Hrvatski Fokus
Kultura

Raznobojna lepeza optimizma Duje Šuvara

Morska se dubina plavi

 

Akademski slikar i profesor na zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, nadahnuti pripadnik srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, Duje Šuvar, autor je zapaženog opusa, ulja, akrila, crteža s nizom motiva koji nas sve okružuju, od zasjenjenih mjesta ulice, trgova i arhitekture, razlistalog drveća, mirnog mora, raznih brodova na vezu..

Kod svih tih motiva, nazočna je izražena crta optimizma, kolor je snažan ali je i umirujući, siguran, postojan, morska se dubina plavi, no ono je mirno i pospano.

Šuvar slika svijet u kojem bi svi mi željeli živjeti i sanjati ga još boljim. To je odmjereni, tihi, ali i topao svijet, u kojem vlada harmonija, ipak i stanovita suzdržanost i opreznost, uz značajno prisustvo estetike. To je svijet vladavine lijepoga.

I najobičnija, periferijska ulica neobičnog, nevažnog imena, izgleda čarobno privlačna, istočkana svijetlim i tamnim mjestima . Reklo bi se da se čuju zvuci iz nedalekih vrtova i parkova, ljudski glasovi lete zrakom.

More na slikama Duje Šuvara, sneno je i tiho, umirujuće, možemo mu vjerovati, neće nas prevariti iznenadnim vjetrom i valovima.

Atmosfera na ovim slikama je opuštena, skladna, nema rogobatnih zvukova.

Svijet umjerenosti i umirenosti Duje Šuvara  je raznobojna  lepeza optimizma u ovom magičnom ciklusu ljepote.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Margita

HF

“Ljepota nije dovoljna”

HF

Sijanje straha

hrvatski-fokus

Lirske apstrakcije Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više