Hrvatski Fokus
Kultura

Odrazi svakidašnjice

Veliki opus misterioznih lica u opusu Vlade Tuđe

 

Osobito mjesto u impresivnom opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara i skulptora, Vlade Tuđe jest i neopisivo velika i vrlo različita galerija raznoraznih likova, što stvarnih, što nestvarnih, lijepih i ružnih, namrgođenih i veselih, tužnih i šutljivih, radoznalih i tajanstvenih.

Svi nas oni pozorno gledaju s platna i kartona, netremice nas promatraju, ne skidaju oka s nas, ne trepću, samo gledaju.

Međusobno su izrazito različiti, kao da su slikarevoj mašti sakupljani sa svih strana svijeta.

Vrlo je vjerojatno kako je slikar za svaki važni događaj u svom životu, u životima svojih bližnjih, kreirao jedinstveni lik koji će za sva vremena obilježiti te trenutke.

Kao uostalom i svi ostali likovi, jer oni su najprije jasni, nedvojbeni odraz toga vremena, tih stanja i razmišljanja, oni su odraz svakidašnjice koja polako teče prema kraju, prema zaboravu, ali, njihovi likovi nikada neće izblijediti, zauvijek će živjeti u boji, na papiru ili platnu.

Ako se pogleda malo bolje, lako se uviđa kako između svih tih lica, nema nikakve sličnosti, jer oni su samo svoji, odraz određenog i neponovljivog trenutka. Njihovi pogledi govore bolje od riječi.

Vlado Tuđa stvorio je čitavu naciju svojih nesličnih lica i smjestio ih u život na svojim slikama jer oni doista žive, život se opaža u njihovim očima, u njihovim gestama.

Veliki opus misterioznih lica u opusu Vlade Tuđe iznimno je vrijedan i nadahnuti opus suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Skulpture i reljefi Petra Ujevića

hrvatski-fokus

Spavaj mirno

HF

Čisto jugoslavenstvo i velikosrpska gusjenica

HF

Hrvatski jezik treba zaštititi zakonom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više