Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba trideset fotografija Ane Matijace u Fotoklubu Split

Izložene fotografije dokumentacija su svakodnevnog života, njezinog iskustva majčinstva, odrastanja djece – običnih i malih trenutaka od kojih je satkan život

 

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u srijedu, 2. kolovoza 2023., otvorena je samostalna izložba Ane Matijace pod nazivom „Life with boys”. Trideset izloženih fotografija dokumentacija su svakodnevnog života, njezinog iskustva majčinstva, odrastanja djece – običnih i malih trenutaka od kojih je satkan život.

Kustosica Ana Žanko, u predgovoru izložbe piše: “…Svatko od nas ima potrebu detektirati ključna mjesta, presudne događaje prema kojima dalje slaže vremensku lentu svog postojanja, pritom zaboravljajući da je život ono što se događa između, naizgled nevažne sitnice koje posložene zajedno tvore mozaik nečijeg bivanja. U kontekstu rečenog, jedna od velikih, ako ne i najveća stvar u životu žene zasigurno jest majčinstvo i čitav koloplet promjena koje ono u život žene unosi. Od fizičkih, društvenih do emocionalnih promjena, iskustvo majčinstvo trajno determinira i nepovratno mijenja ženu. Matijaca iskustvo majčinstva transponira u fotografski narativ u kojem njen majčinski lik nije prisutan, detektiramo ga isključivo kroz odsustvo, kao intuitivni osjećaj prisutne odsutnosti – majčinog lika nema na fotografijama, štoviše, u potpunosti je izuzet iz trenutka – ali osjećamo da je tu, da se upravo ona krije iza objektiva.”

Izložba „Life with boys“ razigran je ciklus, dinamičan i prožet emocijama. Na Matijacinim fotografijama uhvaćeni su trenutci stvarnog života koji će dotaknuti promatrače i podsjetiti da je ljepota i magičnost života upravo u sitnicama koje često nepravedno zanemarimo.

Ana Matijaca rođena je 7. rujna 1987. u Trogiru. Diplomirala je francuski jezik i književnost te lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je godinama i živjela, a 2015. se seli u Split. Fotografijom se počinje baviti sasvim slučajno 2017. godine, nakon rođenja dvojice sinova, a na nagovor supruga koji joj prepušta svoj stari Nikon (na čemu će mu biti vječno zahvalna). Mahom se bavi dokumentarnom obiteljskom fotografijom, a povremeno i street fotografijom pri čemu posebnu pozornost pridaje proučavanju dinamike svjetla i sjene, odnosa boja te kompozicije. Kao jednoj od finalistica američkog natjecanja Voice 2019. te 2020. godine tri su joj fotografije objavljene u časopisu Click magazine, a zatim i prikazane na skupnoj izložbi u Atlanti (Georgia). Isti ju je časopis uvrstio na popis 100 female photographers to watch in 2020. Splitskoj se publici imala čast predstaviti 2020. godine prvom samostalnom izložbom naziva Mediteran unplugged.

Izložba se može pogledati do 23. kolovoza 2023.

Nives Matijević

Povezane objave

Umjetnička vizija na papiru: Crteži Ivana Meštrovića

hrvatski-fokus

Protiv vladavine sekularističkog svjetonazora

HF

Završilo 64. Splitsko ljeto

HF

Dome roda hrvatskog

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više