno konsolidirano izvješće grupe Agrokor/Fortenova za 2022. godinu! Tvrtka HPS Investment Partners očito je prihvatila refinanciranje duga/obveznice u iznosu od 1,2 milijarde EUR-a samo na temelju preliminarnih nerevidiranih financijskih rezultata za 2022. godinu. Sama ta činjenica govori dosta toga – tko stoji iza takvog kredita, kako je strukturiran, koja je visina kamatne stope i drugo.

Sada čekamo kompromitiranu hrvatsku franšizu revizorske kuće PWC da izda svoje mišljenje na rezultate grupe Agrokor/Fortenova. Ovih dana u svjetskim (BBC) i domaćim medijima možemo čuti kako je upravo PWC upleten u jedan od najvećih računovodstvenih skandala, prijevaru i curenje informacija vezanim uz poreze u Australiji! Australski ministar financija Jim Chalmers nazvao je otkrića “šokantnom povrjedom povjerenja”. Svakako očekujem da će PWC Hrvatska, odnosno John Gašparac i Hrvoje Jelić ponovo staviti točku na ‘i’ svom kriminalu koji je do sada realiziran u Agrokoru.

Nažalost, DORH pod pritiskom i patronatom Plenkovića štiti takav kriminal epskih razmjera u Agrokoru/Fortenovi (trenutno stanje Fortenove je gore nego ono Lehman Brothersa kad je propao i 1000 puta gore od stanja u kojem je Agrokor bio 2017.), a sve kako bi se zaštitili partikularni interesi Pave Vujnovca:

– Nije sankcionirana najveća pljačka na ovim prostorima vezana uz Roll-up kredit (Dalićka, Ramljak, Bricelj, Lajtman, Borg i ostali)

– Nema nikakvog nadzora nad poslovanjem koje je dovelo do dramatičnog bankrota glavne regionalne kompanije pod upravljanjem zločinačke organizacije, gdje je uz to provedena i organizirana pljačka te zloupotrijebljeno povjerenje u gospodarskom poslovanju

Agrokor/Fortenova treba hitno u stečaj, osporiti dugove koji su realizirani kriminalom (u iznosu od preko 2,5 milijardi EUR-a!) jer će u protivnom ova kriminalna skupina izvući sav kapital iz Republike Hrvatske i sve potopiti!

Sadašnji pokušaji konverzije duga zapravo su samo kozmetička promjena. Svi nagomilani problemi ostaju, a nitko im više ne da kredite, ne postoje investicije, nema razvoja tvrtke! Ključni problem Fortenove danas je taj da je poslovanje pod svim tim negativnim okolnostima, nakon pljačke milijardi EUR-a iz kompanije – postalo u potpunosti neodrživo. Izgubljene su tržišne pozicije koje su građene desetljećima, poduzeće je zapostavljeno, bez vizije i bez znanja. Jasno se može zaključiti da je novi cilj vertikale Plenković-Vujnovac maksimalna pljačka, opljačkaj i ovo malo što je preostalo. Vrlo primitivno naravno!

Zato ovim putem još jednom pozivam nadležne institucije Republike Hrvatske da provedu nadzor nad poslovanjem Agrokora/Fortenove i postupe sukladno rezultatima tog nadzora, jer ovako štite kriminal kakav dosad nije zabilježen na ovim prostorima, na štetu građana Republike Hrvatske.

Ivica Todorić

Povezane objave

Mala povijest jugoslavenskih tajnih službi

hrvatski-fokus

Ministrica podržava totalitarizam u Rijeci

HF

Stota obljetnica Orjune – zločinačke protuhrvatske organizacije (1922. – 2022.)

hrvatski-fokus

Velika meša na Veliku Gospu u Mariji Bistrici

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više