Hrvatski Fokus
Društvo

ZA POHVALU – Ruska Državna Duma protiv promjena spola

Od 2013. godine u Rusiji je zabranjena propaganda među maloljetnicima

 

Nacrt zakona o zabrani “promjene spola”, podnesen Državnoj dumi, u potpunosti isključuje mogućnost transrodne tranzicije uz pomoć kirurških operacija. Takve operacije, ako se dokument prihvati, bit će dopuštene samo za “liječenje urođenih fizioloških anomalija formiranja spola kod djece”, a za to će biti potrebna odgovarajuća odluka liječničke komisije državne zdravstvene ustanove. Predlaže se i zabrana zakonske promjene rodnog markera.

Aktivisti za ljudska prava i brojni liječnici oštro kritiziraju nacrt zakona. Vjeruju da će to dovesti do povećanja broja mentalnih poremećaja i samoubojstava, kao i do pojave crnog tržišta podzemnih medicinskih usluga.

  • Prema godišnjoj ljestvici europske organizacije za ljudska prava ILGA-Europe, Rusija je 2022. zauzela jedno od posljednjih mjesta na kontinentu u smislu političke i pravne zaštite prava LGBTQ + osoba. Samo su Turska i Azerbajdžan rangirani ispod Rusije.
  • Vladimir Putin potpisao je u prosincu 2022. zakon kojim se zabranjuje “propaganda netradicionalnih odnosa, pedofilije i rodne vladavine”. Od 2013. godine u Rusiji je zabranjena “propaganda” među maloljetnicima, ali sada se zabrana proteže na sve Ruse. Zapravo, zakon je uveo tabu o raspravi o osobnosti i transrodnosti u bilo kojem, osim negativnom kontekstu.
https://newsinfrance.com/putin-instructed-to-create-an-institute-of-psychiatry-to-study-lgbt-people/

Povezane objave

Roman Malvina iz 1969. godine

hrvatski-fokus

Ne isključujte roditelje iz odgoja svoje djece

HF

Armensko vinarstvo

HF

Izložba ‘Vjekoslav Ivanišević – Arhitekt’ u Sveučilišnoj galeriji Vaska Lipovca

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više