Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Jergoviću bi bilo najbolje da odbije hrvatsko državljanstvo

Iz interesa Zapada samo su Hrvati – genocidni!

 

Potaknut kolumnom Marka Curaća na hkv.hr o Jergovićevoj suvislosti „intervenata“ Alaina Finkielkrauta i Carla Gustava Ströhma na našu ratnu zbilju, pod naslovom „Po čemu su interventi Finkielkraut i Ströhm u našoj ratnoj zbilji bili nesuvisli, kako to tvrdi Jergović“. Pokušat ću dočarati suvislost naše ratne zbilje po Miljenku Jergoviću. Kada je on protiv Carla Gustava Ströhma, onda je to ovako… U Večernjoj školi, tema je: Osuda svih ratnih zločina. U razredu je, i poznati hrvatski pisac (ne književnik). Osuditelj Svih Ratnih Zločina (OSRZ). I on se javlja za riječ.

OSRZ: Moramo osuditi sve ratne zločine.

Profesor: Dobro, što to?

OSRZ: Jasenovac, Ahmići, Pakračka Poljana, slučaj obitelj Zec, Jadovno, slučaj Garaža, slučaj Grubori, slučaj Selotejp, slučaj Varivode i slučaj Medački džep (Mirko Norac).

Profesor: A slučaj Šreter i Borovo Naselje?

OSRZ: Rekao sam! Ponavljam… Jasenovac, Ahmići, Pakračka Poljana, slučaj obitelj Zec, Jadovno, slučaj Garaža, slučaj Grubori, slučaj Varivode, slučaj Selotejp i slučaj Medački džep. To su svi! ratni zločini. Također, moramo osuditi, i korištenje svih simbola svih totalitarnih režima – pozdrav Za dom!

Ovo bi bilo, kao tajno svjedočenje Stjepana Mesića u Haagu, u Večernjoj školi. Pa slučaj uzvika Za dom, isto zaslužuje ovakav tretman. U Hrvatskoj, kao da se pozdravlja sa za dom, umjesto dobar dan. Još kad kažu da polusvijet to urliče i arlauče? Zašto? Zašto je ovakav odnos prema tomu, kao i prema ovakvom odnosu prema ratnim zločinima? Zbog interesa! Interesa Zapada! Što potvrđuje, sasvim suprotan odnos Zapada prema istoj stvari…, ratu u Ukrajini i u Hrvatskoj prije 30 godina. Gdje je Slava Ukrajini – ukrajinski Za dom, nešto normalno-ukrajinsko. Samo Putin kaže kako je to – nacističko. Ne i Zapad. Dok je za Zapad uzvik Za dom, znamo što – nacizam i genocidnost. Zato se u Ukrajini (tajno) ne crtaju kukasti križevi, niti se izvode žive svastike na nogometnoj utakmici kad igra Ukrajina (slučaj Livorno). U Ukrajini se ne snimaju ruski ratni huškački filmovi pamfleti kao srpski u Hrvatskoj. Ukrajina nema svoj HHO i svoje Metastaze (film). Ukrajina nema ovakve svoje pisce, nema svoje političare koji govore da je ovaj rat između Ukrajine i Rusije – dogovoreni rat. I na koncu, Zapad ne financira svoje centre, kao mirovne studije u Ukrajini, kao u Hrvatskoj. Ovo je hrvatska zbilja. Ovo je princip i pravilo selekcije „hrvatskih elita“ – „moralnih vertikala“. Mislim na ovu satiru o „osudi svih ratnih zločina“, odnosno, prema uzviku Za dom – podmuklo i tajno reklamiranje toga. Zato imamo ovakav odnos prema Bleiburgu i Šreteru, odnosno, prema obitelj Zec i Selotejpu.

Dakle, kada imamo ovako različiti odnos Zapada prema Ukrajini i prema Hrvatskoj, odnos prema uzviku Za dom zahtijeva veliki oprez. Zbog interesa Zapada! Iako se sada u Hrvatskoj ne vode nikakve rasprave o uzviku Za dom, doći će nova proslava obljetnice Oluje, i opet će biti svađe. Zato treba zamoliti Marka Skeju i kompaniju, da ne dolaze u vojnoj, nego civilnoj odori, po mogućnosti, ne crne boje. Jer se u Ukrajini, ne crtaju tajno kukasti križevi na javnoj površini. A i komemoracija na Bleiburgu je zabranjena zbog crne odjeće. Da tvar bude tragičnija i apsurdnija, izgleda da je uzvik Za dom, crna odjeća na obljetnici Bljeska i Oluje, te tajno crtanje kukastih križeva na javnoj površini u Hrvatskoj – interes Zapada! Kao na Bleiburgu? Interes Engleza?

I na kraju, vratimo se na početak. Na Jergovićevu suvislost hrvatske ratne zbilje. Pa tomu dodajmo da je Miljenko Jergović pisac scenarija za film Dara iz Jasenovca, te da je za Bleiburg rekao „Kada bi se znala istina o ubijenim na Bleiburgu, komemoracija bi se morala zabraniti“. S obzirom na sve to, mislim da se može reći kako minimum ljudske pristojnosti zahtijeva od Jergovića da odbije hrvatsko državljanstvo. Njemu. „Vuk sit, a ovce na broju“. Iz priloženog, hrvatsko državljanstvo Miljenku Jergoviću trebalo bi mu biti – veliki teret. A velikoj većini Hrvata nije drago što je pisac scenarija za film Dara iz Jasenovca – hrvatski književnik. Da ne govorimo o Bleiburgu i o pisanju protiv svjedoka istine o hrvatskoj ratnoj zbilji Carlu Gustavu Ströhmu. A Jergović može birati državljanstvo, kao Messi klub.

Jure Vukić, Tribanj

Povezane objave

Da sam ja Sanja Musić Milanović, ne bih ovako dobivene petice prihvatila

hrvatski-fokus

Sramotna policijsko-Plenkyjeva procjena

HF

Pupovac olajava Hrvatsku po inozemstvu

HF

Otac aktualnog predsjednika na putu prema Münchenu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više