Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Rusija uspješno testirala torpedo Poseidon, Putinovo “oružje sudnjeg dana” koje može izazvati radioaktivni tsunami 

Izvor iz ruskog vojnog kompleksa uvjerava da će ovo ljeto obaviti prve testove u vodi

 

Rusija je proglasila uspješnim prve testove nuklearnog torpeda Poseidon, interkontinentalnog podvodnog drona, “neuništivog” i potencijalno smrtonosnog zbog svoje sposobnosti da proizvede radioaktivni tsunami. Potvrdu da je Poseidon prošao procjenu prema kojoj Kremlj zaključuje da je spreman dala je ruska državna novinska agencija RIA Novosti 23. lipnja, piše ‘Newsweek’.

“Spremni su za rad, kao što je planirano”, rekao je izvor u ruskom vojno-industrijskom kompleksu kojeg citira informativna agencija. Sljedeći korak bit će, kako objašnjava, prve “morske probe”, koje su planirane za ovo ljeto.Do 2015. Poseidon je bio jedan od ruskih tajnih projekata oružja. Tri godine nakon prvih curenja informacija, 2018., Putin je prkosno potvrdio razvoj moćnog drona. “Vrlo su tihi, imaju veliku manevarsku sposobnost i praktički su neuništivi”, rekao je tada.

Rusko “oružje sudnjeg dana”, kako ga je Putin više puta nazvao, jedno je od najstrašnijih. To je također otkriveno u nacrtu izvješća američkog Pentagona iz 2018. u kojem se upozorava na razvoj “novog interkontinentalnog autonomnog podmorničkog torpeda s nuklearnim oružjem i na nuklearni pogon”. Torpedo ima domet od 100.000 kilometara, “može putovati velikom brzinom i tada ima nuklearni udar”, objasnio je za ‘Euronews’ David Hambling, tehnološki novinar specijaliziran za obranu, nakon što je ruski voditelj rekao prošle godine na državne televizije da bi Moskva mogla nuklearnim tsunamijem (hrv. veleval) »izbrisati« Veliku Britaniju s karte kao odmazdu za potporu Ukrajini.

https://www.abc.es/internacional/rusia-prueba-exito-torpedo-poseidon-arma-juicio-20230712132143-nt.html 

Povezane objave

Ruski narod i njihov geopolitički savez

hrvatski-fokus

Od covida do istrjebljenja čovječanstva

hrvatski-fokus

Zabranjena ljubav

HF

Deset teza u prilog Donalda Trumpa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više