Hrvatski Fokus
Povijest

Padre Miguel Oltra Hernandez

Utemeljitelj Španjolskog svećeničkog bratstva

 

(Padre Miguel Oltra Hernandez je svakako jedan veliki dio hrvatske političke emigracije. Tko je imao priliku pratiti i čitati PISMA MAKSA LUBURIĆA mogao je kroz ta pisma uočiti da je upravo Padre Oltra bio taj koji je pripremio, naravno u tajnosti, put hrvatskom Poglavaru i poglavniku dru. Anti Paveliću za Španjolsku, kada su argentinske nove vlasti – poslije Perona – tragale za njim. Imao sam izbliza, još bolje rečeno, direktno, osobno, pročitati skoro tisuću pisama generala Drinjanina. Tu, u tim pismima sam mogao primijetiti, da je upravo Padre Oltra najviše pomogao Vjekoslavu Luburiću, generalu Drinjaninau za srediti sve moguće papire i zajamčenu sigurnost za stalni i nesmetani boravak u Španjolskoj. Kroz ta pisma sam saznao da su general Drinjanin i Padre Oltra bili dobri prijatelji o to prijateljstvo je ostalo do generalove smrti 29 travnja 1969. Iako su se prešućivale zasluge Padra Oltra hrvatskom Poglavaru i drugim Hrvatima , i to sa strane HOP-a ponaviše, u hrvatskom iseljeništvu, Padre Oltra je bio sa fra. Branka Marićem kada je Poglavnik umro 28 prosinca 1959. Ako se danas o tome piše, i trebalo bi se pisati, to nije da se nekoga za nešto prozivlje, nego jednostavno zato da se sve zna. Zato, pisati hrvatsku političku iseljeničku povijest a ne spominjati i ne spomenuti Padre Oltra, ne će biti pošteno, niti će to pisanje te hrvatske iseljeničke povijesti biti vjerodostojno. Knjiga ili knjige PISMA MAKSA LUBURIĆA će toga mnogo otkriti. Mo, Otporaš)

PADRE MIGUEL OLTRA HERNANDEZ (1911.-1982.)

Padre Miguel Oltru sam upoznao u ljetu godine 1963, kada sam puna dva mjeseca proveo u kući generala Vjekoslava Luburića u gradiću Carcaixent (Valencia). Bas preko carcagentske ulice, Calle Santa Ana, u kojoj je bila i generalova iznajmljena kuća, smještena je franjevačka srednja škola, Colegio Franciscano San Antonio. U to vrijeme Padre M. Oltra bio je ravnatelj te škole.
General Luburić, padre Oltra i ja smo toga ljeta obišli mnoga obližnja mjesta i često vodili ugodne razgovore ne samo o španjolskim nego i o hrvatskim problemima. Zbog generalova prijateljstva s Padre Oltreom, tijekom tih mojih ljetnih praznika ostao sam oko osam noći u kući Henriquea, brata Padre M. Oltrea. U svrhu ljetovanja, tijekom dana sam bio na plažama male mediteranske luke, Denia (Alicante), u svrhu ljetovanja. Navečer sam se vratio u kuću Henriquea Oltrea na spavanje. Nakon toga ostatak ljetnih praznika proveo sam kod hrvatskog div-junaka generala Luburića, a kako sam već istaknuo, on i padre M. Oltra često su se s njim družili.

Časni O. Oltra bio je tipični španjolski Valencianac jer je rođen u gradiću Benifallo de Valdigne, blizu Valencije. 56 godina pripadao je Franjevačkoj provinciji sa središtem u Valenciji. Budući da je bio intelektualno vrlo nadaren, Provincija ga je kao mladog svećenika poslala na daljnji teološki studij u Münster u Njemačkoj. Tamo je doktorirao teologiju i usavršavao njemački jezik.

Iako je godinama pastoralno djelovao u mjestima Benisa, Onteniente, Concentaina i Carcaixent, velik dio svog plodnog života proveo je u povijesnom samostanu Francisco El Grande u Madridu. Ovdje je uživao veliki ugled ne samo među španjolskim misliocima nego i među političkim i vojnim uglednicima, uključujući i samog generala Francisca Franca.

Utemeljitelj Španjolskog svećeničkog bratstva

Padre M. Oltra bio je urednik ugledne teološke revije “Verdad y Vida – Istina i život”, za koju je napisao dugi niz duboko promišljajućih članaka. Također je utemeljitelj Španjolskog svećeničkog bratstva (Hermandad Sacerdotal Espanola) i Sveučilišnog bratstva (Hermandad Universitaria). Zbog takvog plodonosnog rada i visokog ugleda braća njegove provincije jednom su ga izabrala za generalnog definitora svoje redovničke provincije na šest godina. Jednom mu je čak povjerio šestogodišnje mjesto ravnatelja franjevačke srednje škole u Carcaixentu, kao što sam već gore istaknuo. U svom domoljubnom radu za uvijek voljenu Španjolsku pedesetih godina prošlog stoljeća proslavio se radom na oslobađanju španjolskih ratnih zarobljenika pripadnika Plave divizije (Division Azul) zarobljenih od strane Sovjetske Rusije. Upravo u to vrijeme padre M. Oltra nalazi utočište i za hrvatskog generala u emigraciji, generala Luburića. Ovog hrvatskog diva-junaka štitio je padre M. Oltre u franjevačkom samostanu Santo Espiritu. Tamo se skrivao pod imenom Vicente Perez Garcia.Ovo ime, koje mu je dao Padre M. Oltre, general je zadržao sve do svoje tragične smrti u Carcaixentu 1969. godine. U tom gradu, u blizini franjevačkog samostana, osjećao se sigurnim u svom ZAISTA NEVJEROJATNOM radu za bolju budućnost hrvatskog naroda. No, jugoslavenska UDBA i Ilija Stanić, jedan od njezinih najučinkovitijih agenata, našli su način da ubiju hrvatskog generala i duboko rani njegovog najdražeg prijatelja patera M. Oltra. Te su duboke rane pridonijele tome da je padre Miguel Oltra 31. kolovoza 1982. umro relativno mlad, nakon 54 godine redovničkog života i 47 godina svećeništva.Na mom vjenčanju s Ameliom “Chelo” Mir u Carcaixentu, 26. prosinca 1963., propovjednik je bio naš dragi prijatelj Padre M. Oltra. Svojim utjecajem u Madridu utjecao je na moj život odabranik je u SAD mogao ući tek 16 dana nakon našeg vjenčanja! Iz zahvalnosti prema tako plemenitom prijatelju, Padre M. Oltra, dugo smo s njim održavali pisani odnos. U ljeto 1971. God čak smo ga pozvali u goste. Ostao je u našoj kući oko osam dana, a ja sam bio njegov dnevni svećenik u obližnjoj crkvi. Tada smo ga vodili na slapove Niagare i u kanadsku metropolu Toronto. U ovom gradu, ali iu Clevelandu, pred pripadnicima Hrvatskog narodnog otpora, pater Oltra održao je zapažena predavanja o životu i smrti generala Luburića. Vječna slava obojici!

J. Ivan Prcela, 27. 9. 2013.

Priredio: Mile Boban

Povezane objave

Rimski car Dioklecijan

hrvatski-fokus

Još o “enigmi Kopinič”

HF

Pomirba H. N. ODPORA s hrvatskim komunistima

hrvatski-fokus

Armenska Sebasta

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više