Hrvatski Fokus
Hrvatska

Kupoprodaju i preprodaju plina nastoje vladajući marginalizirati

Sramno izigravanje funkcije Sabora

 

Kako bi minorizirali, marginalizirali, zamaglili i rasplinuli najnoviju aferu o kupoprodaji i preprodaji plina u HEP-u, vladajući, odnosno premijer Plenković, pribjegavaju svim mogućim i nemogućim sredstvima i komunikaciji. Tako za njih veliki gubici i šteta nanesenim skupom kupovinom i jeftinom prodajom plina, nije nikakav gubitak za državu i njene građane, već manja ušteda, u energetskom resoru i dijelu nabave plina. Genijalna zamisao, nastala u HDZ-ovim glavama, koja ne drži vodu, već pokazuje da je voda došla do grla. Zna se tko je odgovoran za nastalo stanje. Uprava, odnosno šef HEP-a i resorno ministarstvo, odnosno ministar Filipović. U pravnoj državi, ta dvojica bi već bili bivši rukovoditelji. Mediji pišu kako među njima nije bilo dobre i konstruktivne komunikacije, odnosno da između postoji određeni animozitet, još od neizbora Filipovića za gradonačelnika Zagreba, kad ga nije podržao šef zagrebačkog HDZ-a, Barbarić Prema pisanju medija Filipović je  u rano proljeće obaviješten u viškovima plina, koji će se morati jeftino prodavati. Filipović u vezi toga, očito ništa nije napravio, od onoga što je mogao i morao. Gubici su se gomilali i dosegli stotine milijuna eura. To je malo u odnosu na već zaboravljenu pljačku u INA-i, kad je zamračeno više od milijardu kuna, u biznisu s plinom. Te svote su goleme. Njima bi se mogli riješiti mnogi nagomilani problemi u državi, posebice dići plaće sudskim namještenicima i službenicima, koji su u štrajku, već osmi tjedan, čime je paralizirana i blokirana sudbena vlast, zbog čega mnogi naši građani ne mogu realizirati svoja ustavom zagarantirana prava.

Zbog plinske afere premijer Plenković je u velikoj dilemi i na velikoj muci. Umjesto da prereže i smijeni odgovorne, on se pravi kako nema nikakve afere i kako će se sve to bezbolno riješiti, kao što se to rješavalo uvijek do sada. Premijer odgovorne dužnosnike, za aferu, ostavlja na njihovim funkcijama. On ne želi priznati, da  ti ljudi, po njemu odabrani i izabrani, nisu kompetentni u svojem poslu i na dodijeljenoj funkciji. To se najviše odnosi na ministra gospodarstva zaduženog za energetiku, Davora Filipovića, kojeg fascinira funkcija ministra. Mediji pišu kako je on kod nadležnih lobirao da ga se ostavi na toj funkciji. Ništa novo i ništa dosad neviđeno. HDZ svoje ne ostavlja, čak ni onda kada su osumnjičeni i osuđeni. Ne treba biti nikakav genijalac da se vidi i utvrdi kako je Filipović podoban i poslušan član HDZ-a. To je sasvim dovoljno da ga Plenković dovede u svoj tim. To što si spomenuti ministar umišlja kako je on super, u svemu, naročito u ekonomiji, te da u budućnosti lako može zamijeniti samog premijera, može mačku objesiti na rep. To je njegovo umišljanje i čista deluzija. On sa svojih košarkaških visina misli kako je iznad svih drugih, po mnogo čemu. Jadan čovjek. Trebalo bi ga, za njegovo dobro, čim prije spustiti na zemlju.

Predsjednik države sazvao je izvanrednu sjednicu sabora. Većina zastupnika se odazvala sjednici, s pozicije i opozicije. Raspravlja se o dvije teme, dvije točke dnevnog reda koje je predložio predsjednik države: o plinskoj aferi i o štrajku sudskih službenika. U Saboru se događa upravo ono što se i očekivalo. Oporba se dobro pripremila. Na svaku konstruktivnu kritiku i konstataciju, HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri skaču, kao šilom piknuti i udaraju po oporbi. Ta su “udaranja” često na osobnoj i stranačkoj razini.  Mnogo toga je ispod nivoa koji bi se u Saboru trebao odvijati i događati. Performansi, izrugivanja, podmetanja, provokacije, replike, stanke, opomene zabrane govora, isključivanja sa sjednice, sve samo da se umanji značaj i bitnost izvanredne sjednice, da se proziva predsjednik države i da se izruguje njegovoj funkciji. Po meni, predsjednik države nije trebao niti morao prisustvovati ovoj sjednici. Poziciji bi njegovo prisustvo dobro došlo. Okomili bi se na njega i time skrenuli tijek rasprave. Tijek rasprave je u subotu skrenut. Zastupnik Zekanović je po svom ustaljenom običaju isprovocirao dio oporbe, koji su napustili sabornicu, dok je on govorio. To je vrlo vješto iskoristio predsjednik Sabora. Nepredviđeno je s mjesta predsjedavajućeg zamijenio potpredsjednika Radina i energično nastavio sa sjednicom, prozivajući za riječ one koji nisu bili prisutni, čime su svi oni izgubili pravo izlaganja. Protokolarno i pravno to je bilo u redu. To što to nije kolegijalno i ljudski koga briga. Žetončić Zekanović je svoju ulogu opet pragmatički odradio. Za očekivati je da on bude na izbornoj listi HDZ-a, za Sabor. Te liste se već sigurno sastavljaju. Zna se tko ih sastavlja i bez koga to ne može proći, niti u jednoj sredini. Zbog toga je mrtva tišina, u krugu oko premijera. Svi misle svoje i ne usude se ništa govoriti, posebice o smjeni dva glavna aktera plinske afere.

Za premijera nikakve plinske afere nema. Gubitak je manja ušteda.

Ankica Benček

Povezane objave

Hrabro zlatno srce Zlatka Dalića

hrvatski-fokus

Tajne službe u Bakirovim rukama

HF

Dalija Orešković slavi 45. srpsku diviziju

HF

Pupavac po Njemačkoj olajava Hrvate

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više