Hrvatski Fokus
Povijest

Sestra na Vučjem dolu Ferde Kikerca iz 1876. godine

Uroš Predić naslikao Kosovku djevojku i Crnogorca u crnogorskoj nošnji iako Crnogorci nisu sudjelovali u Kosovskoj bitci

 

Inspiriran velikom crnogorskom pobjedom na Vučjem dolu 1876. godine nad daleko nadmoćnijom turskom vojskom, Ferdo Kikerec slika Crnogorsku sestru na Vučjem dolu koja pomaže ranjenom Crnogorcu.
Srpski slikar Uroš Predić po uzoru na Ferdu Kikerca slika Kosovku djevojku 1919. godine. Obratite pozornost na detalje slike. Na originalnoj slici je Crnogorac u crnogorskoj nošnji, a znamo da naši preci nisu sudjelovali na kosovskom boju 1389. godine.
Ferdo Kikerec (1845.-1893.) je bio hrvatski slikar, ilustrator događaja iz historije, koji je tijekom boravka u Crnoj Gori ostavio o njoj značajan trag u svojim djelima.
Pobjeda na Vučjem Dolu nad daleko nadmoćnijom turskom vojskom odjeknula je Europom. O velikoj pobjedi pišu konzuli evuopskih dvorova i skreću pažnju europskoj diplomaciji na malu, ali nepokornu Crnu Goru. Tako je engleski premijer Gladstone rekao: ‘Junaštvo Crnogoraca prelazi junaštvo starih Helena’. Da je bitka zaista bila teška, pokazuje i veliki broj poginulih istaknutih turskih starješina kao: Selim-paša, Ali-beg Rizvanbegović, Derviš aga Ljutović, Hadži Muri Bej, komandant carske garde, mostarski muftija, i 168 nižih časnika. Rane su zadobili, Muhtar-paša i Mustaj paša, a zarobljen je Osman paša i 300 nizama.
Crnogorsko-turski rat je bio rat između Crne Gore i Otomanskog carstva. Bitka na Vučjem dolu jedna je od najslavnijih pobjeda Crnogoraca nad Turcima u Veljem ratu, koji je vođen od 1876. do 1878. godine. Crnogorci su tijekom Veljeg rata izvojevali još šest velikih i 27 manjih pobjeda, ali ova bitka bila je prekretnica i utrla je put priznanju crnogorske nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine.
Za našu sestru koja vida rane na ratištu nema mjesta, za tuđe koliko god hoćete (https://skalaradio.com/za-nasu-sestru-koja-vida-rane-na-ratistu-nema-mjesta-za-tude-koliko-god-hocete/) “On nam je pokazao da se radi o slici koja je nastala kao inspiracija srbijanskom slikaru Urošu Prediću. Ali, Miljo je pokazao i sliku našeg slikara Ferda Kikerca, crnogorskog knjaževskog slikara, slikanu 1876. godine na kojoj se vidi jasno crnogorska sestra koja se stara o ranjenom Crnogorcu u bitci na Vučjem dolu. Uroš Predić svoju Kosovku djevojku slika punih 30 godina poslije slike Freda Kikerca. Jasno je, kaže Radoičić, da je slika o crnogorskoj sestri koja vida rane na ratištu nastala u Crnoj Gori i da je prva dospjela na platno”. A Pavle Orlović nikada nije postojao (https://www.facebook.com/2622556341119878/photos/a.2622575817784597/4149075888467908/?type=3&theater). (v.h.)

Povezane objave

Komunistički staljinistički zatvori (4)

HF

Obogatio hrvatsku povijest umjetnosti

HF

Viteški dvoboj na Orašcu

hrvatski-fokus

Uspomeni Ferike Sollara

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više