Hrvatski Fokus
Kultura

Devetnaesti festival 25 FPS

Prošireno kino uz audiovizualne rekonstrukcije i transformacije

 

Na 19. izdanju festivala 25 FPS poseban program performansa proširenog filma Expanded Cinema donosi dva izvrsna performansa s očaravajućim manipulacijama analogne slike i zvuka, uz uplive digitalnih formata.

U petak 29. rujna u 22:30 očekuje nas 40-minutni performans multimedijalnog španjolskog umjetnika Enriquea del Castilla naziva Umbráfono. U njemu umjetnik optičkim čitačem kreira zvuk iz svjetlosnih podražaja koji se projiciraju na fotoosjetljivu ćeliju. Oni nastaju prolaskom svjetlosti kroz filmske vrpce oblikovane u skladu s načinom na koji frekvencije zvuka koreliraju s ponavljajućim geometrijskim oblicima.

Projekt se temelji na optičko-analognom sustavu očitavanja koji se od 1919. koristi u kinu za izvođenje filmskih zvučnih zapisa.

Subota 30. rujna u 22:30 donosi Aiomenu, pokušaj rekonstrukcije nepostojećeg mjesta iz skupa medijskih materijala, uključujući topografske podatke, fotogrametriju, analogni film, radioastronomske opservacije i terenske snimke. Audiovizualnu izvedbu za 16 mm film, digitalni video i elektronički zvuk potpisuje trio umjetnika, sound umjetnik Tin Dožić, grafički dizajner i multimedijalni umjetnik Andro Giunio i umjetnik Hrvoje Spudić.

Službene stranice festivala: www.25fps.hr

Facebook: www.facebook.com/Festival25FPS

Twitter: www.twitter.com/festival25fps

Instagram: www.instagram.com/25fps_festival

Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

Anđelka Felja

Povezane objave

Prokapat će suze krvave

HF

Mapa grafika Lukše Peke

HF

U kutku duše

HF

Misli i sni

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više