Hrvatski Fokus

Bio je dugogodišnji predsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji

 

Hrvatski i makedonski skladatelj Ljubomir Branđolica (Herceg Novi, Hrvatska, 19. VIII. 1932. – Skoplje, Makedonija, 23. VII. 2023.) umro je u 91. godini u Skoplju. Bio je dugogodišnji predsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji.

Školovao se u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci. Glazbeno obrazovanje stekao je na Vojno-muzičkoj školi u Zagrebu i Rijeci. Niz godina radio je kao korepetitor Makedonskog narodnog teatra, a od 1967. godine i kao glazbeni producent i glazbeni urednik u Radio-televiziji Skoplje. Njegov opus čine djela različitih žanrova od popularne, preko filmske, do ozbiljne glazbe, a posebice se ističe kao baletni skladatelj, s ostvarenih 18 baleta. Dobitnik je nagrade Trajko Prokopiev za životno djelo koju mu je dodijelio Savez makedonskih skladatelja 2006. godine.

Ljubomir Branđolica је dobitnik 36 nacionalnih i inozemnih nagrada, za svoj impresivni opus od 400 djela, skladanih za različite žanrove glazbe, počevši od opere, glazbe za simfonijske orkestre, za komorne orkestre, za revijske orkestre, jazz glazba, glazba za film, kazalište i dr. Tu se ubraja i 18 cjelovečernjih baleta. Njegova su djela izvođena diljem svijeta na pet kontinenata.

Pokopan je 25. srpnja na skopskom Gradskom groblju Butel, a misa zadušnica bila je u skopskoj katedrali Presvetoga Srca Isusova. (v.h.)

Povezane objave

Braća Radić prevrću se u grobu

HF

HRVATI U SRBIJI – Ništa se ne mijenja!

HF

U vrijeme Tuđmana moglo se glasovati

HF

Plenković predao PPD-u Hrvatske željeznice

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više