Hrvatski Fokus
Kultura

Eruptivni kolorizam Mladena Žunjića

Svaka je slika određena karakterom jedne ili dvije dominantne boje

 

I najnovija velika izložba, izbor iz najnovijeg opusa nastalog u nekoliko proteklih godina, Mladena Žunjića u Westgateu na zapadu zagrebačkog prstena, u sjajnom prostoru, s preko 200 četvornih metara, pokazala je nekoliko ključnih elemenata u slikarstvu ovoga vrijednog i nadahnutog umjetnika.

Prije svega, cijeli se opus temelji na velikim formatima, od jednog metra na više, izveden u ulju ili akrili ili pak u svojevrsnoj kombinaciji uz snažnu nazočnost nefigurativnih motiva, jakim energetskim nabojem, tako da raznolikih oblika, međusobno premreženi vibiriraju, drhte u volumeni, kontinuirani se udaljujući ili se približavajući jedan drugom, svi prema svima.

Cijeli proces stvaranja zasebnih artističkih ideja  izvodi se uz izrazito nazočan kolor, gust i eruptivan, svekolikog obličja, mrlje, točke, ovali, pravci, plohe, u različitim dominantnim bojama (u pravilu, svaka je slika određena karakterom jedne ili dvije dominantne boje).

Odnos boja, vidljivih i onih manje opazivih na velikim platnima Mladena Žunjića, nikada ne miruje, uvijek se nešto događa, pomicanje, gibanje, lebdenje, letenje, eksplozije kolorističkog grotla.

Za Mladena Žunjića boja je znak, simbol stanja, očitovanje karaktera, odanost stvaranju.

Sva ta uzbudljiva događanja mogu se doživjeti i vidjeti, rekao bih i opipati, na svakom Žunjićevom platnu jer njegove slike glasno govore koristeći jezik kolora, prenoseći poruku uz dubine slike.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kuuuku rikuuuu!

HF

Međunarodno priznanje hrvatskog jezika

HF

Inspiracije i ilustracije

HF

Apokalipsa Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više