Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Javna moć ključna je za poticanje zelene tranzicije Velike Britanije

Tehnologijom energetske mreže dominiraju kineske tvrtke i nedavno zajedničko ulaganje Hitachija i ABB-a

 

Velika Britanija trenutno zaostaje u prijelazu na niskougljično gospodarstvo. Kako bismo spriječili da zemlja propadne, potrebna nam je energetska tvrtka u javnom vlasništvu, rekao je energetski ekonomist.

– Javna moć ključna je za poticanje zelene tranzicije VB-a, tvrdi stručnjak (dpaonthenet.net)

Bivši potpredsjednik Grupe za razvoj politike i strategije u BP-u, a potom i viši savjetnik za politiku u Downing Streetu br. 10, energetski ekonomist Nick Butler tvrdi da donošenje Zakona o smanjenju inflacije u SAD-u i predloženi EU Zakon o nultoj neto industriji ostavljaju VB u zaostatku zaostaje za svojim glavnim konkurentima u stvaranju zelene industrijske ekonomije i potencijalno propušta radna mjesta koja će donijeti.

Izvješće koje je objavio Policy Institute na King’s Collegeu u Londonu, a koje je objavljeno na događaju s ministrom za klimu u sjeni Edom Milibandom, kaže da je “neugodna, ali neizbježna činjenica” da je, uz nekoliko časnih iznimaka, Velika Britanija “bolno sporo” za razvoj poduzeća sposobnih za provedbu zelene tranzicije.

Na primjer, ističe se da nijedan od 20 najvećih svjetskih proizvođača vjetroturbina nema sjedište u Velikoj Britaniji i da su glavni elementi nuklearnog reaktora Hinkley Point dizajnirani i izgrađeni u Francuskoj.

U međuvremenu, tehnologijom energetske mreže dominiraju kineske tvrtke i nedavno zajedničko ulaganje Hitachija i ABB-a.

Osim Rolls Royceovih malih modularnih reaktora, nema jasnog postojećeg ili potencijalnog britanskog lidera u bilo kojoj značajnoj grani niskougljičnog gospodarstva, kaže se u izvješću.

Ključna uloga nove nacionalne energetske tvrtke je osigurati da su vitalni elementi lanaca opskrbe relevantni za plan energetske tranzicije zaštićeni i da tamo gdje se Velika Britanija i dalje oslanja na međunarodno tržište, ima različite izvore opskrbe, izvješće preporučuje. To će osigurati određeni stupanj otpornosti na poremećaje opskrbe iz jednog određenog područja ili manipulaciju trgovinskim tokovima povremeno kao dio širih političkih sporova.

Prema Butleru, energetska tvrtka u javnom vlasništvu, u skladu s prijedlogom Laburističke stranke za Veliku britansku energiju (GBE), mogla bi usredotočiti ulaganja na niz ključnih područja i pomoći osigurati da se većina radnih mjesta stvorenih tim ulaganjem nalazi u Britanija, tvrdi izvješće. Umjesto stvaranja nove proizvodne tvrtke koja proizvodi zelenu energiju, predlaže da se maloprodajna strana energetskog tržišta kontrolira putem novog, jačeg regulatora, s GBE-om uspostavljenim kao strateškim investitorom koji privlači privatni kapital, kao i javna sredstva za stvoriti niskougljičnu industrijsku bazu u Britaniji.

Cilj ne bi bio stvoriti „monolitno nacionaliziranu industriju“, već umjesto toga potaknuti stvaranje dinamičnog mješovitog gospodarstva, s ulaganjem usmjerenim na sljedeće prioritete:

  • Razvoj infrastrukture potrebne kako bi potencijalnim potrošačima bila dostupna energija s niskim udjelom ugljika
  • Povećanje kapaciteta za pohranu energije u mreži, kako bi se ublažili vrhovi i padovi potražnje i iskoristile višak zaliha obnovljive energije koji se trenutno rasipa
  • Potpora potrošačima putem ciljanih shema zajmova za pomoć kućanstvima i tvrtkama u nabavi nove opreme poput električnih vozila ili dizalica topline
  • Veliki program elektrifikacije, potencijalno putem željezničke mreže, koja je samo djelomično elektrificirana, uglavnom zbog nedostatka sredstava za nadogradnju
  • Razvoj vodika kao sljedeće faze zelene tranzicije u dijelovima gospodarstva gdje uporaba električne energije nije održiva
  • Podupiranje energetskih shema koje omogućuju lokalnim zajednicama stvaranje mreža (na primjer, u Norveškoj je 90 posto kapaciteta za proizvodnju električne energije u vlasništvu lokalnih i regionalnih entiteta)
  • Razvoj energetske mreže preko Sjevernog mora, na tržištu koje se proteže od Norveške i Baltika do Škotske, istočne Engleske i sjeverne Europe, pomažući poboljšanju energetske sigurnosti za sve zainteresirane strane

U izvješću se kaže da bi porez na ugljik ili nepredviđene namete na dobit postojećih energetskih tvrtki bili nedovoljno sigurna baza za izgradnju nove tvrtke te da bi GBE umjesto toga trebao koristiti sva javna sredstva koja su dostupna za povećanje privatnih ulaganja u potporu svojim ciljevima .

I dok se u izvješću priznaje da su dosadašnji rezultati poduzeća u javnom vlasništvu, a posebno onih povezanih s industrijom, slabi i da ih javnost često negativno percipira, kaže se da se trenutni sustav sada raspada i da samo strateška intervencija vlade može stvoriti industrijski sektor s niskim udjelom ugljika koji može isporučiti neto nultu vrijednost.

Nick Butler, energetski ekonomist i gostujući profesor na Institutu za politiku na King’s Collegeu u Londonu, rekao je: “Mjere koje se promoviraju za poticanje niske industrijske aktivnosti u SAD-u, EU-u i Kini ostavljaju Britaniju izloženom. Kretanje VB-a prema neto nuli ovisit će na uvoz osim ako ne poduzmemo korake za izgradnju vlastite niskougljične industrijske baze. “Hitno je potrebno novo poduzeće podržano javnim financiranjem, ali također sposobno koristiti privatna sredstva, kako bi se popunila praznina.”

Ti bi ciljevi trebali uključivati smanjenje trenutačne ovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva o uvozu, kao i razvoj vještina potrebnih kako bi se osiguralo da energetska tranzicija bude izvor novih visokokvalitetnih radnih mjesta, te da istraživanje i razvoj nastave držati zemlju na vrhu znanstvenog i inženjerstvo unapređuje i podupire njihovu komercijalizaciju.

Izvješće također upozorava da se GBE ne smije promatrati kao stranački pothvat te da će tvrtka zahtijevati iskusno i kvalificirano osoblje i menadžment koji bi trebali biti imenovani na temelju njihove stručnosti i znanja, a ne političke pripadnosti.

https://www.dpaonthenet.net/article/199048/Public-power-is-pivotal-in-energising-UK-s-green-transition–argues-expert.aspx#

Povezane objave

Visoka kvaliteta naša je konstanta

hrvatski-fokus

Napreduje gradnja LNG terminala na Krku

HF

Sjedinjene Države proizvode više nafte nego bilo koja zemlja u povijesti

hrvatski-fokus

Ruski plin je konkurentan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više