Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus slikarskih čarolija Zorana Šimunovića

Neobičan i osebujan svijet prisjećanja iz davnih dana

 

Istaknuti akademski slikar iz Osijeka, Zoran Šimunović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor kompleksnog djela iznimna odjeka, čest izlagač na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu, neumorni je istraživač motiva i kolora.

Nedavno je definirao novi ciklus svjetlećih kutija od pleksiglasa na kome su printani raznovrsni motivi jedinstvenog naziva Refleksije odrastanja/ Reflections of growing up.

Izazovne teme djetinjstva i odrastanja vrlo su česti u opusu Zorana Šimunovića jer ti dani i ti događaji za njega su nepresušno vrelo sjećanja i inspiracija.

Domaće životinje, ovce, svinje, zečevi, patke, legendarna žuta ili drugačije boje plivajuća patkica u rasponu od igračke do strašila iz budućnosti, osobito zanimljiva kompozicija tri zeca umjesto glave čovjeka, uz lubanju koja nam se drsko smiješi, nataloženi  su na krzna predatora, tigrova, leoparda.

Neobičan i osebujan svijet prisjećanja iz davnih dana, izronio je u čudesnim oblicima i pojavama, dodatno osvijetljen, kako bi ga bolje vidjeli, kako bi ga bolje razumjeli.

Šimunović se vješto i nadahnuto služi različitim likovnim mogućnostima u novom ciklusu, koristeći pleksiglas i svjetlo, neumorno kombinirajući adekvatna likovna rješenja.

Njegov opus i ovdje je obilježen, okarakteriziran snažnim, žestokim kolorom, u kreaciji kompozicije s mnogo enigmi.

Na gledatelju je da pronađe ključ za otključavanje tajni.

Novi ciklus Zorana Šimunovića pršti od izazova i namjernih provokacija, izveden je seriozno i promišljeno, sve zbog umjetnosti.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Tri u nizu

HF

Vapaj čovječanstva već se tiho gasi

HF

Hvalim te, Bože

HF

Dodjelom nagrada ‘Orlando’ i gala koncertom zatvorene 73. Dubrovačke ljetne igre

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više