Hrvatski Fokus
Feljtoni

USAID i pobačaj (2)

Uspon politika i strategija USAID-a

 

Pred kraj Obamina prvog predsjedničkog mandata, izbori 2010th Kongres je svjedočio najvećoj republikanskoj većini u Zastupničkom domu od 1947. godine. Budući da su demokrati zadržali kontrolu nad Senatom, rezultat je bio kongresna blokada pojačanih partizanskih napetosti. Prije polugodišta, Obamina administracija osudila je Zakon o obrani braka i najavila da ga neće zakonski braniti. Predsjednik Obama potpisao je zakon kojim se ukida politika “Ne pitaj, ne govori” kojom je zabranjena otvorena homoseksualnost u američkoj vojsci. Obamina Bijela kuća također je izdala direktive i uspostavila programiranje u korist LGBTQ zagovaračkih skupina. Dolaskom većine u Republikanskom domu, progresivno zakonodavstvo je zastalo. Međutim, unutar izvršne vlasti, a posebno USAID-a, provedene su nove politike kako bi se nastavio gurati progresivni program. Između 2011. i 2016., USAID je izradio dvadeset i dva politička dokumenta u Obaminih posljednjih pet godina mandata; oštra suprotnost četirima objavljenim tijekom prethodnih četrnaest godina, počevši od prvog USAID-ovog “Dokumenta o politici invaliditeta” 1997. 

Većina tih politika uključuje progresivni jezik o kojem se snažno raspravljalo u Kongresu; USAID je 2012. objavio svoj Okvir politike USAID-a za razdoblje 2011.-2015., dokument koji “osoblju i partnerima [USAID-a] širom svijeta pruža jasan osjećaj naših temeljnih razvojnih prioriteta … i objašnjava kako će [USAID] primijeniti ta načela u cijelom našem portfelju.” U okviru, kojim se uređuju sve unutarnje i vanjske funkcije, Agencija se obvezuje “osnažiti društvene aktere i civilna društva”, uključujući “lezbijke, homoseksualce, biseksualne i transrodne osobe te druge ranjive skupine stanovništva”, kao temeljna načela promicanja “demokracije”. Sve naknadne politike USAID-a koriste ovaj jezik, u sve kontroverznijim terminima. Važno je napomenuti da su dokumenti o politici i strategiji USAID-a strukturirani tako da se preklapaju i jačaju drugi takvi dokumenti, uključujući one iz drugih agencija i odjela. USAID i State Department često se međusobno navode, posebno o društvenim pitanjima spola i seksualnosti. U Politici USAID-a iz 2012. o ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena, Agencija razlikuje “žene” i “žene”, tvrdeći da su žene pojedinci kojima je “dodijeljen” spol pri rođenju, dok “žene” uključuju nebiološke žene ili pojedince koji se identificiraju kao žena od “njihovog spola dodijeljenog rođenju i vlastitog unutarnjeg osjećaja rodnog identiteta koji se ne podudaraju”. Nakon predsjedničkog memoranduma predsjednika Obame bez presedana za sve izvršne odjele i agencije, “Međunarodne inicijative za promicanje ljudskih prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba” u prosincu 2011., USAID je 2014. objavio LGBT viziju djelovanja, koja uključuje međunarodne ciljeve “za promicanje sudjelovanja LGBT civilnog društva u politici i zagovaranju na lokalnoj regionalnoj, i međunarodne razine… uključujući medijsku produkciju i medijske kampanje” i druge ciljeve politike.

Kada je Donald Trump postao predsjednik 2017. godine, njegova administracija naslijedila je preko dvadeset strateških dokumenata USAID-a, od kojih je većina pokrenuta tijekom Obamine administracije. Tijekom Trumpovog četverogodišnjeg mandata pokrenuto je nekoliko novih politika, o temama poput digitalne tehnologije i suradnje s privatnim sektorom. Nekoliko drugih je zamijenjeno, ali većina politika iz Obamina doba ostala je na snazi vodeći programsko financiranje. Jedna od strategija zamijenjenih na kraju Trumpova mandata bila je politika o ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena, objavljena 2020. godine. Reakcija je bila trenutna. Vodeći demokrati u Senatu objavili su pismo u kojem kritiziraju prvotni nacrt kao “pročitan kao politički dokument”, “ne uspijevaju dati odgovarajući naglasak intersekcionalnosti” i “zanemaruju činjenicu da je pristup sveobuhvatnim uslugama reproduktivnog zdravlja ključan za postizanje jednakosti i osnaživanja”. Mnogo je napravljeno od činjenice da je dokument uklonio “sve reference na LGBTQI pojedince”. Godine 2022. predsjednik Joe Biden ponovno je zamijenio politiku, ostavljajući njezin prethodnik s razlikovanjem najkraćeg mandata bilo kojeg dokumenta politike USAID-a – samo dvije godine.

Nakon što je Trumpova administracija, tijekom koje su njegovi politički imenovani koji rade u vladinim agencijama – uključujući USAID – doživjela značajan pushback u provedbi njegove politike, izbor Bidena doveo je do trenutnog zaokreta u progresivnom smjeru. Ukidanje politike Mexico Cityja ohrabrilo je USAID da proširi svoje ideološke politike i usmjeri novac za dodjelu bespovratnih sredstava organizacijama koje promiču pobačaj na međunarodnoj razini. Neke organizacije za pobačaj zadržale su financiranje pod Trumpovom administracijom budući da politika nije primijenjena na postojeće višegodišnje potpore. Iako USAID mora dobiti odobrenje Kongresa za proračunske zahtjeve i sredstva, primatelji bespovratnih sredstava, partnerske organizacije i publikacije politike prepušteni su internoj diskreciji i prioritetima. Gotovo sve politike u razvojnim sektorima, uključujući klimu, biološku raznolikost, upravljanje i vodnu infrastrukturu, uključuju izričita upućivanja na LGBTQ identitete i “reproduktivno zdravlje i prava”. Većina politika i strategija USAID-a nije zakonski propisana, osim ako to nije predviđeno kongresnim prijedlogom zakona. Oni zaobilaze demokratske procese i provode sporne teme kroz partnerstva s progresivnim nevladinim organizacijama u ciljnim zemljama i njezinim uspostavljenim razvojnim misijama širom svijeta. Ta partnerstva često karakterizira protok ne samo sredstava, već i osoblja; fenomen “rotirajućih vrata” između USAID-a i njegovih izvođača. 

Primjer prijedloga zakona kojim je zakonski propisana strategija usmjeravanja američke razvojne pomoći ženama i djevojčicama je Zakon o ženskom poduzetništvu i ekonomskom osnaživanju (WEEE) donesen 2018. godine. Zakon, koji sadrži definiciju spola kao muškaraca i žena, uvelike je napustila Bidenova administracija, odlučivši se odmaknuti od ekonomskog napretka žena i djevojčica do promicanja rodne ideologije u američkom stranom razvoju i humanitarnoj pomoći.

Strategije USAID-a za promicanje rodne ideologije nisu bezazlene. Oni su integrirani u politiku i proces programiranja na svim razinama u “ADS poglavlje 205”. Ova interna birokratska direktiva detaljno opisuje kako sve politike USAID-a u svim fazama razvoja, dizajna, provedbe, dodjele bespovratnih sredstava itd. mora integrirati rodnu ideologiju i biti provjerena od strane “stručnjaka za ravnopravnost spolova” u svakom uredu i uredu USAID-a i američkog State Departmenta. Bez izvršnih pro-life uputa, ovaj automatizirani birokratski proces već pojednostavljuje pobačaj i LGBT mandate u svim USAID programima i politikama. 

(Nastavak slijedi)

https://c-fam.org/definitions/the-development-deep-state-sexual-progressivism-in-usaid/

Povezane objave

Aleksandrijska knjižnica (2)

HF

LAŽ NA LAŽ – »Srbi svi i svuda« (8)

HF

Priziv savjesti (4)

HF

Istra, IDS i talijanizacija (2)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više