Hrvatski Fokus
Kultura

Impresije trenutka Duje Šuvara

Erotičnost modela tek je blago, jedva primjetljivo naznačena

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i profesor na zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, Duje Šuvar, istaknuti je pripadnik srednje generacije, autor je kompleksnog i zanimljivog opusa, nadahnuti kreator, česti izlagač na brojnim izložbama.

U njegovom se opusu ističu pojedini ciklusi svojom specifičnošću i nadahnutom realizacijom, i posebno suptilnim odabirom motiva.

U opusu Duje Šuvara izniman je višestruki ciklus aktova, izvedenih s nekoliko žustrih, brzih  poteza. Obrisi tijela u različitim položajima objedinjeni su s tri, četiri linije donoseći cjelovitu impresiju trenutka, odsjaja vremena u kratkotrajnom isječku pogleda, geste, sjećanja, razmišljanja, nepotrebne dosade, osame, tišine, u samoći potpunog okruženju bez postojanja bilo kakva zvuka.

Erotičnost modela tek je blago, jedva primjetljivo naznačena, kretnje su dostojanstvene i ozbiljne, nema ni trunke frivolnosti, pred nama je nago tijelo, otmjeno u svojoj ljepoti.

Serija obnaženih modela Duje Šuvara, utonulih u svoje misli, bez ikakvog kontakta s okolinom, tihih i nečujnih, izdvaja se u fino profilirani ciklus impresija posvećenih trenutku, iznenadnom i čudesnom.

Niz crteža Duje Šuvara seriozna je produkcija ovoga umjetnika, motivi su precizno i izvrsno odabrani, izvedba sjajna.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nova nada

HF

Domovini

HF

Nove slike tvore jednu zaokruženu priču

HF

Picassoesque ciklus Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više