Hrvatski Fokus
Hrvatska

Tko je Plenkovićev odmetnuti uhljeb iz HEP-a?

Frane Barbarić prijavio je 63 nekretnine i nikomu ništa!

 

Frane Barbarić je na čelu Uprave HEP-a od 2018. godine. Upravo je ovih dana veliki fokus na njemu u aktualnoj plinskoj aferi, u koju je, uz HEP, upletena i vlada.

Barbarić nazvao Filipovića lažljivim smećem

Radi se o aferi u kojoj je HEP, sukladno uredbi vlade, kupovao plin od Ine po cijeni od 47 eura po megavatsatu te ga prodavao građanima i zaštićenim kupcima za 41 euro, no onda su se skladišta napunila i nastali su viškovi.

Prema protokolu, plin se zatim prodaje, ali po tržišnoj cijeni. Tako je HEP prodavao plin u prosjeku za oko 11 eura, a onda je taj isti plin opet prodan na tržištu po višim cijenama.

Jasno je da je uz takva događanja u središte pozornosti morao doći Barbarić, koji očito ne želi biti jedini krivac za nastalu štetu. Uglavnom, poanta HEP-ove obrane temelji se na tome da je vlada, odnosno ministar gospodarstva Davor Filipović, znala za problem viška plina još od kraja ožujka.

Zanimljiv je i sastanak u vladi nakon izbijanja plinske afere na kojem su bili Plenković, Filipović, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i njihovi bliski suradnici iz HEP-a i vlade. “Barbarić je napao Filipovića nazvavši ga lažljivim smećem. Potom ga je opsovao. Rekao mu je doslovno da će mu jebati mater”, rekao je izvor tjednika Nacional.

“Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić pod pravnom i materijalnom odgovornošću odbacuje svaku mogućnost korištenja vulgarnog jezika, kako se u naslovu i tekstu ističe u navedenom članku u Nacionalu”, kratko su poručili u priopćenju iz HEP-a na ovu temu.

HDZ-ovac i dobar Plenkovićev prijatelj

Tko je Frane Barbarić, koji očito ne želi mirno preuzeti svu odgovornost oko plinske afere? Radi se o diplomiranom pravniku rođenom 1966. godine. Barbarić je istaknuti član HDZ-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske organizacije stranke, koji se smatra i dobrim Plenkovićevim prijateljem.

Kako se navodi na stranicama HEP-a, na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1991. godine. Od 1992. do 1994. godine radi kao odvjetnički pripravnik u odvjetničkom uredu.

Godine 1994. zapošljava se kao pravnik društva u trgovačkom društvu Zagreb nekretnine d.o.o. ZANE, članici Zaba Grupe, u kojem je 1997. godine postao pomoćnik direktora, a 2003. godine savjetnik za pravne poslove.

Uz te funkcije, od 2001. do 2004. godine obavljao je poslove prokurista za novoosnovano društvo ZANE BH. Potom prelazi u PBZ Leasing d.o.o. na radno mjesto rukovoditelja Službe za leasing nekretnina.

Od 2007. godine radi u Hrvatskoj elektroprivredi, najprije kao pomoćnik direktora Direkcije za upravljanje ljudskim potencijalima, opće i pravne poslove, a zatim kao direktor Direkcije, pomoćnik predsjednika Uprave i rukovoditelj Odjela statusnog prava u Sektoru za pravne poslove.

Štedi u više svjetskih valuta

Kako piše u njegovoj imovinskoj kartici, njegova bruto plaća iznosi 5979 eura, a neto plaća 3747 eura. Za najam poslovnog prostora prima i 3000 eura.

Što se tiče njegovih zaduženja, zadužio se prošle godine u Zagrebačkoj banci za 90.000 eura. Kamata iznosi 2.35 posto. Jedan od kredita je i obveza prema Ministarstvu obrane za otkup stanarskog prava iz 1996. godine. Radi se o iznosu od 20.254 eura, koje Barbarić vraća u 360 mjeseci.

Barbarić ima i ušteđevinu od 34.829 švicarskih franaka, 14.500 dolara, 2719 australskih dolara, 4470 funti te dvije štednje u eurima. Jedna iznosi 110.000 eura, a druga 64.000 eura.

Vlasnik je i dva automobila, Mitsubishi Pajera iz 2007. godine te Peugeota 306 CC iz 1995. godine. U njegovom vlasništvu je i motocikl marke Piaggio. S njegovim nekretninama situacija je, pak, posebno živopisna.

Prijavio čak 63 nekretnine, od toga šest stanova, tri kuće…

Barbarić je prijavio 63 nekretnine, među kojima su šest stanova, tri kuće, jedna vikendica te vinogradi, šume, oranice i garaže. Prijavio je tako dva stana u Jelsi. Jedan ima 22 kvadratna metra i vrijedan je 39.153 eura. Navodi se da ga je kupio plaćom, odnosno kreditom. Drugi ima 87.27 kvadratnih metara i vrijedi 165.903 eura.

Ima i tri stana u Zagrebu. Dva imaju po 99 kvadratnih metara. Oba su vrijedna 172.539 eura. Jedan je kupio kreditom i plaćom, dok se za drugi, uz kredit i plaću, navodi i nasljedstvo. Treći stan ima 51.92 kvadratna metra, a vrijedi 79.633 eura. Stekao ga je također uz plaću, kredit i nasljedstvo.

Barbarić posjeduje i stan u Opatiji od 57.19 kvadratnih metara, vrijedan 199.084 eura. Stekao ga je nasljedstvom. Vlasnik je i vikendice u Desincu od 69 kvadratnih metara u vrijednosti od 13.272 eura.

Što se tiče kuća, sve tri su u Zastražišću. Jedna ima 150 kvadratnih metara, a vrijedna je 186.000 eura. Druga se prostire na 188 kvadratnih metara i vrijedi 26.918 eura. Treća ima 50 kvadrata, a vrijedi 14.931 euro. Sve tri kuće stečene su nasljedstvom.

Vlasnik je i poslovnog prostora u Zagrebu od 120 kvadrata u vrijednosti od 305.262 eura. I ovaj poslovni prostor, navodi se u imovinskoj kartici, stečen je nasljedstvom.

Gradnja vile na Hvaru pod istragom

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu dalo je nalog policiji da istraži gradnju vile na Hvaru predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, doznao je nedavno Dalmatinski portal. DORH se zainteresirao za slučaj nakon što su 24 sata objavila priču o izgradnji objekta na poljoprivrednom zemljištu.

Inače, saborski zastupnici Mosta ranije su od Ministarstva graditeljstva zatražili odgovor na pitanje kako predsjednik Uprave HEP-a, koristeći svoj politički utjecaj, gradi na poljoprivrednom zemljištu mimo prostornog plana Općine Jelsa.

Slučaj je dostavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukoba interesa, koje ima zadatak utvrditi je li Barbarić za radove na vili angažirao tvrtku koja posluje s HEP-om kao njihov građevinski kooperant na Hvaru. DORH je zatražio podatke o postupanju od Državnog inspektorata, odnosno građevinske inspekcije.

Dalmatinski portal piše da je Barbarić već jedan objekt na tom terenu legalizirao prije osam godina i da sad tvrdi kako se zapravo radi o rekonstrukciji.

Primao protupravnu naknadu

O Barbariću smo pisali i 2020. godine. Tada smo naveli da je zarađivao protuzakonito. Naime, osim što je zarađivao kao predsjednik Uprave HEP-a, primao je i naknadu od 4275 kuna bruto kao potpredsjednik gradske četvrti Novi Zagreb.

Sam je zatražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o poslu sa strane, rečeno mu je da je u sukobu interesa, ali on je naknadu nastavio primati. Kada smo otkrili Barbarićevu aferu, odnosno da je u isto vrijeme bio član vijeća gradske četvrti Novi Zagreb i šef HEP-a, što je bilo protivno odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, premijer ga je uzeo u zaštitu.

Naime, Plenković je odbio komentirati Barbarićevo nepoštovanje odluke Povjerenstva, već je rekao da je pisanje o Barbariću osobni napad na njega.

Podsjetimo i da je svojedobno premijer Andrej Plenković bio prijavljen jer je na mjesto predsjednika Uprave HEP-a imenovao svog stranačkog prijatelja Franu Barbarića. Povjerenstvo slučaj nije istražilo.

Naime, Barbarića se smatra Plenkovićevim pulenom pa je i njegovo predlaganje za predsjednika Uprave HEP-a bilo osobni odabir premijera Plenkovića, čijoj vladi je tada trebalo gotovo šest mjeseci da odluči kome će povjeriti najvažniju funkciju u HEP-u.

HEP izgubio 779 milijuna eura pa odlučio podijeliti hrpu novca zaposlenima

Podsjetimo, i nedavno smo pisali da je gotovo u isto vrijeme kada je objavljeno da je HEP grupa prošlu godinu završila s gubitkom od 779 milijuna eura postignut i dogovor unutar te državne tvrtke da se za 10.448 zaposlenika povećaju materijalna prava, i to za 8.5 milijuna eura.

Naime, početkom lipnja ove godine potpisan je Sporazum o povećanju materijalnih prava radnika HEP-a po kojem regres iznosi 663.62 eura, što je dvostruko više nego po Kolektivnom ugovoru kada je iznosio 331.81 euro. 

Radnici će dobiti i nagradu povodom dana HEP-a u iznosu od 497 eura, koja je do sada također iznosila 331.8 eura. Po kolektivnom ugovoru, radnici su dosad imali i božićnicu u iznosu od 331.8 eura, a prema tek potpisanom Sporazumu dobit će 497.7 eura. Povećala se i naknada za dijete koja je prije iznosila 79.63 eura, a sada iznosi 137.73 eura. 

S 55 eura na 66.57 povećana je i novčana paušalna naknada za podmirivanje troškova prehrane. Povećane su uplate poslodavca u treći mirovinski stup. Inicijalna uplata je 60 eura uz poticajna sredstva na 50 posto radnikovog uplaćenog doprinosa. 

Vedran Salvia, 18. srpnja 2023., https://www.index.hr/vijesti/clanak/tko-je-plenkovicev-odmetnuti-uhljeb-iz-hepa-prijavio-je-63-nekretnine/2480542.aspx

Povezane objave

Ustaške zmije

HF

Na jednom od najvećih grobišta Hrvata

HF

Josipovićeva novo – stara zastava

HF

Sramne i lažne poruke na obilježavanju Proštinske bune

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više