Hrvatski Fokus
Povijest

Uslijed Drugoga svjetskog rata – naklada 150.000 primjeraka

To može samo Hrvatska

 

USRED DRUGOG SVJETSKOG RATA – NAKLADA: 150.000 PRIMJERAKA

To (na Balkanu) može samo Hrvatska!

dr. sc. Tomislav Dragun (pripremljeno za časopis „Država Hrvatska“, broj 24 – za prosinac 2023.) 

Ne znam, bio sam tada još predškolac, jesu li „Ustaše Dr. Ante Pavelića“ zaista bili koljači, ali znam da su imali Ustaški nakladni zavod za koji Zdenka Turčinović navodi („Izdavači/nakladnici u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, Učilište Hrvatske kopnene vojske „Petar Zrinski“, Zagreb, 2000.) sljedeće:

USTAŠKI NAKLADNI ZAVOD

Osnovan je Zakonskom odredbom o Ustaškom nakladnom zavodu br. CCCXXXIX-2904-Z-1942.41 “sa svrhom, da izdaje i razpačava knjige, brošure, novine i časopise, koji obrađuju politički, uljudbeni, gospodarstveni, družtvovni, znanstveni i umjetnički život u hrvatskom narodu, te da obavlja i druge nakladne poslove.“42

Vlasnik Ustaškoga nakladnog zavoda bio je Ustaša – Hrvatski oslobodilački pokret. Ustaški nakladni zavod bio je vlasnik Tiskare “M. Šuftlay”, Tiskare Grafika, Nakladne knjižare Velebit43 listopada 1942), a Zakonskom odredbom br. XVll-86-D.V.-1943.44 preuzeo je u vlasništvo i Hrvatski državni tiskarski zavod, koji je prestao postojati.

Ustaški nakladni zavod izdavao je dnevnike Hrvatski narod, Nova Hrvatska i sarajevski Novi list; tjednike Spremnost, Seljačko ognjište, Šilo, Šport, Zabavnik, banjalučko Novo doba, mostarsko Hrvatsko pravo i zemunski Graničar45 polumjesečnik Novo pokoljenje i mjesečnik ženski list.

U početku je Ustaški nakladni zavod izdavao i polumjesečnike Ustaška mladež i Ustaška uzdanica, koje kasnije preuzima Odjel za promičbu Ustaške mladeži.

Naklada Ustaškoga nakladnog zavoda broji četrdesetak knjiga.

E, upravo taj Ustaški nakladni zavod, kojega je – kao što prethodni citat pokazuje – osnovala DRŽAVA HRVATSKA, a ne USTAŠKI POKRET, izdavao je tjednik pod imenom „Zabavnik“, o kojemu Hrvatski biografski leksikon, govoreći o Walteru Neugebaueru, kaže:

„Tijekom II. svjetskog rata nastavio je crtati, a 1943-45. izdavao je i uređivao iznimno popularan (naklada od 150 tisuća primjeraka – /„Jutarnji list“ iz Zagreba danas izlazi u 20.000 primjeraka – op. t.d./) list ZABAVNIK, u kojem objavljuje dvadesetak stripova, među kojima i adaptacije triju bajki Wilhelma Hauffa, Gladni kralj (1943.), Mali Muk (1944.) i Patuljak Nosko (1943.), koji harmoničnom paletom bojom paleta (četverobojni tisak) i profinjenosti crteža označava jedan od vrhunaca umjetnosti stripa u Hrvatskoj.“  

Dakako, divim se ja i štampi „boraca komandanta TITA“, jer su – kako čujem – izdavali oko 2.000 (naslova) raznih novina i časopisa, iako NISU IMALI papira, boje, pa ni štamparije. Ali, iako sam u više navrata pokušao saznati (barem) nešto o njihovoj nakladi, nisam uspio. Nu, ne odustajem ja lako.  

Za „Zabavnik“ Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu daje na uvid sljedeće podatke:

Vrsta građe            serijska publikacija

Ključni naslov         Zabavnik (Zagreb. 1943)

Naslov                   Zabavnik / [glavni i odgovorni urednik Walter Neugebauer].

Brojčani podaci       [God. 1, br.1 (svibanj 1943)]-god. 3, br. 100 (18.travnja 1945)

Impresum              Zagreb: Promičba Ustaške mladeži Zagreb, 1943-1945. (Zagreb: Hrvatski tiskarski zavod)

Materijalni opis       2 sv.: Ilustr. u boji; 45 cm.

Izlaženje               Tjednik.

Napomena             Opis po god. 1, br. 3 (1943); God. 1 (1943) posuđeno od KGZ

ISSN                     1847-1617

ISSN-L                  1847-1617

UDK                      329

ID zapisa               000689306

Primjerci                Svi primjerci

Lokacija/Signatura  Zatvoreno spremište:

 | 89.775              Informacije

Međutim, izašla su ukupno 103 broja. Zadnji broj još se je tiskao u vrijeme kad su „borci komandanta TITA“ ulazili u Zagreb.

Rudi Aljinović opširno je pisao o „Zabavniku“, pa ćemo njegov tekst objaviti u časopisu „Država Hrvatska“. 

Tomislav Dragun

Povezane objave

Dubrovački masoni prije Drugoga svjetskog rata

hrvatski-fokus

Važnost osmanlijske pobjede kod Varne

HF

Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata

HF

Komunistički staljinistički zatvori (8)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više